Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Свързаната с покупката на “Кремиковци” “Надин” източила 20 млн. лв. ДДС

14 коментара
Свързаната с покупката на “Кремиковци” “Надин” източила 20 млн. лв. ДДС

Радослав Босилков, собственик на фирма "Надин Комерс", свързана със сделката за "Кремиковци", е обвинен за ръководител на престъпна група, ощетила държавния бюджет с над 20 млн. лв. от фалшиви сделки със скрап, съобщи Специализираната прокуратура.

Той е бил задържан заедно с Мариан Комитов, Павел Варнаджиев и Иван Иванов в сряда при акция на антимафиотите. За общодържавно издирване е обявен Денис Бошнаков. Той е директор на “Феросплавен завод” и член на партия “Новото време”.

Павел Варнаджиев пък е брат на Лъчезар Варнаджиев, директор на ”Елтрейд къмпани”, която купи “Кремиковци” за 316 млн. лева преди година, съобщава Дартс нюз.

На Босилков, Комитов и Варнаджиев са повдиганти обвинения за участие в престъпна група за данъчни престъпления и остават в ареста за 72 часа. На Иван Иванов е определена мярка за неотклонение “подписка” и той е бил освободен, се посочва в съобщението на Специализираната прокуратура, която ще поиска постоянен арест от съда.

"Целта на ръководената от Босилков група е била с помощта на контролираните от “Надин комерс“ ЕООД кухи фирми и извършваните от тях фиктивни сделки, да се освободят от плащане на ДДС реални търговски дружества, в т.ч. и “Надин комерс“", се казва в съобщението на прокуратурата.

От януари 2010 г. до декември 2011 г. групата е ощетила държавния бюджет с над 20 млн. лева. Разследването е водено паралелно в София, Варна, Бургас, Благоевград, Плевен и Стара Загора.

Извършвани са фиктивни сделки със скрап с фалшиви счетоводни документи, издавани от името на различни търговски дружества т.нар “кухи фирми". Дружествата, в това число и “Надин Комерс" ЕООД, не са разполагали с физически и технологичен капацитет - нямат лицензирани площадки, а управителите им са неграмотни, "малоимотни" и реално не могат да ръководят и извършват такъв вид дейност, обясниха от МВР.

Организатор и ръководител на групата е 35-годишният Радослав Босилков, който е криминално проявен, с регистрации за изнудване, хулиганство, унищожаване на чуждо имущество, кражба, условно и ефективно наказание.

39-годишният Денис Бошнаков също е криминално проявен, с регистрации за изнудване, хулиганство, възпрепятстване орган на властта, кражба и с две условни присъди.

Според МВР е разкрита престъпната дейност на управителите на две от фирмите - 56-годишният И.И. (Иван Иванов), криминално проявен, с регистрации за търговия с отпадъци - черни и цветни метали, кражба и данъчно задължение в особено големи размери, и 31-годишния М.К. (Мариан Комитов).

Главната счетоводителка на една от фирмите, собственост на ръководителя на групата - 51-годишната Л.Т., е криминално проявена, с регистрации за допускане извършване на престъпление.

При акцията е бил задържан и О.Ш., съобщи МВР. Според "Стандарт" това е Огнян Шопов, един от шефовете на "Надин". В съобщението на специализираната прокуратура името му не фигурира сред обвинените.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #14

    Бях прегледал на бързо предния коментар и искам да попитам името на човека който го писа зада докаже, че има връзка с тея хора и че наистина ги познава.

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #13
  3. Анонимен
    #12

    Нали все Иван Костов беше "виновен"за Кремиковци??А кой сега продаде комбината на онова голобрадо момче?Май трябва да се сетите и за Бойко!

  4. Анонимен
    #11

    Абе новинарите да вземите да си смените източниците само един от обвинените има криминално минало и то е за ругатни към полицията всички други са с чисти криминални досиета и специализираната прокуратура го потвърди.

  5. Анонимен
    #10

    Към Кремиковци, в смисъл земата, която ще се освободи, нямаше ли интрес и Цветелина Бориславова за някакви последващи строежи????

  6. news
    #9
  7. Анонимен
    #8

    Това си е за отделен доклад на Комисията към ЕС...

  8. Анонимен
    #7

    и кой откри завода на НАДИН в Славовци, без пречиствателна станция. И ако той е невинен кои са съветниците които го посъветваха да го направи. И кой е виновният. Става дума за Бойко Борисов.

  9. Анонимка
    #6

    Нищо ново. Само криминално проявени купуват и препродават фирми. И така накъде и докога?

  10. Анонимен
    #5

    Ha sega da namerjat po werigata koj dade Kremikowtzi na buisnessmen s kriminalna registratzija i nito edin lev kapital. Maj po werigata ste trjabwa da se stigne mnogo wisoko i da zakopchajat pokrowitelite na Nadin. No towa w BG njama da se sluchi - za towa srastwane na wlast s prestapnitzi gowori EU. I wsichko towa e izmisleno i realizirano w cherwenata kriminalna laboratorija na DS. Izglegda bez direktna namesa na EU i dage s otkaz ot suwerenitet nisto njama da se promeni w tazi dargawa - pardon cherwena, chengegdiiska, komunisticheska, rusofilistichna mafiotska oligarhitchna kotchina narechena Bulgaria.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.