Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лиляна Павлова обеща чисти пътища и при минус 30 градуса

Продължаващите студове вледениха реки и езера, нови рекорди в енергийното потребление

20 коментара
Край Варна студът извая леден дворец, сн. БГНЕС

Пътищата ще бъдат поддържани и чисти и проходими дори и при температури под минус 30 градуса, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в сряда, когато в страната температурите се движеха между минус 17 и минус 29 градуса и заради студа замръзнаха редица реки и езера, а енергийното потребление постави нови рекорди.

Изявлението на регионалния министър идва на фона на затворени заради влошената пътна обстановка 667 училища в 22 области на страната. Във всеки от последните три дни, откакто мразът е сковал цялата територия на страната, броят на неработещите училища расте и то при положение, че няма снеговалежи. Общо 1062 учебни заведения не провеждат занятия в сряда, 395 от тях – заради върлуващ грип..

В същото време очакваното през следващите 72 часа затопляне ще доведе до нови снеговалежи, които не е ясно как ще се отразят върху обстановката в страната.

Другата седмица трябва да се разбере кои фирми с договори за почистване на пътищата ще бъдат санкционирани за пропуски през ноември и декември 2011 г., каза Павлова.

За пореден път в страната се отбелязват рекордно ниски за деня температури в различни градове. Кнежа трети ден не се разделя с рекордния студ и отбелязва този път минус 29.4 градуса. В Чирпан сутринта бяха измерени минус 27 градуса, Пловдив – минус 24.4, Драгоман – минус 23.8, Пазарджик – минус 23.4 градуса, Лом – минус 22.4 градуса, Велико Търново – минус 22 градуса, Русе – минус 19.8, Ловеч – минус 19.7 градуса, Враца – минус 19 градуса, Кюстендил – минус 18.2 градуса, Оряхово – минус 18.1 градуса, Монтана – минус 17.6 градуса, Ново село - минус 17.4 градуса, Калиакра – минус 15.4 градуса и Елхово – минус 15.2 градуса.

Ниските температури доведоха до замръзване на реки и езера. Заради образувалия се ледоход по река Дунав в района на Русе от четвъртък започва прибирането на плавателните съдове в зимовника и в лиманите, както и на понтоните. Агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав" и параходството БРП трябва да разбият образувалия се лед в "Лиман-запад".

Ледена каша и буци лед се появиха в Каварненския залив, предаде БТА. Част от залива под нос Чиракман с площ от десетина квадратни километра е превърната в гъста ледена каша, буци лед плават по брега с дължина около 500 метра.

Ниската температура и студените водни пръски на вълните са покрили с дебел слой лед камъните и рибарските лодки, изтеглени по брега. Обледените блокове и полузамръзналото море привличат любопитни граждани, които се снимат край рядкото явление.

Замръзнали са и участъци от езерата Вая и Атанасовско край Бургас, предаде агенция Фокус. Замръзнал е северният солник на Атанасовско езеро, който се използва за добив на сол. Студеното време обаче благоприятства за някои от видовете, които от север идват към Бургас, където е по-топло, за да търсят храна. Последният мониторинг на птиците на Бургаските езера показва увеличение на числеността на гъските. Наблюдават се многобройни ята от десетки хиляди белочели гъски, а така също и няколко екземпляра от червеногуша гъска, вид, който е рядък и застрашен от изчезване. Замръзването на части от езерата пренасочва някои от видовете към Черноморското крайбрежие, за да търсят препитание, а също и към защитена местност „Пода” в посока ЗМ „Узунгерен”.

От Електроенергийния системен оператор съобщиха в сряда, че е подобрен рекордът за потребление на електроенергия. В 20 часа във вторник е отчетено натоварване на електроенергийната ни система от 7 354 мегавата, което надвишава досегашния рекорд от 7 270 мегавата, отчетен на 26 януари 2010 година. Вчера сме употребили 153 315 хиляди kWh електроенергия, а днес се очаква потреблението на страната да достигне 154 млн. kWh.

През нощта срещу четвъртък в западните райони на страната ще завали сняг. В четвъртък ще е облачно, с превалявания от сняг и сутрешните температури вече няма да са така ниски. В повечето райони минималните температури ще бъдат между минус 10 и минус 15°, а максималните между минус 5 и минус 10°. В петък температурите ще се повишат с още 4-5 градуса, а в западната половина от страната ще вали сняг.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #20

    Наблюдавам внимателно тази дебеланка,която все по-вече ми прилича по начина на изразяване на началника си -Б.Борисов. Говори макар и групости,но без прекъсване с тон нетърпящ възражение...нахакано и безкомпромисно.Започвам да мисля,че тайно през ноща Боко ги обучава как с едното говорене само да печелят симпатийте на нас глупаците.А зца делата и резултатите от тях ще се говори едва когато паднат.....

  2. Анонимен
    #19

    През социализма народа се радваше на зимата.Гражданите отиваха на село където се колеха прасета и се лееше руйно вино.Домакините въртяха баници и тиквеници а децата се пущаха на парзалките с шейни.Вечер си ходеха на гости кой помъкнал вино кой ракия суджуци и луканки.Кокошков

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #18
  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #17
  5. Анонимен
    #16

    Червеното сукалче Лиляна за нищо не става освен да ръси бисери и да се изявява като медийна звезда.

  6. Анонимен
    #15

    Значителни снеговалежи под -9 градуса по Целзии не падат, така че жената е права.

  7. Анонимен
    #14

    Образованието получила при баща си не подхожда на поста и, но дано се научи да мете пътищата.

  8. Анонимен
    #13

    eй че прост народ се въди тук! Толкова сте злобни, че заслужавате да си стоите в калта. Жената изчисти ли пътищата - да? Скъсах се да пътувам, факт е, че са лъснати до черно. Какво още искате? Ако някой смята, че е красавец/красавица неземна, що няма смелостта да си пусне снимката, пък да чете какво пише отдолу. Елата да видите в Канада, как се чистят. Простотийо, твоето име е българин!

  9. Анонимен
    #12

    Голяма УСТА,ама и голяма МУХЛА.

  10. Анонимен
    #11

    Защо тоя път са пропуснали да сложат снимката на шнолната с маргаритките на пухкавичката. Тя не прави изключение от другите инай-вече на шефа си - лъже на закуска, лъже на обяд, лъже на вечеря, лъже за лека нощ. Нали тя раздаде не по 1000 лева като Дянков а по 10000 и повече лева на приближените през 2011. А българомохамеданина нали става въпрос за пари и за него и негови хора подписа като селски кмет. Не 230000 а над 650000 раздадоха през 2011.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.