Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Руското външно разузнаване се заема да следи блоговете и социалните мрежи

Мерките по-скоро са насочени към страната, отколкото навън

23 коментара
Руското външно разузнаване се заема да следи блоговете и социалните мрежи

Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) обяви три търга с тайно наддаване за обща сума над 30 млн. рубли (1 млн. долара) за изработването на "нови методики за мониторинг на блогосферата, за разпространение на съобщения в социалните мрежи с цел формиране на общественото мнение". Това съобщи в понеделник в. "Комерсант".

"Търговете за изследванията с кодови обозначения "Щорм-12", "Монитор-3" и "Диспут" са били проведени през януари-февруари тази година. Държавният възложител е ФКУ "Войнска част N54939". Той е поискал да се разработи програма за "изследване на методите на разузнаване в интернет-центровете и регионалните сегменти на социалните мрежи" (код "Диспут") за 4.41 млн. рубли, "изследване на методите на неявното управление в интернет (код "Монитор-3") за 4.49 млн. рубли, а също и да се проведе научно-изследователска работа по разработването на "средства за разпространение на специална информация в социалните мрежи" (код "Щорм-12") за 22.8 милиона рубли", пише вестникът.

Планира се първо да се извършва наблюдение на блогосферата чрез системата "Диспут". След това получената информация ще бъде анализирана от системата "Монитор-3". Въз основа на получените данни пускане на необходимата информация в социалните мрежи ще започне "Щорм-12".

В документите се уточнява, че целта на тази виртуална армия ще бъде "масовото разпространение на информационни съобщения в дадени социални мрежи към регистрираните ползуватели с цел формирането на общественото мнение", "изготвяне на статистика и анализ на ефективността на разпространение на информационната вълна", "анализ на готовността на службите на най-популярните социални мрежи да инициират информационни вълни с различна тематична, социална и друга насоченост".

Източници на вестника в спецслужбите твърдяг, че войнска част N54939 е от системата на СВР. От разузнавателното ведомство не са отговорили на питането на журналистите.

Източниците не изключват, когато СВР получи програмите "Щорм-12", "Монитор-3" и "Диспут", да започне да ги прилага както на външната, така и на вътрешната аудитория.

Въпреки че външното разузнаване и контраразузнаването нямат практика да си разменят данни, защото се увеличава рискът от изтичане на информация, в случай на нужда подобен ресурс може да бъде използван и от двете ведомства. За това не е необходим никакъв правителствен акт, въпросът се решава на равнище ръководства на двете ведомства.

Вестникът съобщава, че непосредствен изпълнител по трите търга е станала компанията "Итеранет", чийто шеф Игор Мацкевич в миналото е бил първи зам.-началник на Института по криптография, съобщения и информатика към Академията на Федералната служба за сигурност (наследник на КГБ – бел. ред.).

След публикацията в "Комерсант" Игор Мацкевич заяви пред "РИА Новости", че компанията "Итеранет" не се занимава с изследване и разработване на програмни системи за мониторинга на социални мрежи и средства за пускане на информация в блогосферата, но отказа да даде повече подробности.

Информацията за новата инициатива на руското разузнаване взриви интернет-форумите в Русия. Според блогъри "атаката" на държавата върху сайтове, форуми и социални мрежи с цел формиране на общественото мнение в "правилната" насока само ще ускори разработването на ефективни контразащити. Що се отнася до намесите зад граница, ефектът, ако го има, ще е минимален.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

23 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #23

    Сефан Стамболов: "По-добре да не ни бяхте освобождавали"

  2. Анонимен
    #22

    Руската държавна машина е месомелачка. Стесняват обръча постоянно. 20 писал/а: "наясно съм с това, какво знам". Може ли така, червенушко!? И другите са наясно, че знаеш руски химни, обичаш руския Путин, руската армия... и предпочиташ всички прилагателни да бяха "съветски".

  3. Анонимен
    #21

    До № 18 Знаем кой си.

  4. Анонимен
    #20

    До бабуина №14 - наясно съм с това, какво знам. От дебилния ти коментар също узнавам, че даже не си вникнал в написаното по-горе. Което само потвърждава предишния ми постинг.С такива посредствени русофоби, у нас на русофилите им е лесно, даже комфортно, обяснимо е!

  5. Анонимен
    #19

    Да не забравяме,че т.н. български "Преход" го правят генералите от КГБ.Огледайте се наоколо ако не искате да повярвате - навсякъде властта в България / политическа икономическа / продължава да е в ръцете на бившите комунисти и техните деца и внуци . С многото откраднати пари от нас те са в Европейския Съюз , а ние не сме ,защото се опитваме да живеем с равнище на заплати и пенсии от миналия век

  6. Анонимен
    #18

    Унижавайте русия (пише се с малко "р") по всички възможни начини - по форуми, по блогове, по коментари след новини, в разговори с приятели, в учебната дейност на децата. Тормозете русофилите, създавайте им стрес, атакувайте ги по всички възможни начини. И не страдайте от никакви сантименталности. Всъщност всичко изброено по-горе са средствата използвани от русия и нейните служби за дискредитиране на останалите държави и специално САЩ и страните от ЕС. Време е да обърнете руската пропаганда и нейните средства срещу русия и джуджето, което я управлява.

  7. Анонимен
    #17

    Болни мозъци

  8. Анонимен
    #16

    Те вече са у нас. Не са си тръгвали.

  9. Анонимен
    #15

    Тия са непоправими! Първо в Русия, после и у нас. Бай-бай демокрация!

  10. Анонимен
    #14

    Тъпанар 11, не знаеш ли, че всеки текст върху обществени проблеми създава мнение?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.