Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Рецесията в Европа май няма да ни подмине

Сериозни са основанията да отчетем свиване на икономиката през първото, а и следващото тримесечие

66 коментара

Данните за българската икономика, които бяха публикувани в последните няколко седмици, са кои от кои по-негативни:

1) Може би най-притеснителните данни са тези за външната търговия за първите два месеца, които показват спад на износа от 6.1% на годишна база (с 10% за януари и с други 1.8% през февруари). Наистина за спада най-вероятно е допринесла и високата база от началото на 2011 г., а за февруарски данни – необичайно студеното време.

Вижда се обаче, че се свива както износът ни за ЕС (в унисон с очакванията), така и този за трети страни (по-малко очаквано). Ясно е, че тази година износът, който движеше възстановяването на икономиката ни след кризата, най-вероятно няма да бъде двигател на растежа, а в най-добрия случай ще отбележи слаб растеж или ще стагнира.

Друг е въпросът дали вътрешното търсене би могло да поеме неговата роля на "двигател” на икономиката. Според някои анализатори – да (ЕС, МВФ), но ние оставаме по-скоро скептични предвид продължаващия ръст на спестяванията на гражданите в банките, стабилната загуба на работни места и ръст на безработицата, както и продължаващото свиване при търговията на дребно.

2) Намаление на индустриалното производство за трети пореден месец през февруари (на годишна база). Основният виновник за този спад е преработващата индустрия, където спадът за всеки месец от декември до февруари е двуцифрен - нищо изненадващо, предвид това, че в нея се помещават основни износни отрасли.

3) За строителството няма какво да се каже – както казва народът, за умрелите или добро, или нищо. Секторът остава в червената зона през февруари, т.е. продължава да се свива за четвърта поредна година, като всъщност никога не е излизал от кризата, където навлезе от началото на 2009 г.

Трябва да се отбележи, че през януари секторът успя да регистрира първия си ръст от цели 1.1% на годишна база (благодарение изцяло на гражданско/инженерно строителство), но този ръст бързо беше засенчен от ново свиване с 10% през февруари.

Принципно може да се спекулира, че за лошото представяне през февруари са допринесли големите студове тази година и че секторът през януари е излъчил сигнал за започващо възстановяване, но една такава оптимистична интерпретация може да се потвърди или отхвърли само след като се видят данните за следващите месеци.

Предвид големия спад през последните години (т.е. много ниската база), очакванията за предизборно строителство и правителствените заявки за значително усвояване на европейски средства тази година, секторът би могъл и да отбележи някакъв растеж през 2012 г. Това обаче, ще бъде крайно недостатъчно, за да компенсира свитите продажби навън и очаквания спад на индустрията.

4) Търговията на дребно продължава да се свива и през първите два месеца на 2012 г. Всъщност с изключение на краткия период между март и май 2011 г., когато търговията на дребно (без продажбите на автомобили и мотоциклети) бележи минимален ръст на годишна база, този индикатор показва стабилно свиване на вътрешното потребление от началото на 2009 г.

5) Данните за посещенията на чужди туристи през февруари също не предизвикаха радост, тъй като показаха спад с около 3% на годишна база след около година и половина постоянен ръст. Тези данни попариха очакванията, че отличните условия за ски през февруари, когато страната беше затрупана със сняг, ще привлекат много чужди туристи. За съжаление, заради нова методология за изчисление на приходите от туризъм, данните за началото на 2012 г. не са съпоставими с тези за миналата година.

6) Единствените донякъде оптимистични данни дойдоха наскоро от анкетите на НСИ за бизнес климата за месец март, където имаме покачване от 2.3 пункта спрямо предходния месец. Това покачване обаче далеч не може да компенсира стабилното влошаване на бизнес климата от последните месеци на 2011 г. до момента, като в същото време комплексният индикатор за бизнес климата остава далеч под дългосрочната средна от края на 2008 г. насам. Не трябва да се забравя също така, че данните за бизнес климата съдържат много шум и имат ниска прогнозна сила.

Като цяло данните за първите месеци на 2012 г. показват, че България няма да бъде подмината от започналата в края на 2011 г. рецесия в ЕС. Изглежда все по-вероятно и ние да отбележим свиване на икономиката през първото тримесечие на 2012 г., което може да продължи и в следващите тримесечия. Отражението на европейската рецесия вече се вижда в данните ни за износа и промишленото производство.

В същото време, вътрешното потребление и нетъргуемият сектор на строителството продължават да се свиват, т.е. те все още не са излезли от кризата от началото на 2009 г. и към момента не можем да разчитаме на тях да изиграят ролята на двигатели на икономиката.

Предвид всичко това, крайно време е управляващите да излязат с актуални прогнози за растежа тази година и да започнат да вземат мерки за връзването на бюджета при един все по-реален сценарий за рецесия и у нас.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

66 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #66

    Глупакът си е глупак - когато е български ! Умно, нали ? Той никога не разбира кога е станало нещо, защо е станало, да не говорим, че никога не разбира защо е станало !

  2. Анонимен
    #65

    Някой нещастник пише негативно за комунизма, че той му е виновен !. Този нещоктник не вижда, че капитализма е в криза и затова света е в криза. Азия и Китай са добре, защото не са "чисто" капиталистически държави или по-скоро са държави с държавен капитализъм. Разбери глупако, ние се лутаме и не занем къде сме. И Сергия - левия и Бойко - десния не знаят на къде да поемат, нямат програма в тази криза !

  3. Анонимен
    #64

    Кокошков, харесващ ли китайската стока, която се продава у нас?. Купуваме я защото е евтина и друга няма. Аз с удоволствие бих купувал българска, но тя се затри. Всички плачат, че идва криза у нас, а старата не е отминала. Как да стане това като кризата е в цяла Европа - застига Испания, Италия пролазва и към Франция, а ние кои сме та да ни отмине. Ама било по-добре в Полша. Но там не управляват комунисти както у нас - потомствени свикнали да крадат. Обичаме си комунизма и затова живеем така.

  4. Анонимен
    #63

    Много тенденциозно. Както и някои други статии.

  5. Анонимен
    #62

    Пишете такива статии (без спир откакто рецесията в Европа официално свърши през лятото на 2010 и тъй идващата изобщо не е сигурна ...) и после се чудите защо бай Иван спестява и не потрбява... и защо имотите така и никога не отбеляхаха никакъв признак за живот ( докато на други места са 20% нагоре) чуидете се и защо безработицата расте "непрестанно" и като турите една две чисти лъжи например за намалелите туристи и ето ти рецепта за рецесия и у нас ... Чудна работа откъде ни идват тия рецесии!?

  6. Анонимен
    #61

    Низ от глупости в медиите. Пълно противоречие в новините на медиапул. В една статия се говори, че Европа излиза от рецесия, в друга,че рецесията в Европа ще завлече и българската икономика. И това в един и същ брой - днешните новини.На това се казва пълна или абсолютна безотговорност на редактора.

  7. Анонимен
    #60

    Краде и грабли народната милиция, сиреч ГРОБ, като невидели, защото не знаят докога ще има все още

  8. Анонимен
    #59

    Всичко лошо ще ни застигне : http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=24081842

  9. Анонимен
    #58

    "Институт за Дантелена пазарна икономика" Даже името на института си ако напише тази "специалистка" и има някаква грешка с члена.

  10. Анонимен
    #57

    Кокошков Другарю № 53 Анонимен 20:42 | 16.04.2012 Прогледай собщението за капиталистическите стоки http://www.youtube.com/watch?v=f-AT48HwhWM

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.