Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Роснефт и Би Пи ще разработват заедно петролните и газовите залежи в Арктика

0 коментара

Руският  премиер Владимир Путин  обяви, че руската петролна компания Роснефт и британският петролен гигант Бритиш петролиъм са се договорили  да разработват съвместно петролни и газови залежи в Арктическия шелф, предадоха световните агенции, цитирани в събота от БТА. Инвестициите в този проект ще бъдат на стойност десетки милиарда долара.

Договорката  е била направена на среща на Путин с изпълнителния директор на Би Пи Робърт Дъдли в резиденцията на руския премиер в Ново Огарьово.

Пред медиите след края на срещата Путин припомни, че в арктическия шелф нефтените ресурси са оценявани на 5 милиарда тона, а ресурсите от природен газ на 10 трилиона кубически метра.

Премиерът увери, че руското правителство ще създаде благоприятен режим за данъчно облагане във връзка със съвместното разработване на Арктическия шелф.

По повод разлива в Мексиканския залив от средата на 2010 г. Путин каза, че руските специалисти внимателно са проучили трагедията. Той припомни, че Би Пи е била организатор на проекта в Мексиканския залив, но там е имало и подизпълнители, сред които и големи американски компании.

След срещата с Путин изпълнителният директор на Би Пи пък уточни, че по силата на договорката Роснефт ще придобие с 5 процента от акциите на Би Пи, оценявани на 7.8 милиарда долара, а британският гигант от своя страна ще придобие 9.5 процента от акциите на Роснефт.

Веднага след като новината за договорката беше съобщена, влиятелният американски конгресмен, демократът Едуард Марки призова американското правителство внимателно да проучи споразумението между руската и британската компания и да провери дали то не накърнява националните интереси на САЩ и американската икономическа сигурност. Ако това е така, то споразумението трябва незабавно да бъде проучено от Комисията за чужди инвестиции в САЩ, а американският Държавен департамент трябва внимателно да следи транзакцията между Роснефт и Би Пи, допълни конгресменът.
подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.