Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пушенето на закрито ще бъде забранено, спорно е дали ще се спазва

Бизнесът и икономисти прогнозират щети за бюджета, а официален анализ няма

31 коментара
Пушенето на закрито ще бъде забранено, спорно е дали ще се спазва

Политиката на държавата относно въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места няма да претърпи промяна. Ще отстояваме тоталната забрана за пушене на закрито от 1 юни тази година, заяви здравният министър Десислава Атанасова в четвъртък по време на дискусия за забраната на тютюневия дим и икономическите ефекти от мярката. Тя обаче уточни, че изразява позицията на правителството, а промените в Закона за здравето се гледат от Народното събрание, така че не се ангажира дали забраната ще се приеме в този вид. Тя уточни, че пълната забрана за пушене на закрито ще важи и за работните места, което щяло да се прецизира между първото и второто четене, тъй като в сегашния вариант на промените е пропуснато.

В дискусията, организирана от в. “Труд“, участваха здравни експерти, неправителствени организации, икономисти, представители на бизнеса и социолози, които очертаха различни гледни точки по проблема. Отсега различни експерти са на мнение, че е твърде възможно забраната да не се спазва, а ако тя заработи пък би довела до щети за държавния бюджет. Официален финансов анализ по въпроса обаче няма, а прогнозни данни изнася основно ресторантьорският бизнес, който е пряко засегнат от забраната.

Бизнесът вещае загуби за стотици милиони левове

Атанас Димитров от браншовата камара на ресторантьорите се обърна към политиците с въпроса биха ли заложили репутацията си и името си, че забраната за пушене няма да има икономически последици.

“Ако заложат репутацията и името си, бих попитал колко струва репутацията и името им във финансово изражение и ще покрие ли тази сума щетите от това, че родител се прибира и казва на детето си, че е загубил работата си или пък това, че фирма обявява фалит, тъй като не може да обслужва кредитите си“, заяви той.

Той постави и въпроса от страх ли държавата не посяга върху тютюневата индустрия, а цената плащат хора като него, които дават работа на хората.

По изчисления на камарата годишно ще влизат 228 млн. лева по-малко в държавната хазна при въвеждането на забраната.

Икономисти също прогнозират щети за бюджета

Според икономиста от “Отворено общество“ Георги Ангелов няма еднозначен ефект от подобна мярка, тъй като здравето на хората може да се подобри и разходите за здравеопазване да намалеят, но приходите от акциз също ще намалеят, а това е основен приход за държавния бюджет, по-висок от средствата от еврофондовете. Освен това по думите му евентуално удължаване на живота на хората вследствие на забраната би натоварило пенсионната система.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията е погрешно ефектът от мярката у нас да се сравнява с този в други държави, тъй като у нас акцизът върху тютюневите изделия представлява много по-голяма част от бюджета. Освен това у нас хората са много по-недисциплинарани и много по-голяма част от населението пуши, отколкото например в скандинавските страни, където подобни забрани имат успех.

Отсега има подозрения, че забраната няма да се спазва

И икономисти, и ресторантьори имат сериозни подозрения, че у нас забраната няма да се спазва.

Димитров коментира, че България тръгва по стъпките на държави, които вече се отказват от пълната забрана и даде пример с Гърция и Чехия, където забраната не се спазва.

Според икономиста Георги Ганев забраната няма да се спазва и държавата за пореден път ще загуби репутацията си на способна да налага разумни правила. Според него държавата трябва да положи усилия в посока не на това да ограничава предлагането, колкото търсенето на тютюневи изделия.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов обясни, че след въвеждането на пълна забрана за пушене на закрито в града бизнесът не е пострадал, а туризмът е отбелязал 40% ръст. Според него бизнесът, който заслужава уважение, е този, който се бори с корупцията, а не пренастройва комисионните си според всяко ново управление. Той обаче беше контриран от Безлов, според който забранителният режим създава по-големи предпоставки за корупция. Освен това Безлов посочи, че е бил в Кюстендил и забраната за пушене не се спазва и в тамошните заведения.

Андрей Райчев: “Няма цивилизация, която да не се интоксикира“

Според социолога Андрей Райчев забраната за пушене на закрито е репресия срещу пушачите, “която ще ги затвори в гета“. Освен това той заяви, че “няма цивилизация, която да не се интоксикира". Той даде пример с ескимосите, които няма от какво да варят алкохол и затова варят мухоморки и бедните пият отварата, а богатите я дават на елените и след това консумират месото. Райчев заяви, че той самият пуши по три кутии цигари на ден и чрез акциза върху цигарите подпомага държавния бюджет. Той допълни, че никой не възразява, че не трябва да се вреди на здравето на околните, но това не означава задължително пълна забрана. Според Райчев ще възникнат частни клубове и партита, на които пак ще се пуши.

Ганев обаче коментира, че никой не забранява на пушачите да си набавят никотин и могат да пушат електронни цигари, без дим в заведенията, за да не пречат на други. Той се обяви за това пушачите да плащат по-висока здравна осигуровка, но тя да не се определя от държавата, а в условия на конкуренция между здравноосигурителни фондове. Ганев даде пример, че при застраховка живот застрахователят живо се интересува от това дали човек пуши, тъй като трябва след това да плаща.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров също посочи, че основното, заради което се въвежда забраната, е да не се вреди на околните. Той обеща подкрепа за забраната за пушене, но постави въпроса защо по толкова важни теми управляващите променят мнението си през две години. Димитров посочи, че анализите, които е чел за страните, въвели забраната, не показват големи финансови загуби.

След забраната ще има масови проверки, главно в големите заведения

Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че след влизането на забраната в сила всички 600 санитарни инспектори, които по принцип имат и други ангажименти, ще се пренасочат към проверки за спазването на ограничението. Той посочи, че ресурсът е недостатъчен, но за да усети обществото ефект, първо ще има масирани проверки в големите заведения, които са лицето на индустрията. Това предизвика недоволството на представителя на бранша Атанас Димитров, който заяви, че и в момента се проверяват само имиджовите заведения, докато дюнерджийниците и кръчмите в покрайнините работят необезпокоявани, без да спазват условията за съхранение на храни.

Кунчев разкритикува икономистите, че говорят само за парите от акциз, които сега влизат в хазната, но не и за тези, които не влизат, и ги покани да отидат заедно на проверка на Женския пазар, за да проверят продават ли се контрабандни цигари.

Промените в Закона за здравето, регламентиращи забраната за тютюнопушене на закрито, бяха приети през миналата седмица на първо четене и предстои одобрението им на второ четене.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

31 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #31

    Омръзна ми да се налагат безумни забрани , а глобални проблеми да не се решават.В някои страни в Европа имат намерение да премахнат въпросната забрана ,тъй като приходите в заведенията са спаднали драстично.Омръзна ми да се повтаря непрекъснато колко е вредно тютюнопушенето.На мен пък ми вредят автомобилите в София.Писна ми от това безобразно паркиране по тротоарите.Такава простащина няма никъде.Какво ме интересува,че няма къде да паркирате, ще си разходите тлъстите задниците ако трябва през няколко

  2. stefan4uk
    #30

    няма да спазвам нищо-мразя да ми забраняват,аз не съм роб!хората пушат от векове и вие няма да ги спрете смешници,намалете цените на цигарите и дайте колко в момента е печалбата с тези високи цени???Всичко съсипахте и продадохте а при тодор Живков се строеше и се печелеше,съсипахте държавата бе...

  3. Анонимен
    #29

    Човек не отива в заведение, за да пуши, а за да се храни, да пие кафе, да се види с приятели. Ако не може да издържи един час без цигара - ще излезе за 5 минути, ще изпуши една и пак ще се върне на масата.Между другото, в нашия град,заведенията с голям брой места направиха части за непушачи и за моя приятна изненада - те се пълнят не по-зле от тези за пушачи!!Така че няма страшно! Няма да се съсипе бизнесът!

  4. Анонимен
    #28

    Виждам, че 90% от хората тук извъртат въпроса. Това, което се случва е, че група хора лобират за превръщането на места, в които в момента се пуши - да се пуши, за да могат да си прекарат добре без цигарен дим. Т.е. да могат да седят в питеен бар без да някой да им дими, НО - колко пушачи пушат на места, където пушенето е забранено - НУЛА. Колко непушачи искат да си наложат мнението и/или начина на живот - ВСИЧКИ. Като има толкова много непушачи да си спретнат сами заведение, а не да си налагат поп-разбиранията

  5. Atanas Stanchev
    #27

    Тази забрана няма да доведе до нищо добро.Факта,че сега собствениците можеха да избират дали да се пуши в обекта или не,повечето избраха то да бъде за пушачи. Търсенето определя предлагането - нали така? Забраната не е решение на нищо.Да забраниш на човек нещо,все едно му казваш ТОЧНО ТОВА ПРАВИ. :)

  6. Анонимен
    #26

    Навсякъде в Европа, дори в Гърция, дето май са на първо място по изпушени цигари на глава, пушенето е забранено в затворени места. Аз пуша от 30 години, но напълно поддържам забраната. А ресторантьорите пак ще си имат толкова оборот, защото ще е забранено навсякъде и щат или не пушачите също ще им ходят в заведенията, ако имат пари да си го позволят.

  7. Анонимен
    #25

    15, къде е забранено пушенето, бре? Забранено е в отделни населени места - най-развитите райони на планетата - никъде в цяла държава. Особено бедна и нещастна като нашата!.. Забраната наистина ще се спазва първите два-три месеца, след което на хората ще им омръзне да се правят на такива, каквито не са.

  8. Анонимен
    #24

    15, къде е забранено пушенето, бре? Забранено е в отделни населени места - никъде в цяла държава. А, забраната наистина ще се спазва първите два-три месеца, след което на хората ще им омръзне да се правят на такива, каквито не са.

  9. Анонимен
    #23

    "Тотална" забрана за тютюнопушене ... Бе, думата "тотален" не е ли корен на думата "тоталитаризъм"?
    "Болшинството налага волята си над малцинството" - Владимир Илич Ленин. Здравната министърка рече, че ще изпълнявала "политическата воля" на ГЕРБ. Ми, при тоталитаризма си беше същото - изпълняваше се политическата воля на БКП. А пропо - защо не се дискутира "политически волево" факта, че е елементарно да се постигне "мирно съвместно съществуване" между пушачи и непушачи без рестрикция, без сътресения,

  10. Анонимен
    #22

    явно на гробосмотаняците им е малко докъде я докараха татковината та и още ПО НА ДЪЛБОКО СА РЕШИЛИ ДА Я ЗАКОПАЯТ.МИ ДАВАЙТЕ БЕ ТИКВИ,ДАВАЙТЕ,КАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА СЪЗДАДЕТЕ НЕЩО ДОБРО ЗА ТАЯ НАЦИЯ,РАЗРУШАВАЙТЕ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.