Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата не знае имало ли е МВР разрешение за СРС преди арест на съдебен шеф

Агент под прикритие разказа, че Атанас Вълков се страхувал от "лова на вещици", предприет от ГЕРБ срещу магистратите

7 коментара
Атанас Вълков, сн. БГНЕС

Софийската градска прокуратура (СГП) ще установява дали сред материалите по делото за пране на пари и документни престъпления срещу бившия шеф на Бургаския административен съд Атанас Вълков има съдебно разрешение за използване на специални разузнавателни средства (СРС) от МВР по случая.

 

Това стана ясно по време на заседанието на Софийския градски съд (СГС) по делото в четвъртък, на което чрез телефонна връзка бяха разпитани двама агенти под прикритие, сключили предварителен договор за закупуване на имот от майката на подсъдимия Руска Вълкова.

 

Става въпрос за разрешението, което удостоверява, че т.нар. доверителна сделка (оперативен способ по смисъла на Закона за СРС) между двамата агенти и Вълкова е извършена според изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс и може да бъде ползвана като годно доказателство в процеса.

 

Според прокуратурата Атанас Вълков е фалшифицирал няколко документа, включително от името на свои роднини, за да изгради схема за имотна измама с парцел край Несебър, от която да се облагодетелства майка му. Ключово значение за разследването има именно предварителният договор, сключен между Вълкова и двамата агенти на МВР, тъй като с тази сделка, според обвинението, се осъществява имотната измама.

 

От защитата на подсъдимия обаче обясниха пред СГС в четвъртък, че така и не са успели да открият съдебно разрешение за провеждането на такава доверителна сделка в кориците по делото, а само искане от вътрешното министерство.

 

От прокуратурата отвърнаха, че при внасянето на делото в съда нямало пропуски сред доказателствата, но им трябвало време, за да проучат въпроса. Така съдия Весислава Иванова остави време на обвинението да изясни този въпрос до следващото заседание по делото, насрочено за 7 февруари.

 

Преди това тя разпита двамата агенти под прикритие, участвали в разследването срещу Вълков, чрез телефонна връзка, така, че самоличността им да остане в тайна. За целта гласовете им бяха премодулирани и звучаха доста тънки. В залата се яви само Милен Миланов от ГДБОП, който трябваше да гарантира под клетва, че хората от другата страна на линията действително са въпросните агенти.

 

Те разказаха, че на 31 март 2011 г., преди ареста на Вълков, са отишли в Бургас, за да сключат предварителния договор за покупката на имота от майка му. Първоначално им било съобщено, че сделката може и да не се случи, защото Руска Вълкова е получила хипертонична криза. Така агентите изчакали в близко кафене, за да разберат какво ще се случва.

 

След време там отишъл самият Вълков, седнал на близка маса и започнал да ги наблюдава. В един момент им се представил като председател на Бургаския административен съд и помолил единия от агентите да седнат на друга маса. Там му обяснил, че "откакто дошло правителството на ГЕРБ срещу магистратите е започнал лов на вещици“. "Същият (Вълков – бел. ред.) говореше най-общо. Същият имаше предвид, че целта на тези действия е уронване на престижа на съдебната власт", разказа свидетелят. По думите му след това Вълков обяснил, че се притеснява да не би след продажбата на имота да последват някакви действия срещу него заради поста му. Въпреки това се решил и по-късно през деня предварителният договор бил подписан.

 

В отговор на въпрос от страна на защитата единият от агентите под прикритие призна, че по време на първия разговор с Вълков съдията му казал, че напълно влиза в профила на агент на ДАНС. Доводите му били, че фирмата, от чието име се представили мнимите кандидат-купувачи, нямала никаква търговска дейност.

 

По време на следващото заседание трябва да бъде разпитана Илка Чолакова, която до скоро бе защитен свидетел по делото. С оглед на факта, че и двете страни в процеса от самото начало знаят нейната самоличност, СГС промени в четвъртък мярката ѝ за защита и тя придоби статут на явен свидетел.

 

Причината името ѝ да не остане тайна е, че нейният разпит в досъдебната фаза е проведен по начин, по който анонимността ѝ изобщо не е била запазена. Тя е казала на каква длъжност е работела в Бургаския административен съд и е разказала за обстоятелства, за които са знаели само тя ѝ подсъдимият. Освен това се оказа, че въпреки че досега бе защитен свидетел, по искане на защитата Чолакова е била призована и за явен разпит на 7 февруари, когато се очаква да бъде разпитана.

 

Разпитът ѝ в четвъртък се отложи, тъй като според прокуратурата на свидетелката ѝ прилошало, когато разбрала, че ще бъде разпитвана при открити врата и няма да е защитена. В случая обаче по делото няма данни, че сигурността ѝ е застрашена, което е основната причина да се прилага мярката за защита.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #7

    Прокуратурата като не знае,тогава кой?Сигурно шефът на мафията ще знае.

  2. Анонимен
    #6

    абе тия трябва да бъдат изметени до един. ПОдкрепете гражданското общество http://dariknews.bg/izboritenanaroda

  3. Анонимен
    #5

    Службите за сигурност са абсолютно парализирани и изпразнени от съдържание и кадрови потенциал съвсем умишлено - за да изпълняват всякакви мръсни поръчки, но те и това не могат да изпипат добре, тъй като са пълни некадърници!!!

  4. Анонимен
    #4

    Значи все пак спонсорите на Гоце може да бъдат осъдени по делото ' САПАРД ' ? Вече се говори и за ЕВРОПЕЙСКА ПРОКУРАТУРА ... Затова ли Л. Груев подскача и говори за някакъв ' периметър ' ?
    А , може би , ' периметърът ' е в следните граници : Луканов, Л. Гоцев, В. Вълков, Бр. Аспарухов, Гоце, Филчев, Запалката , Г. Петканов, Л. Груев ?

    Спомняте ли си, че в негативния доклад на ЕК , където съдебната система беше остро критикувана, името на Л. Груев беше споменато два пъти ? А спомняте ли си , че точно

  5. Анонимен
    #3

    БОПаджията си мисли че може да изпълни поръчката си на собствена глава. Да ги запише, арестува и даде присъди. ама затова е станал и полицай. да прави мизерия.

  6. Анонимен
    #2

    Това е положението уважаеми граждани пасете овце сейте картофи бесете се само недейте се оплаква тихом мълком остани си с съдбата. Дадохме власта на ГЕРБ, за 4 години виждате какво се случва в БГ.Изборът е ваш как искате да живеете в мизеря бедност заплаха ,убийства, лекарите избягаха зад границата младежите също за Калинки да не говорим пенсията ужас безработицата ужас до изборите ще бъде още лошо. Време е да се сложи край на този тормоз. Време е да се отърсим от страха. Време е да се откопчим от задушаващата се прегръдка на ГЕРБ.

  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.