Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Разместване в сивата икономика, всяка четвърта продажба се крие

2 коментара
Разместване в сивата икономика, всяка четвърта продажба се крие

Сивата икономика в България сменя секторите и практиките за укриване на приходи се разместват, но паралелно с това намаляват. Въпреки това една четвърт от реализираните продажби не се декларират пред данъчните, сочи изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), цитирано от БТА във вторник.

Според работодателите от 11 бранша, в държавната хазна постъпват данъците за три четвърти от реализираните продажби. Подобно на икономическите субекти и на ниво физически лица се оформя тенденция за недеклариране до една четвърт от доходите, се посочва в анализа.

Сивият сектор в националната икономика е намалял с 5.4 процента през последните две години и от 42.2 на сто през 2010 г. сега делът му е36.8 процента , установили експертите на АИКБ.

Налице е разместване в "сивотата" на браншовете, коментира Бойко Недялков - заместник-председател на Управителния съвет на АИКБ. Ако през 2010 г. строителството, туризмът и здравеопазването са били с най-високи нива на сиви практики, то сега с най-много нарушения са браншовете електротехника и електроника, парфюмерия, козметика и полиграфия. Там са най-високи показателите на укриване на печалби, нефактуриране на сделки, контрабанден внос и износ, доплащане на ръка и неиздължаване на пълния размер социални и здравни осигуровки, сочи изследването.

През 2012 г. в сравнение с 2010 г. са по-малко случаите на наемане на работници без трудов договор – от 28.4 процента те са паднали на 22.2 на сто, но сега често вместо без договор се работи с фиктивни клаузи за заплащане около минималния осигурителен праг за съответната професия. На работника обаче се доплаща на ръка.

Два пъти по-рядко фирмите не издават финансови документи и се осчетоводяват извършени операции, но в крайна сметка една четвърт от работодателите систематично нарушават финансовата дисциплина.

Свързването на касовите апарати на търговците с Националната агенция по приходите е дало първите видими резултати за изваждане на оборотите "на светло", смятат от асоциацията. Трайна е и тенденцията за увеличено събиране на ДДС. Ако преди две години според 17.9 на сто от собствениците на фирми неплащането на ДДС е било много рядко срещано явление, то тази година това мнение споделят 47 процента от тях. Намалява и практиката за неплащане на данъци, акцизи и мита.

За последните две години три пъти е намалял (от 31.2 на 14.8 процента) делът на работодателите, предпочитащи разплащанията кеш. Все още обаче сред мениджърите е силно желанието за надхитрят закона, да избегнат административните формалности и да плащат по-малко. Принос за това обаче имат и недостатъчните публични услуги, административното бреме и дефицитите в предлагането на публичните поръчки.

В съчетание с относително ниския данъчен морал на населението се създават достатъчно силни нагласи за нарушаване на легитимните правила, коментира Станислава Симеонова, консултант в АИКБ.

За решаване на тези проблеми и стимулиране на "светлия" бизнес от асоциацията са подготвили предложение със 130 мерки за законодателни и административни промени на национално ниво.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #2

    За да се занимават с такива групости кой им дава пари на тези хора?

  2. Анонимен
    #1

    Аз ли нищо не разбирам от % или има нещо друго. "Сивият сектор в националната икономика е намалял с 5.4 процента през последните две години и от 42.2 на сто през 2010 г. сега делът му е36.8 процента" коментар: 1/4 е 25%, а 36.8% е над 1/3. т.е. всеки трети магазин или завод все едно не съществува

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.