Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Рашидов: Борисов е като Пикасо, рисува скици по време на заседанията на МС

Премиерът уклончиво се отказа да става почетен член на СБХ

107 коментара
Публикуваната скица се разпространява във Фейсбук със следната анотация: "Ранният Борисов. Автопортрет. Силно повлиян от автопортрета на Пикасо от 1907 г."

Пред заплахата от публичен скандал премиерът Бойко Борисов уклончиво се отказа да става почетен член на Съюза на българските художници (СБХ), след като в понеделник историята с неговото удостояване навлезе в още по-конфузно-водевилни измерения. Предвидената публична церемония първоначално бе преместена "на закрито“ в кабинета на премиера под формата на среща с ръководството на съюза. После се оказа, че в края на краищата "удостояването“ не се е състояло, тъй като е или отказано (ако се съди по думите на премиера), или – отложено (според обясненията на СБХ).

Междувременно министърът на културата заговори за потенциалния художествен талант на премиера, като се аргументира с рисуваните от него на заседанията на МС скици и с препратки към биографията на Пикасо и Гоген.

Решението на СБХ да удостои Борисов и Рашидов с почетно членство в съюза бе първоначално мотивирано миналия петък с “огромния им принос" за решаването на казуса със сградата на съюза на ул. “Шипка” 6, към която дългогодишни претенции има Софийският университет "Св. Климент Охридски".

Последва незабавна реакция на скулптора и председател на контролната комисия към СБХ Велислав Минеков, който обвини ръководството на организацията в непочтена сделка и лакействане пред властта.

"Подобен поклон пред действащи политици, заети в същото време с предизборна агитация, е безсрамно действие спрямо стотици членове на СБХ, заслужили високото отличие”, обяви професорът през почивните дни.

По-късно в понеделник под негово ръководство ще заседава контролната комисия на СБХ с председател Велислав Минеков.

Това не ми е важно, плакетът струва 2-3 лева

В понеделник сутринта планираната церемония в сградата на СБХ бе отменена с прессъобщение на правителството, според което ръководството на съюза ще гостува на премиера в кабинета му, където ще бъде и министърът на културата Вежди Рашидов, също предложен за удостояване с почетно членство в СБХ. В съобщението нямаше никакво обяснение какво налага промяната.

След срещата заместник-председателят на организацията Димитър Грозданов обясни, че премиерът е отложил приемането на отличието. Той бил обещал да бъдат отпуснати средства за ремонт и освежаване на сградата на ул. "Шипка" 6 и планирал едва след ремонта да се проведе церемонията, на която да получи отличието си. Самият Борисов обаче уточни, че ще търси помощ за ремонта на сградата от мобилен оператор. А от обясненията му може да се съди, че се е отказал от почетното членство.

"Един плакет няма да ми придаде каквото и да било. Затова им го върнах. Да го дадат на този, който счита, че това ми е важно. Плакетът струва сигурно 2 - 3 лева", заяви премиерът Бойко Борисов, възмутен, че някой е "измислил скандал" около награждаването му от СБХ.

"Когато 20 години са ги лъгали и художниците нямаха сграда. Трябваше да бъдат изгонени и да има стачка пред "Шипка”6. Вместо да има стачка, те имат сграда”, заяви още премиерът.

Той сподели, че наистина е нарисувал много картини, но пресече последвалите въпроси по темата.

Премиерът като Силвестър Сталоун, Пикасо и Гоген

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви от своя страна, че няма по-голяма награда от това художниците да имат свой дом, където могат да творят свободно и спокойно.

"Силвестър Сталоун рисува, прави изложби и продава една картина за 50 000 евро, защо премиерът да не рисува, ако му се рисува?", заяви Рашидов.

Той обясни, че е виждал премиера да рисува хубави скици, особено на заседанията на Министерски съвет и затова допуска възможността Бойко Борисов да развие талант.

"В изкуството не се знае кога ще се открие геният на човека", коментира той, като даде за пример изтъкнати творци като Пабло Пикасо, "чиито скици са много ценни“, и Гоген, "развил таланта си на 41 години“.

След като "рекламира" таланта му, министър Вежди Рашидов се обиди от журналистическите въпроси за заслугите на премиера. "Стига с премиера, толкова ли жълто искаме да бъде", възмути се той.

В понеделник от СБХ обясниха, че връчват специалната награда на Бойко Борисов от благодарност за сградата. Решението за връчването на отличието било взето с решение на Управителния съвет на организацията.

"Всички, които са спомогнали за развитието на СБХ, са били удостоявани с почетна награда, независимо дали са художници", заявиха от съюза.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

107 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #107

    Не е като. ТОЙ, ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО МУ Е САМИЯТ ПРЕРОДЕН ПИКАСО

  2. Анонимен
    #106

    Мултакът Радушев,който пие воката като минерална вода,пак се подмаза и облиза задните части на началника си.Този табиет му е наследство от османското владичество.Въобразява си,че България се управлява от султан,който е всичко-управленец,дерибей,художник,полицай,бияч-всичко.Браво,другарю Радушев-така навремето се увъртахте около силните на деня-комунягите Джагаров,Любо Левче,Георги Йорд.,Лисичко Минеков и други казионни фигури,с които сподселяхте чашката.Сега пък с новите,които са резервният отбор на Партията.

  3. Анонимен
    #105

    Кажете ми, моля, къде мога да видя оригиналните твобри на маестро Борисов!

  4. Анонимен
    #104

    по време на заседанията на МС - ами то като гледам как работят май и останалите правят скици по време на работа ... важното е далавера да има ...

  5. Анонимен
    #103

    Децата на Тато При другите си лошавини - дето разправяше и дядо Вазов - игото има и една привилегия: да прави народите весели. Защото понякога и някъде робите обичат своето робство, обичат да са слуги - пише Л. Русева и дава примери: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15448209,00.html

  6. Анонимен
    #102

    Вежди няма защо да се сърди. Това, което той направи е жълто и мирише. А Бойко пикасото е отказал плакета , защото му се видял евтин - 2, 3 лева.

  7. Анонимен
    #101

    До 96: Не, червеният и синия период са от новото творчество на Пабло Борисов. Мултака просто не уточнява, че скиците на Твореца са от най-стария му период - скици с химикалка.

  8. Анонимен
    #100

    Едно време така се превъзнасяше художествено-творческата интелигенция по тестисите на другаря Тодор Живков на 11-тия конгрес в зала 1 на НДК и след обилните полюции на официалната трибуна излизайки се пързаляха с риск да си разбият кратуните по стъпалата ! Нищо ново от старите конилингусчии !

  9. Анонимен
    #99

    Вече не е смешно, става страшно, госпожи, господа и другари!Главния мултак отдавна прескочи всякакви граници на елементарно приличие. Но това не е отсега - винаги си е бил прост, алчен и нагъл. Вярно ли е, че негови /на действащ министър/ произведения се използват за държавни подаръци? Никому ли не идва на ум, че не се прави така?Понеже се обгражда със себеподобни, изглежда няма и кой да го посъветва.

  10. Анонимен
    #98

    Нечувано блюдолиство на СБХ. Но предполагам, че титаническият ум на В.Рашидов е автор на идеята. Както и безсрамния музей на соц.изкуството, в който не сложиха бездарните и безумни въжвали на комунизма. А направиха реклама на строя, само защото известните не искат да тънат в забрава произведения, направени превиващо се пред властта в ония мракобесни години. Какво дясно правителство е това???

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.