Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Румен Миланов: Концентрация на власт в сектор "Сигурност" е вредна и опасна

Уволненият премиерски съветник настоя Бойко Борисов да му се извини

39 коментара
Румен Миланов, сн. БГНЕС

Румен Миланов, освободен от постовете съветник по сигурността на премиера Бойко Борисов и шеф на центъра за анализ на корупционните практики БОРКОР, отхвърли категорично твърдението на Бойко Борисов, че е направил опит да прикрие злоупотребите в работата на отстранения по-рано бивш шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров.

Ден след като премиерът назначи съветник на вицеприемиера Цветан Цветанов за негов наследник на поста секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет, Миланов отново напомня тезата си, че "концентрацията на власт в сектор "Сигурност" е вредна и опасна".

"Никога не съм злоупотребявал с доверието на министър-председателя. Ако съм ползвал името му - това винаги е било с негова санкция. Убеден съм, че достойният начин за действие е министър-председателят да разпореди необходимата проверка и да отправи публично извинение", заявява Миланов във вторник в своя официална позиция, изпратена до БТА.

Реакцията му бе провокирана от думите на Борисов, цитирани в последния брой на в. "Преса", че от негово име "ген. Миланов е оказал натиск върху новото ръководство на НРС да не пуска изготвения критичен доклад за ген. Киров".

Отстраняването на Румен Миланов, считан за един от най-доверените хора на премиера Борисов, стана седмица след министър-председателят уволни Кирчо Киров като свой съветник по сигурността. Киров изкара на този пост два месеца и половина, след като предишните девет години оглавяваше разузнаването, докато новият президент Росен Плевнелиев не го освободи веднага след встъпването си в длъжност.

Кирчо Киров и досега не е коментирал публично факта, че го дават на прокурор заради финансови нарушения в НРС за времето, докато е бил шеф на службата.

В отвореното си писмо Румен МИланов за пореден път развива тезата си, че "системата ни за национална сигурност е неефективна и е необходимо нейното развитие и надграждане", като припомня мнението си, че съсредоточаването на власт в този сектор е вредно и опасно.

Позицията на Миланов е поредният аргумент в посока на предположенията, че разрив в отношенията му със силовия вицепремиер Цветан Цветанов е истинската причина за свалянето на доверието към него от страна на Борисов.

"Поддържам позицията си, че концентрация на власт в сектор "Сигурност" е вредна и опасна. Тя трябва да бъде компенсирана с по-високо ниво на координация и контрол, както и с диалог между отделните структури. Фигурата трети вицепремиер по сигурността не е теза, лансирана от мен. Още по-малко имам подобни амбиции", добавя още Миланов.

По повод мнението на премиера Борисов, че ръководството на БОРКОР не е свършило достатъчно работа, вече бившият шеф на новата структура припомня, че центърът е създаден с постановление на Министерския съвет, без обаче да има здрава законова основа за това.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

39 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #39

    Даа ..., кофти е да си "бушон". След критиките от ЕС, че правителството на ББ и ГЕРП е най-корумпираното от началото на прехода, ББ си "изми ръцете" и махна "отговорния" за ситуацията ...

  2. Анонимен
    #38

    Обратното е по-вярно.Концентрацията на власт е най-доброто нещо, когато се управлява от високоморални хора.Какви са тези тези, без обосновка.Колективните решения и раздробяването на отговорностите, е само начин да се избегне вината за едно или друго погрешно решение.Не всички са негативи, и е примитивно да се гледа изхождайки от личните качества, че всеки който има власт, се превръща автоматично в диктатор.Погрешно е да съдим за света използвайки свойте лични качества и мироглед, като база за сравнение,

  3. Анонимен
    #37

    Не ме интересува къде и колко ще бъде съсредоточена някаква власт,стига службите за сигурност да работят за СИГУРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА,независимо от партията която е излъчила Президент или Правителство.Закони и уредби с които ще се работи десетилетия.Без оправдания ... за какво нямаме, а ЗАЩО го нямаме.

  4. Анонимен
    #36

    до 28 / 25.04.2012 , 10:37 / :

    Коментарът ти / анализът / е наистина интересен, но генералният ти извод е грешен ! Защо ли ?
    Ще ти припомня само два факта !
    Цветанов има доверието на ФБР , ДЕА , Европол . Вече имаме офис на ДЕА у нас и Цветанов има известен принос за това .
    През есента на 2010 г. Запалката и Л. Корнезов яростно атакуваха Цветанов в пленарна зала , като дори четоха членове от НПК . Задай си логичния въпрос и след това сам си отговори на него : Защо Запалката и Л. Корнезов толкова

  5. Анонимен
    #35

    Милиционерите взеха да се ядат взаимно.

  6. Анонимен
    #34

    В Библията е казано: "По делата им ще ги познаете".

  7. Анонимен
    #33

    Да концентрацията на власт независимо в кой сектори е много опасна.Още повече в секторите на сигурността защото там властта е с други акценти.За да се задържи властта сега,когато е финансово и икономически сериозно разклатена трябва да компенсира със силовите структури.И точно това правят.Чрез тях се осъществява натиска върху обикновенните граждани и необикновенните такива,което сериозно дискредитира демокрацията и свободата в държавата.

  8. Анонимен
    #32

    Аз лично не се интересувам от мнението на псевдо - масоните у нас, които по един или друг начин са близки до Гоце и ДъСъ ! Има ли истински масони у нас ? А нима спазват стриктно 10 - те Божи заповеди ? А дарили ли са всичките си пари за общото благо ? Ако някой иска да разбере какво имам предвид, нека прочете нещо за Иван Ведър , който е бил истински масон !

  9. Анонимен
    #31

    Логично е Цветанов да координира всички служби , защото той не е зависим от Гоце и ДъСъ, а е човек , който се ползва с доверието на европейските и международните служби, занимаващи се с разкриване и предотвратяване на престъпления !

  10. Анонимен
    #30

    Колко е къса паметта на българина.Само преди една година неопровергано до сега бе показано как властта в лицето на Борисов, влияе на проверки от државните органи,как Цветанов не може да докаже доходи и не иска да каже от къде ги има,какво действително значи свързвае на властта с мутрите и ...нищо.Всичко мина и замина и сега гъзомийници като Янето лъскат имиджа на властта.Отвратително, и народа мълчи?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.