Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Резервните части на човека" стават приоритет на България

“От стволови клетки не могат да направят цяла ръка, но произвеждат яйцеклетка”

139 коментара
"Резервните части на човека" стават приоритет на България

Нов приоритет в бъдещото развитие на България – "резервните части на човека", очерта премиерът Бойко Борисов, според когото трябва да заложим на иновациите. Земеделието и туризмът са приоритети за страната ни, но трябва да се опитаме да направим нещо в сферата на иновациите, в новите технологии, каза министър-председателят в петък в отговор на питане на народния представител Яне Янев.

"Ние трябва да се опитаме да направим нещо в иновациите, в новите технологии. Виждам България да направи своя пробив, тъй като има изключително добри специалисти в тази област. Да, малко са, но с помощ от държавата, помощ от всички нас... Какво е бъдещето? Бъдещето е резервните части на човека. Това е бъдещето. Вече знаете, че на много места от стволови клетки, да, не могат да направят цяла ръка, но от стволова клетка произвеждат яйцеклетка. Ако ние тук се съсредоточим, като държава имаме страхотни специалисти в тази област, може да заявим един приоритет за в бъдеще, който да е много иновативен за света", заяви премиерът в стила на своя първи политически наставник Тодор Живков, чието известно обещание е “тази година полупроводници, догодина – цели”.

Иновациите в медицината и по-специално "чудесата" около стволовите клетки и клонирането са тема, която отдавна занимава министър-председателя и над която си личи, че много разсъждава.

Още през март 2010 г. той наставлява тогавашния здравен министър Божидар Нанев как трябва бъдат убеждавани хората да даряват органи за трансплантация: "Но това трябва да се обяснява на хората и то да се обясни - всъщност когато е в тази мозъчна смърт, можеш да направиш част от теб да живее и си оставаш. И ако след време се разреши клонирането, могат да го намерят този човек, да ти вземат от бъбрека и да те направят нов!"

Истинското откровение на премиера идва по-късно в интервю за сп. "Мах": на въпрос "Страх ли ви е от смъртта?” Борисов отговоря: “Надявам се в последния момент нещо да направя. Така си мисля.”

Още в началото на мандата на ГЕРБ премиерът обясни политиката на правителството в областта на трансплантациите със следното разсъждение: “Една “С” класа струва 60 хиляди евро. Кое е по-ценно – кола за Министерския съвет или за парламента, или сърце за някой човек?”

“Струват сериозни цени. Струват. Кое е по-важно? Сърцето, бъбрека, дроба”, обясни тогава Борисов. И се аргументира, че за разлика от колите на НСО, органите не изискват пари за допълнителна поддръжка. “А и после на тази кола има масла, горива, допълнителни разходи. А тук минус разходи, спира хемодиализата. Започваме да пестим от това, че сме дали здраве на човека”.

В петък Борисов припомни, че в бюджета 2012 година догодина са предвидени повече пари за образование и култура и са се запазили средствата за здравеопазване.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

139 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #139

    Чалгарска ни държавата. Чалгар ни е и премиерът.

  2. Анонимен
    #138

    Tova negramotno izkazvane na B.B. mnogo mi napodobqva na izkazvaneto na Tato- "Tazi godina zavod za poluprovodnici, dogodina za celi provodnici"!:)))))))

  3. поп Грую
    #137

    Когато човек е идиот ,то е задълго ! По-дълго и от един или няколко мандата в Парламента или на Дондуков №1

  4. Анонимен
    #136

    mnogo ostarja be boiko ama si gotin i vse gi prikasvasch edni prikaski tsche vsimam retschnika sa da si prevejdam kade e pomaka vejdi da ni tschete na bg.esik dali go nautschi ako ne sche vsemem chr.stoitschkov toi nali e doktor i akademik po prespivana e japonskijat s mutresi ami ima nujda momtscheto da se isprasni ne e loscho ja

  5. Анонимен
    #135

    След развода с Веселина Георгиева до сетния си час Едмон де Ротшилд остава смъртен враг на България. “През 2030 година няма да има нито държава България, нито живи българи!” Тази зловеща прогноза той изрича през лятото на 1997 г. Скоро след това Едмон де Ротшилд умира. Версията е самоубийство.

  6. emma
    #134
  7. Анонимен
    #133

    Другарю гербер 113 и 130, Цитирам те: "Бойко е пич, израсъл ... сред народа" и "Бойко има харизма и сърце, за разлика от човекомразеца Костов". Другарю гербер, наследниците на лежалите по комунистическите концлагери не говорят така. Много лошо се маскираш. Ще има непоряди.

  8. Анонимен
    #132

    5 лева,5лева?

  9. Анонимен
    #131

    http://balkanec.blog.bg/politika/2011/06/07/dve-desetiletiia-chujda-vlast-v-bylgariia-1989-2011.761348

  10. Анонимен
    #130

    Отговор на 125. Не можех да стана член на БКП,защото и дядо ми и баща ми са лагеристи от Куциян. Това не ми пречи да бъда обективен. Отделен въпрос е какво одобрявам и какво не.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.