Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Протестиращият" е обявен за личност на годината от списание "Тайм"

7 коментара
"Протестиращият" е обявен за личност на годината от списание "Тайм"

"Протестиращият" е обявен за Личност на годината от американското седмично списание "Тайм". "От Арабската пролет до Атина, от "Окупирай Уолстрийт" до Москва", гласи надпис на корицата на списанието, на която е изобразен млад човек с нос и уста, закрити от шал. Списанието мотивира решението си с това, че протестните движения в Северна Африка и Близкия изток, които се разпространиха също в Европа и САЩ, са преоформили световната политика.

"Личност на годината" според традицията на екипа в "Тайм" е личност или явление, което е оказало най-голямо влияние върху културата и новините през изминалата година - за добро или за лошо. "Протестиращият" е избран, защото през годината демонстрантите са "предефинирали силата на хората" по света, посочва АП.

"Те недоволстваха, те искаха, те не бяха отчаяни дори и когато отговорите идваха в облаци от сълзотворен газ или дъжд от куршуми. Те буквално въплътиха идеята, че отделното действие може да донесе колективна огромна промяна", заявява редакторът на списанието Рик Стенгъл, цитиран от Ройтерс.

Почти на всеки континент през 2011 г. бяхме свидетели на безпрецедентен възход както на мирни, така и понякога на насилствени бунтове и недоволство.

Протестиращите в редица страни, включително Израел, Индия, Чили, Китай, Великобритания, Испания и сега в САЩ все повече свързват своите действия с народните революции, които разтърсиха Близкия Изток, мотивира се сп. "Тайм".

Именно той, обобщеният протестиращ – недоволният от властта човек – е оказал най-голямо влияние върху развитието на света през тази година.

По този повод "Тайм" подчертава ролята на Мохамед Буазизи – преди никому неизвестен търговец на плодове от малък град в Тунис, чието самозапалване даде началото на бунтовете в страната. В резултат Тунис стана първата арабска страна, избавила се от произвола на дългогодишния си диктатор. След това също толкова неизвестни хора постигнаха сваляне на диктаторските режими в Египет, Либия, Йемен, продължава борбата в Сирия, Бахрейн и други страни.

На практика през цялата година "безименни" протестиращи държаха в постоянно напрежение правителствата на много европейски страни (Испания, Италия, Гърция и пр.), които предприеха съкращения на бюджетните си разходи.

В предизборната за САЩ 2011 г. протестите "Окупирай Уолстрийт" оказаха голямо влияние и върху американската политика.

Втори в класацията на "Тайм", обявена по телевизия Ен Би Си, е американският адмирал Уилям МакРейвън, ръководител на Командването за специални операции и пряк командир на операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен.

Трети е китайският дисидент Ай Вейвей, чийто 81-дневен таен арест предизвика възмущение по света, следван от председателя на бюджетната комисия в Камарата на представителите на САЩ Пол Райън. В списъка на "Тайм" намира място и херцогинята на Кембридж Кейт Мидълтън, която се омъжи за принц Уилям през април т.г.

Както стана известно във вторник, в онлайн гласуването на сп. "Тайм" победител е турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, но редакцията на списанието изтъкна, че си запазва правото за окончателния избор.

Личност на годината за 2010 г. бе създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг, а на 2009 г. управителят на Федералния резерв на САЩ Бен Бърнанке.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #7

    Ние вече построихме социализма. Никой не стачкува и хората са щастливи, и живеят много добре. Отличниците сме на Европа. Въпрос на време е да възстановим парадите.

  2. Анонимен
    #6

    Герберските мижитурки отново гракнаха. И "Тайм" е списание, но нямаше да сте герберчета, ако правехте разлика

  3. Анонимен
    #5

    Аз мисля, че имаше разлики между протестите в Гърция и тези в Египет например, хехе. Тия идеи, че щото някой протестира трябва да го подкрепяме не ги разбирам много.

  4. Анонимен
    #4

    Нещо по-тъпо не можаха ли да измислят тези от "Тайм"?

  5. Анонимен
    #3

    Егати тъпия вестник е тоя Тиме ... Поредната превземка.

  6. Аглика
    #2

    Много сте прав! Всеки път, когато някой напише нещо в подкрепа на учени, учители, лекари, тоест хората върху, които се крепи една нация, се надига вълна от мутрообразни физкултактивисти, които изтъкват "аргументи", колко са вредни тези съсловия и колко бизнеса (разбирай мутри и престъпници) трябва да се защитава на всички нива и от всички правителства. Последното би имало смисъл, ако законите се спазваха от всички и мафията не беше се срастнала с държавата. След като симбиозата вече е налице, и дори

  7. Анонимен
    #1

    Дано този обобщен образ на недоволния млад човек промени нещо и в нашата заспала страна-тук осмиваме младите учени от БАН, не подкрепяме железничарите, нарекохме протестиращите зърнопроизводители зърнари-милионери, а днес се прокрадна идеята, че студентите,които обмислят протести, стоят зад палежите на коли. Жалко- всички против този, който посмее да надигне глава.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.