Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Рекордни горещини измерени в 30 синоптични станции в страната

Термометрите изпълзяха над 40 градуса, градовете опустяха, плажовете се препълниха

5 коментара
Варненският плаж, 15 юли преди обед. Сн. БГНЕС

Първият от трите летни дни в средата на юли, известни като Горещниците, донесе рекордно високи температури за страната. В тридесет синоптични станции в страната бяха поставени рекорди за най-горещ ден на 15 юли, откакто се правят замервания.

Синоптиците обаче уверяват, че днешният жежък юли ще е последният от десетдневните тежки горещини и още от нощес започва захлаждане - първо в Северна България, след това - в цялата страна.

Днес в 15 часа в Русе са измерени 40.6 градуса, във Велико Търново - 39.5 градуса, в Ловеч - 41.4, във Видин - 39.7, Враца - 41, Драгоман - 36.5, Свищов - 41, Сандански - 40, Кнежа - 40.5, Къстендил - 39.4, Монтана - 41, Плевен - 40.7.

В столицата измерената температура е била 37.5 градуса.

 

Синоптиците обясниха, че реално жегата на места може да е била по-голяма от измерената, защото регистрирането на температурите става при специални условия, а в реални условия влияние може да дават околни сгради, например, релефът, растителността или пътните настилки.

По морското крайбрежие температурите бяха 28-33 градусаи там няма поставени рекорди.

Градовете днес останаха необичайно пусти, защото всичко живо се бе изпокрило на закрито или бе избягало в планините. От спешните центрове съобщиха, че е имало увеличени посещения на пострадали от жегите - повечето възрастни хора с хронични заболявания.

Плажовете бяха препълнени, като всеки достъпен воден обект бе зает от разхлаждащи се младежи и деца.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #5

    Казва се "измервания", а не "замервания", освен ако реша да "замеря" някой журналист с нещо тежко и евтино.

  2. Анонимен
    #4

    Абе те жегите жеги, ама как не му хрумна на някоя тъпак синоптик да рече за МАГНИТНИТЕ БУРИ, че хората да се позапазят... но май единствено Господ да ни пази!

  3. Анонимен
    #3

    Един прекрасен ден!

  4. Анонимен
    #2

    Не ви ли писна ор тези "рекорди"? Годината има 365 дни! Всеки ден може да има "рекорди"! Температурите се мерят на 200 места в страната. Общо имаме поне 146 000 рекорда в книгата на БАН. Какво ще кажете?

  5. Анонимен
    #1

    Мечката: Вместо да садите дървета, сечете ги навсякъде, където ги видите в градовете. Сечете, сечете ... и се печете! Цвър -цвър-цвър ....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.