Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Русия била готова да преговаря по дълга за "Белене", въпреки съдебния иск за 1 млрд. евро

Делян Добрев: Възможностите за преговори са изчерпани, вече си говорят адвокатите

47 коментара
Част от предназначеното за АЕЦ "Белене" оборудване.

Руската корпорация "Росатом" е открита за преговори с България по дълга за спрения проект АЕЦ "Белене", въпреки подадения иск за 1 млрд. евро в парижкия арбитраж. Стига да има желание за преговори от българска страна, договорка може да има. Това съобщи в интервю за БНТ Сергей Новиков, говорител на президента на корпорацията, чието дъщерно дружество "Атомстройекспорт" (АСЕ) е изпълнител на проекта и заведе съдебния иск, определен от премиера Бойко Борисов като "вероломен".

Сергей Новиков заяви пред БНТ, че преговорите по дълга могат да вървят паралелно със съдебните процедури. От април досега София и Москва не са намерили решение за размера на дължимата сума, която "Росатом" не коментира как е изчислена.

Според осведомени източници, ако се стигне до решение по дълга, възможно е "Росатом" да коригира стойността на иска.

"Съдът още не се е състоял, затова работните групи имат всички шансове да се договорят преди съда. Това са процеси, които не противоречат един на друг. Ние сме открити за преговори, само от българската страна да има такава готовност", каза Новиков.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев повтори пред БНТ, че искът е абсурден. Възможностите за преговори са изчерпани, вече си говорят адвокатите, поясни той в понеделник по телефона от Албания, където е на посещение с премиера Борисов.

"Росатом" са допуснали екип на БНТ да заснеме част от готовото оборудване за АЕЦ "Белене".

Руската корпорация твърди, че не е спирало изграждането на 8 парогенератори, 4 от които вече са готови, а други 4 в процес на изграждане. Първият поръчан реактор е готов, вторият бил почти готов.

"Ние сме задължени да произведем това изделие, българската страна е задължена да го плати. И както казах, процедура за официално оформяне на прекратяване на производството няма", заяви Генадий Тепкян, вицепрезидент на "Атомстройекспорт".

Министър Делян Добрев обаче каза, че още при посещението си в Москва на 31 март ясно е завил, включително и писмено, че България ще плати произведеното до тази дата оборудване. Тогава е изтекъл и срокът на последното подписано допълнение за удължаване на вече подписаните договори.

Както е известно, българското правителство възложи анализ, който да установи дали е възможно първият реактор за АЕЦ "Белене" да се използва като нов блок в действащата АЕЦ "Козлодуй".

Руски специалисти са коментирали пред БНТ, че на България ще ѝ е трудно да продаде втория реактор, тъй като той е пригоден точно за АЕЦ "Белене" и български експерти са удостоверявали качеството на изпълнение на всеки един етап и са давали зелена светлина за по-нататъшната работа.

Предложението на "Росатом" за разрешаване на проблема със съдебния иск чрез преговори става дни преди планираното посещение в България на руския президент Владимир Путин във връзка с финалното подписване на проекта "Южен поток". През септември Борисов каза, че срещата им нямало да бъде никак приятна на Путин, ако той е знаел за заведения иск от 1 млрд. евро. Тогава от Кремъл заявиха, че в графика на Путин няма такова посещение в България, но през последните седмици неофициално е потвърдено, че той ще пристигне през първата половина на ноември, а ако случайно това не стане, българският президент Росен Плевнелиев ще замине за Москва.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

47 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #47

    Пупедавеца от Правец, както и всичките му последователи са безродни слуги на Кремъл, а иначе се опитваме да станем европейска страна, въпреки че ни пречите, но това няма да е за дълго - заминавате при СССР! До един!

  2. Анонимен
    #46

    44-ти Американофил в България е удобното име за Българофоб, обърнал гъзa си на запад и верен до гроб.

  3. Анонимен
    #45

    39, ако сте разбирач, факта че аварира един и същи блок в една и съща АЕЦ за броени месеци, трябва да ви говори нещо ...

  4. Анонимен
    #44

    Русофил в България е удобното име за Българофоб, обърнал газа си на изток и верен до гроб.

  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #43
  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #42
  7. Анонимен
    #41

    23, новите американско японски технологии колкото и чудно да Ви е доста добре повтарят добрите стари ВВР. За най безопасната ЯЕС в света се смята финландската, използваща ВВР 440, същите като реактори от 1 до 4 в Козлодуй, успешно ликвидирани благодарение усилията на Мигленка.

  8. Анонимен
    #40

    До 38:Ще ти напомня само и загубените ядрени бомби от Б-52 край бреговете на Испания през 1966-та,катастрофата на също такъв бомбардировач в Туле,Гренландия с изтичане на плутоний през 1968-ма,погрешно взривената водородна бомба в Ню Мексико през 1957-ма и т.н.Това,обаче,се подминава като някаква детска шегичка!...

  9. Анонимен
    #39

    До 38:Що не спомена,че първата в света атомна електростанция е открита на 27 юни 1954 год. в Обнинск,Калужска област и централата работи до 2002 год...И в момента това е най-дълго работилият реактор в света!Безаварийно при това!!!...

  10. Анонимен
    #38

    Русия е напълно готова да ни ликвидира -

    Част от руските успехи с „мирния атом“:

    --- На 26 април 1986 г. реактор на ядрената централа Чернобил в Украйна експлоадира, причинявайки най-сериозното ядрено замърсяване в историята. Радиоактивният облак причинява 400 пъти по-голямо замърсяване от това след бомбардировката на Хирошима, Япония, в края на Втората световна война. Засегнати са западните територии на Съветския Съюз, както и райони от Източна, Северна и Западна Европа. 50 души са убити на

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.