Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Румънски коментар: За разлика от нас България печели малки, но важни победи

23 коментара

"Малка, но важна победа за България. Ще остане ли Румъния единствената изоставаща?", пише румънският информационен сайт "Зиаре" по повод решението на световния производител на безалкохолни напитки Кока-Кола да премести европейския си административен офис в България.

Румъния и България са смятани за двойката, която винаги е в дъното на опашката в Европа, но нашата страна рискува да остане дори зад южната съседка, която печели малки битки, но с положителни последици в дългосрочен план, коментира "Зиаре", цитирана от БТА.

Сайтът отбелязва, че инвеститорите са станали много по-предпазливи в годините на криза, особено по отношение на Европа, а за страни с нововъзникваща икономика като Румъния и България чуждестранните инвестиции са особено важни за укрепването на икономическия растеж и борбата с безработицата в дългосрочен план.

През 2008 г. Румъния можеше да се похвали с рекордно ниво на инвестициите от 9,5 милиарда евро, докато в България те бяха само 6.68 милиарда евро, но след това за Румъния настъпи период на "свободно падане", като миналата година чуждестранните инвестиции достигнаха едва 1.6 млрд. евро спрямо 1.9 млрд. предишната година.

България обаче успя да преобърне общата тенденция на спад в първата част на световната криза, като инвестициите за 2012 г. се оценяват на 2 млрд. евро спрямо 1.75 млрд. през 2011 г., посочва електронното издание.

Наскоро Кока-Кола Ентърпрайзис, компанията, бутилираща безалкохолни напитки за Белгия, Великобритания, Франция, Монако, Люксембург, Холандия, Норвегия и Швеция, обяви, че ще открие в София в началото на лятото административен офис, в който ще работят около 150 служители.

"За икономическата среда в България въздействието на това решение е положително, въпреки че говорим само за дейности от типа бекофис", коментираха за "Зиаре" представители на консултантската компания ПримаИнвест Консултинг.

"Решението ще представлява голям плюс за бизнес инфрструктурата в България на ниво имидж, защото ще създаде капитал на доверие за компаниите и чуждестранните инвеститори, а от друга страна представлява загуба на имиджов капитал за икономическата среда в Румъния", посочват цитираните представители. Те смятат, че властите в Румъния трябва да приемат серия данъчни облекчения и мерки за стимулиране на местния бизнес климат.

Анализирайки някои от основните критерии, релевантни за привличането на инвеститори, Зиаре отбелязва, че "Румъния не се намира в благоприятно положение в сравнение със съседката си на юг от Дунава". Сайтът отбелязва, че България се пресича от пет паневропейски транспортни коридора, а Румъния само от три. В България, която е два пъти по-малка от Румъния, има над 560 км магистрала, а в Румъния едва 530 км.

Относно нивото на данъчното облагане сайтът съпоставя 16-процентния плосък данък върху доходите в Румъния с 10-процентния в България, ДДС от 24 процента в Румъния спрямо 20 процента в България и данъка върху дивидентите от 16 процента в Румъния спрямо 5 процента в България.

В заключение Зиаре отбелязва, че през последните години България е подобрила рейтинга си, докато Румъния е поставена от две от най-важните рейтингови агенции в категорията "junk", в която не се препоръчват инвестиции.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

23 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #23

    Патиланчо: Аз инвестирах в една влашка циганка 5 Евро навремето, ама трипера ми струваше още десет пъти по толкоз, пък услугата не си струваше хич, па накрая и бой ядох... да знаете, де!

  2. Анонимен
    #22

    До вчера слушахме че Цацаров е човекна Цветанов, от днес чакаме Цажаров да обвини благодетеля. Повишили се консумациите на цигари и алкохол, а слушаме и четем че контрабандата е огромна. при криза, фиска констатира броя на цигарите и количеството на алкохола само чрез данъчната система.
    Въобще лансирането на митове остана основна и дай Боже последна крепост на пропагандата на БСП.
    Уж ГЕРБ завладя де що има медия, човек не може да пусне телевизора си, на коя да е програма и от там да не види Станишев

  3. Анонимен
    #21

    другара Тодар Живков
    Втората част на статията на Ziare.com доста са я посакратиле, щото в ней са говори за трагичното състояни с румънските магистрали в сравнение с наще. Арселор Митал смета да бега от Румъния, а Дачия смета да изнася производство в Мароко за по-евтинко...
    „Да илюстрираме огромна разлика в ефективността:

    През пролетта се очаква пускането на последните 49 км на магистрала Тракия, който свързва столицата София с Бургас, на брега на Черно море. Магистралата е с обща дължина от 360

  4. Анонимен
    #20

    Хан Крум Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-тежкият терористичен акт в историята на България, а по това време и в света. Извършен е на 16 април 1925 г. , Велики четвъртък, когато група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП) взривява покрива на църквата „Света Неделя“ в София. Убити-213 ранени 500.

  5. Анонимен
    #19

    Ашкосун, машалаа чок гюзел Славова наша сервитьорка от ДКМС във играта политика, евала!!!

  6. Анонимен
    #18

    другара Тодар Живков
    Те ви обява за лека и добре платена работа за форумни специалисти по всичко.
    03 април 2013: „Новия център на HP в София ще обслужва по-голямата част от 350-те клиенти на Daimler в Германия. Според Майкъл Еберхардт, вицепрезидент на НР Enterprise Services за Германия, опитът на HP в България e много успешен. „Има няколко параметри, които също са важни и които допринесоха за решението ни.Това са политическата стабилност и добрата инфраструктура, която ни даде възможност да разширим

  7. Анонимен
    #17

    13 и 14, образовайте се малко, герберски тъ.паци! Само с Винету не става! А за заплатите си има статистики, мал.оумни герберчета такива!

  8. Анонимен
    #16

    другара Тодар Живков
    Още нещо: Изненадващо бързо предприятието на френската компания MONTUPET в Русе увеличи бизнеса си повече от 8 пъти за три години. Montupet Русе произвежда алуминиеви цилиндрови глави за Audi в Унгария и Dacia в Румъния, носачи за шаситата на Audi, както и части за BMW-Пежо във Великобритания и Ford в Германия и Румъния. Компанията е доставчик на алуминиеви компоненти: цилиндрови глави и блокове за двигатели, носачи, компоненти за ходовата част, корпуси на турбокомпресори и спирачки.

  9. Анонимен
    #15

    другара Тодар Живков
    Мoмчeтa, oгpaмoтявaйтe ca и нe гoвopете глyпocти кaт пoлитичecкитe пpъдялници. Тe ви eднa пpecнa нoвинa: Гepмaнcкaтa кoмпaния WiTTE AUTOMOTIV (ВИТТЕ Аутомотив България ЕООД, Русе) закупи терен от 87 декара в близост до френския завод MONTUPET и Индустриален парк Русе. Започва изграждането на нов голям "Завод за производство на електронни и механични части за автомобилната индустрия - Русе" с около 1000 работници. Първият етап трябва да приключи до март 2014 г. WiTTE AUTOMOTIV

  10. Анонимен
    #14

    10, КОИ български заплати са по-ниски от румънските? Ако говориш за минималните - кой в България получава минимална заплата? Средните заплати в България и в Румъния са близки, ако се изразят в евро, но едно евро в България купува повече, отколкото в Румъния. Избягвай менте-пропагандата, наблягай на качествената статистика.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.