Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Първанов откри кампанията си: "Мнозинството просто ми вдигна топката"

Цветанов помилва мафиоти, Борисов с лека ръка дарява държавни пари на футбола

139 коментара
Първанов откри кампанията си: "Мнозинството просто ми вдигна топката"

Бившият президент Георги Първанов откри кампанията си за лидерския пост в БСП, отигравайки удобната топка, която му подадоха управляващите, като се съгласиха да направят анкетна комисия за проверка на помилванията, опрощаванията и гражданството в неговия мандат и да я поверят на Яне Янев. Указите за опрощаване и помилване задължително се предават на министрите на правосъдието и финансите, заяви на нарочно свикана пресконференция бившия държавен глава. Това е акт на поемане на политическа отговорност и изпълнение на правните последици. Далеч преди помилването трябва да има съгласуваност, каза Първанов.

В същото време той "разобличи" вътрешния министър Цветан Цветанов, че е помилвал босове на организираната престъпност.

Първата пресконференция на Първанов след напускането на "Дондуков" 2 съвпадна с първото заседание на проверяващата го анкетна комисия, начело на която управляващите сложиха новия си съюзник Яне Янев, лидер на РЗС.

Янев обяви, че ще заседават всяка седмица и ще разглеждат всякакви сигнали, в това число и анонимните. Ще бъдат изискани всички документи, становища и писмени доказателства от президентството, МВР, министерствата на правосъдието, финансите и външните работи, както и НАП, НОИ и ДАНС за помилвания, даване на гражданство и опрощаване на вземания.

"Мнозинството просто ми вдигна топката"

"По въпроса с указа за несъбираемите вземания, с тази комисия мнозинството просто ми вдига топката. Ще се даде повод за допълнителна реклама на това, което ние сме свършили. Средствата, които аз съм опростил, са една малка част и по никакъв начин не могат да се сравнят с бонусите, които са давани. Това е политическият дебат”, заяви Първанов.

"Премиерът с лека ръка дарява, разпорежда се с държавни средства, например за футболни клубове. Става дума за мащабни суми”, напомни той.

Първанов посочи, че атаката срещу него и Ангел Марин е започнала от гафа на премиера Борисов, когато се опитал да се извини на семейството на убитата Мирослава от Перник и направил сравнението на ордена на Марин с пържолата награда за кучето, открило трупа на момичето. Тогава бившият вицепрезидент се отказа от ордена "Стара планина", разписан от Борисов, а Яне Янев извади скандални данни за помилванията, извършени от Марин.

Малко след това в длъжност встъпиха новият президент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, които побързаха да уверят, че около помилванията няма драма. Най-добре знае това Попова, която през последните две години бе министър на правосъдието и е запозната с процедурите.

Скандалът обаче набра скорост, включително поради факта, че докато Първанов беше президент, не бе дадена публичност на помилванията. Така се стигна и до формирането на анкетната комисия в Народното събрание, която Яне Янев предложи и впоследствие оглави.

“Има елемент на лична мъст. Тежко на тази държава, в която институции стават заложник на личната мъст. Борисов заграби твърде много власт, цялата власт, но авторитетът му се руши и затова той е непримирим към всеки, който има по-висока тежест и авторитет. Борисов не може да управлява силно и ефективно. Това е ясно. Но за него е важно да доказва непрекъснато, че е по-силен от противниците. С мен, с нас, е твърде трудно да се бори и тази изтощителна война според мен ще продължи дълго”, коментира Първанов.

Марин помилвал 233 убийци и 6 изнасилвачи, ГЕРБ – мафиотски босовете

Марин съобщи, че от 533 помилвани от него 233 са били осъдени за убийство, 74 - за наркотици, 6 за изнасилване. Самият той обаче не смятал, че би следвало да се помилват изнасилвачи.

Марин представи отделни случаи на помилвани от него престъпници и отново коментира, че не вижда нищо лошо от действията си. Той сподели и усещането си, че случаят със скандалния руски бизнесмен Константин Циганов, който излезе на снимки с "футболиста" Борисов, тепърва ще се говори.

Първанов от своя страна обвини ГЕРБ, че помилват мафиоти.

"Тиражира се една лъжа от Яне Янев и вие медиите си мълчите. Това правителство помилва босовете на наркотрафика, като не се занимава с тях. Вие, господа управляващи, помилвате босовете на тежката организирана престъпност. Нали сам Цветан Цветанов заяви на КСНС, че те не подслушвали босовете, защото те вече били изпрали парите”, заяви Първанов в четвъртък.

"Докога всяка една лъжа, повторена и потретена от хора като Яне Янев, може да се налага и да формира обществено мнение? Когато в пространството се показват откровени лъжи, покажете ги. Многократно сте разобличавали Яне Янев, но сега странно мълчите”, обърна се Първанов към медиите.

"Правен хаос" с комисията, атаката е срещу президентската институция

Той окачестви комисията, която ще го проверява, като "недоразумение от амбицията на ГЕРБ и на председателя на комисията", в резултат на което се създал се е правен хаос.

"Грешката не е редакционна, защото пише, че се създава анкетна комисия. Прави се сериозен пробив, защото държавният контрол не обхваща контрол на държавния глава. Той може да се контролира единствено от Конституционния съд. Ние с г-н Марин нямаме никакво притеснение. Разследващите са разполагали с информацията, която е в различни министерства. Атаката на Борисов и на протежето му Яне Янев цели нещо повече – да се покаже мястото на президента, който и да е той – да не бъде балансьор, а да има едно протоколно присъствие. Целта е обезсмисляне на институцията", заяви Първанов.

"Преди време Борисов беше казал, че не им e нужна такава институция. Непрекъснатите опити да се ерозира институцията показват това. Фактът, че и председателят на парламента включи точката извънредно с правата, които разполага. И това се готви в навечерието на конгреса на една партия. Аз питам, дали пък парламентът няма да се се изкаже по повод на дегустацията в Гербовата зала на президентството на маркови вина", заяви ехидно бившият държавен глава и настоящ кандидат за партиен лидер.

Според него с тази комисия управляващите искали да го извадят от политиката и затова организирали излизането на доклада от проверката да съвпадне с конгреса на БСП в края на май, когато се очаква по някакъв начин той да заяви амбицията си да стане лидер на партията и да измести председателя Сергей Станишев.

Бившият президент не позволи да му се задават странични въпроси за плановете му в БСП.

Същевременно отбеляза, че не е виждал през целия преход толкова поръчкови медийни публикации, но подчерта, че самият той не плаща на медии и коментира.

Янев отказа да коментира ходатайството си за помилване на убиец

На пресконференцията Марин разкри, че Яне Янев лично ходатайствал пред него за помилването на Васил Митков Пашов от петричкото село Кърналово, койкто лежал за убийството на свой съселянин.

Марин не видял нищо нередно в това. “Не смятам за нередно при мен да дойде депутат и да поиска нещо за човек, защото при тях идват много хора с болки и проблеми. Обясних му процедурата по помилване и той разбра, че жалбата ще мине по общия ред и няма да се отчита застъпничеството на Янев”, разказа Марин.

“Имаше подписка от съселяните и кмета на селото с добри отзиви за Пашов, който има две деца и жена. Комисията беше единодушна и аз го помилвах с 1 година и той не излезе от затвора и нямаше опасност да застрашава вас и вашите деца”, заяви Марин, обръщайки се към журналистите.

Яне Янев отказа да коментира случая, като обяви казаното от Марин за лична нападка срещу него. "Междуличностните нападки да не ги институционализираме", настоя лидерът на РЗС.

"Това е може би неговото единствено свястно дело, от което сега се отрича", коментира от своя страна Марин.

"Държат се като гузни страхливци", заяви на свой ред Янев по адрес на Първанов и Марин.

И тъй като не смятал да си разменя лични нападки с бившия президент, Янев го призова на телевизионен дебат.

Първанов задочно отказа. "Имам себеуважение, което не ми позволява да я приема, все пак имам някаква хигиена в общуването си", каза той.

Янев заяви също, че комисията ще разглежда и анонимни сигнали. На въпрос защо, след като няма такава парламентарна практика и дали няма план да пренасочи флашките от ГЕРБ към Първанов, Янев даде думата на зам.-председателя на комисията Юлияна Колева (ГЕРБ), която заяви, че подобни сигнали ще занимават новата структура само ако има достатъчно факти и аргументи, които могат да бъдат проверени.

"Яневизация на ГЕРБ"

"Преди време бях казал, че ГЕРБ се атакизира, днес сме свидетели на яневизация, това е висшият и последен стадий в развитието на управляващата партия", каза Първанов по повод партия РЗС, новия съюзник на управляващите.

"Бойко Борисов и неговият оръженосец Яне Янев залагат тежък прецедент, защото в бъдеще и други парламентарни мнозинства ще се изкушават на подобни стъпки. Целта е - да му се покаже мястото на президента, независимо от личността му“, заяви Първанов.

По думите на Георги Първанов не е случайно това ,че Яне Янев е бил избран начело на временната комисия "Първанов -Марин", защото "той се е доказал, ненадминат е в обругаването".

"На мен ми е трудно и няма да мога да приема тази личност като нравствен съдник в българската политика", каза Първанов.

"Наясно съм, че след като приключи тази комисия, ще има друга или във всеки случай ще има друга форма на мобилизация на държавен ресурс срещу нас, в частност срещу мен", посочи още той.

Той за пореден път обяви, че управлението е слабо и се опитва със скандали и всяване на страх да отклони вниманието от истинските проблеми. Това Първанов е усетил и по време на обиколката си на страната, която осъществил след края на втория му президентски мандат.

Според него в чисто политически план целта е да се поддържа еднополюсния модел в българската политика и да не се допусне налагането на алтернатива.

 

Бившият депутат от БСП Татяна Дончева, отдавнашен критик на Първанов, изрази недоумение от критиките му. "Би трябвало човек да има очи и спомен за собствените си  политически действия, когато се нарича алтерантива на хора, които лично е селектирал за високите позиции във властта", коментира Дончева пред БНР.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

139 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #139

    Каквото и да се коментира трябва да се признае честно, че това беше успешен ход на ГЕРБ. Да, Първанов се легитимира в борбата за водач на БСП. Дали ще стане е съвсем друг въпрос, но дори и да успее ще останат въпросите относно неговата адекватност като президент.
    Другата страна страна начело със Станишев вместо да се концентрира върху стратегии за спечелване на избори, ще е принудена да отделя енергия и ресурс върху собственото си оцеляване и ако все пак вземе надмощие, то във врата им ще диша сянката

  2. Анонимен
    #138

    не "топката", а "топките" и не ги е вдигнал тях, а им е вдигнал мерника

  3. Анонимен
    #137

    Браво , Яне ! Достойните хора се познават по това че, когато имат собствено мнение, го защитават докрай в търсене на истината ! Гоце вече остана без ' голям шлем ' и без кадифени ръкавици ... Разликата между Яне и Гоце е , че първият е български депутат, а последният вече е никой , вкл. и в световната политика . Време е да получим отговор и на следния въпрос : Гоце и Марин подписвали ли са за фалшивия паспорт на Куйович ? Отговорът на този въпрос ще даде отговорите на много други въпроси !?

  4. Анонимен
    #136

    Цървулът с жълтите зъби и вицето му дебелосеркото-тунеядец ни показаха,че пак са тук и са си същите!!!

  5. Анонимен
    #135

    BLUE: Нидал Алгафари (БСП!)при Коритаров каза, че е практика бежанци и емигранти, включително сирийски да плащат по 10 000 (десет хиляди)$ за бг. гражданство, моля коментирайте!

  6. Анонимен
    #134

    От трън та на глог, че по-висок!

  7. Анонимен
    #133

    Само не разбрах защо всички наричат това мероприятие "пресконференция", след като нестава ясно да е имало журналистически въпроси. Или са присъствали само "журналисти" лизали гоцевя г..з до преди около месец.

  8. emma
    #132

    Хубаво е да си извадят взаимно кирливите ризи,та да ги разберат и глухите и слепите и по целия свят.Ако Първанов е толкова амбициран,защо не каже как и с какво държи ББ?Но няма,пак се играят циркове,за да постигнат целите си за власт и пари.И двамата с Борисов са един дол дренки.Кой го държа от 2002 до 2005 ББ генерал в МВР?Като гуляеха по Правец,приютени от Златев беше им добре,а сега?Борба за кражби.Кой да е пръв на яслата.Безобразници!Не им вярвайте и двамата лъжат.

  9. Анонимен
    #131

    До №116 Г.Д. - Не разбрахте ли, че точно този, когото браните най-много, лично на Вас в крайна сметка Ви го отпра. Та точно Гоце за да намали ударът върху себе си, чрез Румен Петков разпали кампанията с досиетата. Просто искаше да омаскари всичко читаво, за да не се открои неговото доносничество, т.е. всички вие станахте негови жертви.Явно пак Ви е обещал някой възлов пост ако оглави БСП и оттам стане премиер. Язък, че сте международник. Такива неща не могат да се случат. Да си лоялен е хубава черта, но зависи към кого. Първанов просто не заслужава това, защото единствената "хубава" черта при него е тази, която разделя сирищника му на две.

  10. Анонимен
    #130

    "Марин съобщи, че от 533 помилвани от него 233 са били осъдени за убийство, 74 - за наркотици, 6 за изнасилване. Самият той обаче не смятал, че би следвало да се помилват изнасилвачи" ..Ами като не е смятал да се помилват изнасилвачи - защо тогава ги е ..помилвал? Ами за убийствата и наркотиците? За тях смятал ли е?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.