Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Първият известен засега сигнал на БОРКОР е срещу медийна публикация за издръжката му

19 коментара

БОРКОР ще сезира Националния съвет по журналистическа етика по повод материала в Mediapool "БОРКОР не заработи и тази година". Това посочват от институцията в писмо до редакцията, получено в четвъртък.

 

Съобщаваме новината със смесени чувства, защото на практика това е първият публично известен сигнал на антикорупционния орган за едногодишния период на съществуването му. До този момент не е известно БОРКОР да е сезирал или подавал сигнали по каквато и да е тема, свързана с преките му задължения.

 

В писмото се посочва, че в журналистическия материал данните са "интерпретирани тенденциозно и внушава изводи, които по никакъв начин не произтичат от тях".

 

Основното възражение на БОРКОР е към извод в статията, отнасящ се до средната заплата на неговите служители. "На въпрос какви са възнагражденията на Центъра (БОРКОР-бел.ред.) и каква е средната заплата на служителите, ние сме посочили както нормативните документи, уреждащи материята, така и средната основна заплата – 621.08 лева. За финансистите е ясен начинът, по който се достига до този показател, както и обстоятелството, че в сумата не влизат осигуровки и добавката от 1% за клас прослужено време. Въпреки това авторът на материала борави с несъществуващото понятие – "средна брутна заплата", се казва в правото на отговор на "БОРКОР".

 

Дословно въпросът на Mediapool до БОРКОР бе: "Каква е предвидената месечна заплата, заедно с позволените от закона надбавки за ръководителя на Центъра, заместниците му, ръководителите на звена и средната заплата на служителите?" Въпреки разпоредбите на Закона за достъп до обществена информация от БОРКОР не отговориха официално на този въпрос. Единствената предоставена конкретна информация към Mediapool бе, че средната щатна заплата на служителите е 621.08 лева. В отговора на БОРКОР няма уговорки за осигуровки и надбавки, въпреки пределно ясния въпрос на Mediapool.

 

Според институцията изводът на Mediapool, че за следващата година се предвиждат "заплати умножени по две" е "плод на творческата фантазия на автора" и не произтича от посочените цифри.

 

Изводът на Mediapool бе следния: "От проектобюджета на БОРКОР обаче става ясно, че институцията дава подвеждаща статистика в своя официален отговор по ЗДОИ. Бюджетът на звеното за заплати на персонала е 579 000 лева, но при средна заплата от 621.08 лева, перото за заплати трябваше да бъде два пъти по-малко - 298 118 лева. Останалите пари най-вероятно са предвидени за раздаване под формата на бонуси, които са предварително ясни още в началото на годината. Те реално вдигат средната заплата над 1000 лева. Преди да бъде сменен от Бойко Борисов, Стоян Кушлев бе нашумял именно с раздаването на огромни бонуси за себе си и голяма част от персонала".

 

От "правото на отговор" на БОРКОР излиза, че колкото са заплатите на служителите, почти толкова ще струва издръжката им като осигуровки и прослужено време. "Сравнението с подхода в "Комисията "Кушлев" е художествена находка, но обективният коментар на данните не води до подобна аналогия", смятат от БОРКОР.

 

БОРКОР сезира Националния съвет за журналистическа етика, защото счита, че е нарушен Етичният кодекс на българските медии в раздела му "Предоставяне на достоверна информация на обществото" и по - специално "задължението ясно да се разграничават фактите от коментарите и предположенията".

 

От всичко изложено дотук се вижда, че авторът на журналистическия материал се е опитал да си свърши работата максимално коректно и да предостави анализ и интерпретация на данните, които е официално е получил. Уточненията, направени от антикорупционния орган в настоящото му писмо до редакцията, не са били налични в информацията, предоставена ни по Закона за достъп до обществена информация. Освен това смятаме, че коментарните елементи в публикацията достатъчно ясно си личат като такива и едва ли някой би объркал "художествената находка" с цитираните в кавички данни от БОРКОР.

 

Публикуваме настоящото право на отговор с желанието да не спестяваме никаква информация на читателите и на обществеността.

 

Самите БОРКОР нарушиха неписаните етични правила в отношението между медиите и институции като предоставиха отговора на въпросите на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация и на БТА, въпреки че държавната информационна агенция не бе проявила интерес по темата. Самите отговори бяха предоставени близо месец и половина, след като бяха отправени към премиера Бойко Борисов, въпреки че законовият срок за отговор е 14 дни.

 

Mediapool зададе своите въпроси по реда на ЗДОИ, защото при предния опит да комуникира с ръководството на институцията, бе обяснено, че те нямат право да си говорят директно с медиите, а това трябва да се случва само писмено чрез пресцентъра на Министерския съвет.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

19 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #19

    Боже!Боже! Боже!!! Служителите на БОРКОР или както му викат...да се наредят на опашка за социално слаби!!!621 лева може да взима някой от лакеите на правителството в малка ГЕРБ-аджийска община, но ако смятат да борят корупция със заплата на служител от 621 лева..докъде ще я докарат. Да не забравяме, че ония са с 20 - 25 год. трудов стаж, бонусите за Велик ден, Коледа и парички за дрешки без фактура??? А ДМС по още 10 % месечно? И бонусите за добра свършена работа? А всъщност каква им е работата???

  2. Анонимен
    #18

    Otgovorat na BORKOR e tolkova nelep i skuchen, che vse edno urist kato Eleonora Nikolova go e pisal. I da se chudish ot koga tozi sram, che poluchavat pari bez da rabotiat ne znam.Niakoi ot *zvezdite * na tozi zlopoluchen organ otdavna sa taka....shtastlivo bezrabotni

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #17
  4. Анонимен
    #16

    Kakva korupciia,kakva borba.Pitaite Boko i Ceco i shte vidite che tozi vapros veche e reshen.Vsichko e mediini insuniacii ?????????

  5. И.Иванов, Швеция
    #15

    ГЕРБОВИ МИЛИЦИОНЕРИ ! """ Дословно въпросът на Mediapool до БОРКОР бе: "Каква е предвидената месечна заплата, заедно с позволените от закона надбавки за ръководителя на Центъра, заместниците му, ръководителите на звена и средната заплата на служителите?" Въпреки разпоредбите на Закона за достъп до обществена информация от БОРКОР не отговориха официално на този въпрос. """ Милиционерска пасмина на ГЕРБ отпреди 1989 г., нетърпяща и вбесена журналисти да й изкарват наяве кирливите ризи ! Поздрави за журналистите на Медиапул ! Знае ли някой кой е електронният адрес на Националния съвет по журналистическа етика за да могат читатели да го сезират за това, което те считат, че е основателно ?

  6. Анонимен
    #14

    Медиапул - най-добрите! Продължавайте в същия дух!

  7. СС
    #13

    Абе, нали тия БОРКОР ги създадоха да борят корупцията? Ми радвайте се, че са стигнали до такива дреболии, каквито са приказките на Медиапул за заплатите им. Значи хохрата са се преборили с корупцията, няма такава вече. Ако не вервате, питайте Бойко. И понеже са честни граждани, не стоят без работа, а се хващат с журналистите. Боноси колкото заплатите си трябва да защитават. То не става с гледане на крави в НЕТ-а.

  8. Коментарът е изтрит в на от автора.
    #12
  9. Анонимен
    #11

    @10,

    :)))))))

    Не тъпи куки, а "коефициент на интелигентност" било. Ето ако щете и снощния случай - полицай вижда горяща кола и отива да я гаси, другият не подгонва подпалвача - пази колегата си, не сигнализира навреме, не се организират заградителни мероприятия навреме. Сигурно са подозирали властта в палежите и са реагирали с "коефициент на интелигентност" ;)

    Т.е. чакали са колегите от ПАБ да дойдат, да направят заградителното мероприятие и да задържат извършителите. А в същото време имат оправдание

  10. Анонимен
    #10

    какво може да се каже - тъпи куки !!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.