Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Депутатите от ГЕРБ провалиха изслушването на Игнатов за скандала в научния фонд

След среща на учени с премиера Световната банка ще проверява проектите

76 коментара
Сергей Игнатов и учени след срещата при премиера, сн. БГНЕС

Депутатите на ГЕРБ провалиха изслушването на образователния министър Сергей Игнатов за скандала във фонд “Научни изследвания“. Първоначално от техните редици дойде предложение да се ограничават изказванията по време на дискусията, а на втория час от изслушването поискаха десетминутна почивка, след което не се върнаха повече и заради липса на кворум заседанието беше прекратено.

По този начин бе осуетено взимането на евентуално решение да се поиска международна научна експертиза, която да направи проверка за научния капацитет на проектите и създаване на работна група в рамките на комисията, която да проучи скандала, каквито предложения имаше. След като заседанието бе провалено Игнатов коментира пред журналисти, че не е доволен от случилото се, но не отговаря за действията на депутатите от ГЕРБ.

Тепърва ще се уточнява защо са класирани определени фирми

В рамките на самото изслушване Игнатов и управителят на фонда Христо Петров не дадоха смислени обяснения за това на какво основание фирми, регистрирани в последния законов срок с предмет на дейност, нямащ нищо общо с проекта, за който кандидатстват, са били класирани. Те обещаха, че проверки за тях ще се правят тепърва. Игнатов за пореден път заяви, че ако бъдат установени нарушения, наказания ще има. На въпрос не е ли трябвало тези проверки да се правят преди класирането, Игнатов отговори пред журналисти, че “фирмите може да имат 10-15 вида услуги“, но “не е компетентен и не ги е видял“.

Игнатов не вижда и конфликт на интереси в това, че съавтори и близка сътрудничка на председателя на фонда Рангел Гюров са спечелили проекти за стотици хиляди левове.

“Конфликт на интереси е, когато управителят на фонда или член на изпълнителния съвет сключи договор със себе си, вероятно и роднини, ако участват“, посочи той. На въпрос за моралния аспект при класирането на подобни проекти, Игнатов заяви: “Всичко може да повдигне съмнение за моралната страна, защото всеки учен познава 80% от научната общност. Тогава всички биха били в някаква такава връзка“.

Депутатът от БСП Валентина Богданова повдигна въпроса направен ли и финансов одит на кандидатствали фирми, които са се регистрирали в последния срок, каквото е законовото изискване. “Аз не знам как е възможно да се направи финансов одит на текущата дейност на една фирма, ако тя е регистрирана в Търговския ригистър в деня, когато приключва срока за подаване на документите“, коментира тя. Управителят на фонда Христо Петров увери, че всички фирми отговарят на условията, но така и не стана ясно има ли финансови одити.

“Да ми кажете как строителна фирма проучва геотермалната енергия, как фирма с предмет на дейност покупка на стоки с цел да ги препродаде ще следи опазването на сградите при подземно строителство, а фирма с предмет на дейност строеж и обзавеждане на недвижими имоти ще прави ранна диагностика на тумори“, поиска още Богданова.

Председателят на комисията Огнян Стоичков (“Атака“) пък попита: “Понеже казвате, че всички фирми са тотално проверени, аз ви питам за една фирма, без да я споменавам, която има в предмета на дейност търговия със селскостопанска продукция, книжарски стоки, риба и рибни продукти, дърводелски, водопроводни, каналджийски и бръснарски услуги и тя печели проект за идентифициране на проблема насилие в съвременното българско общество и ролята на образователната система за превенция на насилието“. Визираната от Стоичков фирма е “Лорен“ ЕООД, която обаче според Търговския регистър има по-различен предмет на дейност – продуцентска дейност, школи за изкуства за деца и възрастни, рекламна дейност, разкриване и експлоатация на хотели, заведения за търговия и обществено хранене, битови услуги, къмпинги, паркинги и гаражи, културни и спортни съоръжения, закупуване и продажба, наемане и отдаване под наем на недвижими имоти и посредничество в тази дейност, сключване и реализация на арендни и наемни договори, организиране на търгове, антикварна дейност и много други, но не и каналджийски и бръснарски услуги.

Лютви Местан от ДПС заяви, че българските учени не вярват на фонда "Научни изследвания", а министър Сергей Игнатов покровителства фонда и затова учените не вярват и на него. “Ако със силата на мнозинството в комисията се ограничат дебатите за дейността на фонда "Научни изследвания", ще зададем въпроси в открито писмо до министър-председателя“, заяви Местан. Той предложи международна научна експертиза, която да направи проверка за научния капацитет на класираните проекти.

Депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев пък коментира, че администрацията на министерството и фонда не е отговорила убедително на поставените до момента въпроси, така че да се разсеят съмненията. Според него са нужни “радикални персонални и нормативни промени“ във фонда. Той предложи да бъде създадена специализирана работна група към комисията, каквато практика е имало и в други парламентарни комисии по други казуси.

Депутатът от ГЕРБ Галина Банковска попита министърът дали според него трябва да има персонални промени във фонда, но той отговори, че ще реши в зависимост от резултатите от назначените проверки.

Управителят на фонда Христо Петров пък увери, че всички проекти, за които има подадени възражения, ще бъдат наново разгледани от други рецензенти. Той каза, че причината да не са качени всички рецензии на сайта на фонда е това, че учените не искали това да стане, особено авторите на загубили проекти. Желанието да се публикуват рецензиите обаче дойде именно от научните среди.

Световната банка ще проверява конкурса за научни изследвания

По-рано през деня протестиращи учени се срещнаха с премиера Бойко Борисов и след срещата стана ясно, че Световната банка и инспекторатът на Министерството на образованието ще проверяват скандалната конкурсна сесия на фонд “Научни изследвания“. Игнатов, който доскоро твърдеше, че скандал няма, в сряда съобщи, че проверката на инспектората започва днес и се очаква до Коледа да излязат резултати.

“Премиерът разбра, че недоволството на учените идва от липсата на прозрачност и съмненията за нарушения на правилата по време на конкурсната сесия“, каза след срещата Николай Денков, професор в Химическия факултет на Софийски университет. Той посочи, че взетите решения по време на срещата задоволяват исканията на учените. По-късно обаче в научните среди започнаха брожения кой е излъчил тези преговарящи да говорят от името на учените.

“Ако има ощетени проекти, които не са спечелили, от 10 декември всички, които са недоволни, могат да си прочетат рецензията и да подават възражения. Те ще бъдат преразгледани, има заделени още два милиона лева във фонда за ощетените“, каза Игнатов. 

По време на срещата Борисов е заявил, че България има нужда от своите силни учени, доказали това с получено международно признание.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

76 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #76

    На вниманието на проверяващите: в Комисията по хуманитарни науки към Фонд "Научни изследвания" редовен член е доц. д-р Красимира Алексова от СУ, която е член и на спечелил проект през 2008г. Хонорар след хонорар за госпожа "топ ученката"- за себе си си, но и за сина си- студентче в университета, и той очевидно бъдещ топ учен. Тази комисия гласува отчетите, рецензентите, а "доцентката" е хем член на комисията, хем член на проекта. От два месеца е и в Комисията по наименованията на обекти към президента.

  2. Анонимен
    #75

    Ченгето Игнатов е за затвора!

  3. Анонимен
    #74

    арменския поп си има и по важни дела за вършене ;)

  4. Анонимен
    #73

    Колко ли от отсъстващите са с дипломи от библиотекарския "университет" или от НБУ? Любопитно ми е... ;)

  5. Анонимен
    #72

    Значи от ГЕРБ са отсъствали Стефани Михайлова, Снежана Дукова, Лилия Христова, Катя Чалъкова, Йордан Андонов, Ирена Соколова, Ивайло Тошев, Златко Тодоров и Галина Банковска, а само Румен Стилов е останал, така ли? От 20 народни представители са отсъствали девет човека от ГЕРБ?! Явно Бойко Борисов трябва да преосмисли подреждането на листите за следващия парламент...

  6. Анонимен
    #71

    Световната банка??? А защо не арменския поп???

  7. Анонимен
    #70

    Прав сте, 63-ти. Да си кажа правичката и у нас има достатъчно сериозни хора, способни да извършат такава проверка. Лошото, обаче е, че приетите в последните години малоумни закони, наричани безсрамно и цинично от Игнатов реформи, позволиха да се стигне дотук - да се произведат стотици доценти/професори като самия него, като "анголеца" Гюров, като Лъчо Мозъка и т.н. Логична крачка сега е тези титани на мисълта да бъдат наградени и с по половин милионче за измислени проекти. Къде беше Европа за да спре всичко ставащо през последните 3 години?

  8. Анонимен
    #69

    Напред, науката е слънце.. Под знамето на партията.

  9. Анонимен
    #68

    колега 67-ми, аз съм 63-ти. Не съм химик, но достатъчно съм чул за научните качества на професорите Денков, Спасов и Вайсилов, в мен няма и капка съмнение, че са водещи учени. Последният факт не отговаря на следните въпроси:

    1. Защо на срещата научната общност не е била представена от организаторите на протестите?
    2. Защо на срещата научната общност е била представена само от химици?
    3. Защо не е поискана международна НУЧНА проверка на ФНИ, а е поискана финансова такава? Как финансовата проверка

  10. Анонимен
    #67

    Професорите Денков, Спасов и Вайсилов са водещи учени от ХФ-СУ и за жалост изглежда са по-известни по света отколкото сред пишещите коментарите тук. Представители на сериозен научен елит, ръководители на много национални и международни проекни. Имайте им доверие при преговорите с управляващите!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.