Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Протестите срещу строгите рестрикции и цените на тока свалиха правителството

22 коментара

Световните агенции предадоха новината за обявената оставка на българското правителство, като подчертават, че това става под натиска на протестиращите граждани. Според Ройтерс и РИА Новости протестите са като реакция срещу строгите ограничения на разходите и високите цени на тока.

Ройтерс отбелязва, че българското правителство е поредното в Европа, което пада заради строгите ограничения на разходите.

Франс прес също съобщи за оставката на българското правителство, обявена от премиера Бойко Борисов в парламента. Агенцията отбелязва, че до решението се е стигнало след нарастващи улични протести в най-бедната държава-членка на ЕС.

"Няма да участваме в правителство, при което полицията бие народа", заяви Борисов пред парламента, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В последните седмици България беше разтърсена от протести, които първоначално бяха заради високите цени на тока, но след това се превърнаха в национални демонстрации срещу дясното правителство като цяло, отбелязва Франс прес, цитирана от БГНЕС. В понеделник Борисов опита да смекчи кризата, като уволни непопулярния министър на финансите, а вчера обяви, че ще отнеме лиценза на ЧЕЗ, допълва агенцията.

Франс прес отбелязва, че Борисов е реагирал на задълбочаването на напрежението и припомня, че при протестите в София са били ранени 28 души в понеделник и вторник, сред които петима полицаи.

Един български младеж се запали тази сутрин пред кметството във Варна, а друг младеж се запали във Велико Търново вчера, отбелязва Франс прес.

Българският премиер заяви, че дясноцентристкото правителство ще подаде оставка след национални социални протести, пише Асошиейтед прес. Решението идва след като десетки хиляди протестиращи в страната, която е член на ЕС, излязоха на улиците през уикенда и обвиниха правителството, че не е подобрило снижаващия се жизнен стандарт.

Протестите в столицата София снощи прераснаха в насилие, като полицията се сблъска с протестиращите, при което бяха ранени 14 души, припомня агенцията.

Десетки хиляди протестираха в България, най-бедната държава-членка на ЕС, срещу високите сметки за ток, допълва Асошиейтед прес.

Българското правителство съобщи, че подава оставка след национални протести срещу високите цени на тока и строгите икономии, съобщава и ББС. Десетки хиляди хора протестираха в България, най-бедната държава членка на ЕС, срещу високите сметки за ток. Премиерът опита да успокои протестите вчера, като обеща да намали цените. Той обаче и да накаже чуждестранна електрическа компания, която според него определяла прекалено високи цени на тока, припомня ББС.

Улично насилие

Българският премиер Бойко Борисов предложи да подаде оставка, след като антиправителствените протести предизвикаха улично насилие четири месеца преди планираните парламентарни избори, съобщава и агенция Блумбърг.

Премиерът, който дойде на власт през 2009 г., заяви пред парламента, че ще подаде оставка си пред депутатите преди планирания вот за промени в правителството, свързани със смяната на финансовия министър Симеон Дянков, който беше уволнен на 18 февруари.

"Няма да правим промени в кабинета. Ще подам оставката си, след като приключи заседанието на правителството на обед днес", цитира агенцията думите на премиера Борисов.

Късно снощи българската полиция влезе в сблъсъци с протестиращите в столицата София, които искаха по-високи заплати и оставка на правителството, припомня агенцията. Тя цитира думите на главен комисар Валери Йорданов, който заяви, че десетки са били ранени, а 25 души са били арестувани, след като протестиращите хвърляха камъни срещу полицията, чупиха прозорци и повредиха коли.

Българският премиер Бойко Борисов подаде оставка след бурни обществени протести в столицата и много други градове заради цената на тока, съобщава европейският портал Юрактив. Само часове след като заяви намерението си да продължи да бъде премиер, Борисов заяви пред българския парламент, че ще подаде оставка и че правителството като цяло ще подаде оставка по обяд, отбелязва изданието.

Най-големите протести за последните 16 години

Подобен е и коментарът на "Ню Йорк Таймс". Правителството в България ще подаде оставка следобед след седмица на протести, някои от които прераснаха в насилие, пише вестникът.

Масовите протести бяха предизвикани от увеличаването на цената на тока и корупционни скандали, включително за номинираната за директор на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която определя цените, напомня изданието. "Ню Йорк Таймс" пише, че Юлиана Иванова е била обвинена, че е продавала незаконно цигари в интернет и номинацията ѝ по-късно беше оттеглена.

"Протестите в градовете в страната в неделя вечер бяха най-големите в страната в последните 16 години. В опит да успокои протестиращите премиерът обяви вчера, че лицензът на чешката компания ЧЕЗ, която доставя ток на много потребители в България, ще бъде отнет. Опозиционните политически партии опитаха да се възползва от обществения гняв заради строгите мерки за ограничаване на разходите с наближаването на парламентарните избори, планирани за юли. Сега те вероятно ще се проведат по-рано", допълва "Ню Йорк Таймс".

Икономическата криза взе поредната си жертва

Икономическата криза в Европа взе поредната си политическа жертва днес с оставката на българското правителство след дни на национални протести срещу строгите ограничения и високите сметки за ток, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Популярността на премиера и дясноцентристкото му правителство се стопи след години на бюджетни съкращения. В понеделник той отстрани финансовия си министър, водещ политика на строги ограничения, в опит да смекчи критиките, а вчера правителството обяви, че ще намали цените на тока и ще отнеме лиценза на най-голямата електрическа компания в страната, контролирана от чужда държава, пише изданието.

"Уолстрийт Джърнъл" допълва, че предложените решение от кабинета не са задоволили протестиращите. Множеството обвини правителството в корупция, скандирайки "Мафия", отбелязва американската медия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #22

    Истината е гадна и не струва, тя е: няма никой достоен да управлява тази държава поради простите причини, че с извинение всички политици са алчни К*поленца все известен факт няма какво да се лъжем, че "ще станем по-добре" това е пълна заблуда на българското общество силно се радван, че българският народ най-накрая реши да предприеме нещо време беше, но нека бъдем реалисти в крайна сметка ще се върнем пак в същото положение политиците ще си пълнят джобовете и ще казват "няма пари"

  2. Анонимен
    #21

    Според мен българските граждани няма да се успокоят никога, докато не видят зад решетките мнозина от управляващите от 1990 г. насам. Но това така и не се случва. В предизборната си агитация самия Б.Борисов декларираше това, но не можа да го стори. Защо ли? Има твърде силни и мощни икономически групировки, с които само тотален народен бунт може да се справи. Но народът сам не може да се организира. Търси се водач!!!

  3. Анонимен
    #20

    Алоуууу, "световните медии", ж.и.д.о-кагебиската пета колона и болгаро-съветската енергийна мафия свалиха правителството.

    Кой празнува - ясно е, от снощи ж.и.д.о-русофилистични зооекземпляри от всички класове и раазреди радостно махат опашки и потропват с крайници (макар някои още да се ослушват за указания). Видяхме Стефчо "Улыбката" Софиянски, Кънчо Социологията, Митко "Гестапото" Иванов и доста други позабравени мутри (без Каракачанов и Шаренкова). "Незабравка" явно не смогва с указанията навреме,

  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #19
  5. Анонимен
    #18

    А сега публикувайте коментара и всеки да си прецени дали е просто прав текст или "нецензурни думи и обиди".

  6. Анонимен
    #17

    Я не пишете клевети!Всички помним гадориите на костов,а слу -чаят пеловска е вчерашен!

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #16
  8. Анонимен
    #15

    Буда се направи на ощипана мома – „Ох, ох няма да ти дам, отивам си”, но пак се врътка за втори мандат !

  9. Анонимен
    #14

    Не протестите-те бяха твърде неубедителни!Не те свалиха Борисов-той сам се "СПАСИ"ЧРЕЗ БЯГСТВО !От ОТГОВОРНОСТ!!!

  10. Анонимен
    #13

    Лошото тепърва предстои. Пари няма, ЕС няма повече да дава на червено управление. Едва ли простият избирател ще разбере,че трябва да гласува за Иван Костов. Дори социолозите ще пишат, че тои не влиза в парламента. Дано не е вярно. Чакат ни тежки дни. Може и да изгоним валутния борд, тогава и Бог не може да ни е на помощ. Дано не останем на мъдростта на Кунева>

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.