Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

СДС загуби трима депутати и евродепутата си в скандала заради КС

669 коментара
Мартин Димитров и Димо Гяуров, Сн: БГНЕС

В изпълнение на поети ангажименти към ГЕРБ ръководството на СДС стигна до изключване на трима депутати - бившия лидер на партията Мартин Димитров и колегите му Димо Гяуров и Ваньо Шарков. Малко по-късно през деня единственият евродепутат на партията Надежда Нейнски обяви, че също прекратява членството си в партията.

Решението за изключването на тримата депутати бе гласувано в понеделник от Националния съвет на партията, който показа твърда решимост да изпълни обещанието към премиера Бойко Борисов и да издигне нова номинация за конституционен съдия. СДС не успя при първия си опит, тъй като президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) отказа заради международните си ангажименти и при липса на подкрепа от парламентарната група.

Преди заседанието Кабаиванов обяви, че бившият премиер Филип Димитров е възможен вариант за втори кандидат на СДС. Димитров в момента е посланик на ЕС в Грузия. Кабаиванов заплаши с изключване останалите шестима депутати на партията, ако не гласуват новия кандидат на партията за КС. В същото време той не оповести окончателно кой ще бъде този кандидат, като по този начин даде да се разбере, че очаква от депутатите на СДС безропотно подчинение.

Конфликтът в СДС се задълбочи заради задкулисната договорка между лидера на партията Емил Кабаиванов и премиера Бойко Борисов, направена през главата на сините депутати. Кабаиванов обеща СДС да излъчи нов съдия в Конституционния съд (КС) след гръмовния провал на ГЕРБ с Венета Марковска.

Нито един от деветте депутати на СДС обаче не се съгласи да издигне кандидатурата на бившия президент с аргумента, че това е политическа поръчка на ГЕРБ. Основните говорители на бунта срещу Кабаиванов станаха бившият лидер на СДС Мартин Димитров и депутатите Димо Гяуров и Ваньо Шарков.

Обявявайки безпрецедентния "лов на вещици" в СДС, лидерът на партията и кмет на Карлово Емил Кабаиванов заяви в понеделник, че изключените не са работили за каузата СДС.

"Обсъдихме поведението на народните представители от СДС. Дадохме оценка на това, че върху СДС не могат да бъдат оказвани външни влияния. СДС има ясна политическа визия и върви по самостоятелен път. И всички членове на СДС със своите действия и думи нямат право да увреждат имиджа на партията”, коментира Кабаиванов.

Националният съвет е упълномощил Националния изпълнителен съвет на СДС да издигне кандидатура за конституционен съдия. Той е задължил останалите шестима депутати от СДС да внесат тази кандидатура в деловодството на Народното събрание и да я подкрепят при гласуването. "Ако те не се подчинят на това решение, ще бъдат също изключени от партията", предупреди Кабаиванов.

Кабаиванов води СДС към ликвидация

Мартин Димитров коментира, че в момента ГЕРБ има пълен контрол върху партията, а настоящото ръководство води СДС към ликвидация. Той отрече, че има намерение да се присъедини към ДСБ. Димо Гяуров заяви, че е очаквал тази, по думите му, разправа.

За изключването на Мартин Димитров са гласували 56 души. За изключването на Димо Гяуров са гласували 54, един е бил "против", един се е въздържал. За изключването на Ваньо Шарков са гласували 49, трима са били "против", а четирима са се въздържали. Прекратява се и представителността на изключените в структурите на СДС.

"Очаквахме депутатите да присъстват. Надявам се да не бъдем обвинени в нарушаване на процедурата. Ние не сме нарушили процедурата нито с издигането на Петър Стоянов, нито сега”, коментира Кабаиванов. На заседанието е присъствал единствено депутатът Михаил Михайлов.

В отговор на въпрос дали СДС не рискува да изгуби всичките си депутати, партийният лидер обясни, че по-скоро те рискуват да останат без партия. "Не може да се правим, че не чуваме всичките небивалици и лъжи, които тези хора (изключените) говореха по адрес на СДС", допълни Кабаиванов. Той отхвърли критиките на депутатите, че партийното ръководство дори не ги е уведомило, че смята да издига кандидати за конституционни съдии. Кабаиванов цитира партийния устав, в който нямало посочени процедури за номиниране на съдии в КС. Изключването на Димитров, Гяуров и Шарков било по предложение на Контролния съвет на СДС. За изключване бил предложен и депутатът Йордан Бакалов, но до гласуване за него не се е стигнало.

Възможна коалиция с ГЕРБ

Лидерът на СДС разказа още, че целта на сегашното ръководство е да влезе в следващото Народно събрание с повече депутати, отколкото сега имат СДС и ДСБ взети заедно (14). В интервю пред ТВ 7 Кабаиванов не изключи коалиция с ГЕРБ.

"България се нуждае от дясно управление, от глътка въздух за икономиката и ръст на жизнения стандарт без недъзите на сегашното управление", коментира той. Кабаиванов обясни, че все повече стари седесари се връщат в партията.

СДС влезе в провал на ГЕРБ

Михаил Михайлов коментира, че изборът за конституционен съдия е игра, която не е на СДС. Ние влязохме в един провал на ГЕРБ, решихме да запушим тази пробойна, скандалът се пренесе при нас и виновно за това е цялото ръководство на СДС, каза Михайлов пред репортери. Той е поискал оставката на партийното ръководство, но е бил освиркан.

Не депутатите трябва да бъдат изключвани от СДС, а ръководството на партията трябва да си отиде. Политиката не е да изключваш, политиката е да отстояваш, да се бориш за истинските неща, каза още Михайлов, който не възнамерява да напуска партията.

"Има един триумвират в ръководството на СДС, който решава всичко”, каза Михайлов и допълни: "Вие не знаете ли кой всъщност е председателят на СДС? За мен човекът, който взима решенията в СДС, е Борис Марков”, допълни депутатът.

Той е запитал ръководството защо кандидатурата на Петър Стоянов не е била издигната преди два месеца, след като според "Раковски" 134 това е най-силната кандидатура.

"Проблемът на СДС не в това е кой ще е номинацията за КС. Проблемът е, че всъщност ние не правим политика. Какво правим с референдума, какво правим с битката с монополите, къде сме ние? Изведнъж КС стана съдба номер едно на СДС. Реалностите на българина са едни, живее в бедност, а най-важният въпрос на СДС е КС. Това е липса на политически рефлекс”, заяви Михайлов.

Преди това Димо Гяуров повтори пред БНТ тезата си, че управляващите са прехвърлили скандала с Вената Марковска върху гърба на СДС като са повикали Кабаиванов и са му възложиха коя кандидатура да издигне. ”Изходът от ситуацията е само един - оставка на председателя и на ръководството”, заяви Гяуров.

Според него хората от Националния изпълнителен съвет на СДС много прозрачно са изиграли срамната роля - да изглеждат като жени на повикване при ГЕРБ. ”Опитаха се и нас (депутатите от СДС) да ни дадат за ползване”, каза Гяуров.

Той допълни, че ако ръководството на СДС продължава с тази си политика, това ще бъде краят на партията. ”Ако не се смени политиката, изходът е неизбежен, защото СДС вече лети по нанадолнището. Има един единствен изход - оставка на председателя и на ръководството. Само това е”, каза депутатът.

Неговият колега Йордан Бакалов заяви, че остава на позицията си - няма да внася кандидатура за конституционен съдия и няма да я подкрепя.

"За последен път го повтарям и дано да го разберат хората от ръководството на "Раковска”: тук не става въпрос за определена личност, независимо коя е тя. Тук става въпрос за определена политика, за определени виждания за бъдещето на СДС. Не става въпрос за отделни личности. Политиката е много елементарна от гледна точка на това, че големият скандал, който се забърка в Конституционния съд, беше забъркан от управляващото мнозинство и министър-председателя г-н Бойко Борисов. Той съвсем умело прехвърли този скандал на СДС и виждате какъв е резултатът, който се получи в СДС", каза Бакалов пред агенция "Фокус".

"Не става въпрос за никакви лични отношения към който и да е кандидат. Тъй като в края на краищата Бойко Борисов и неговото управляващо мнозинство са забъркали всичко това, нека да бъдат така добри да си поемат отговорността до края", каза Бакалов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

669 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #669
  2. Анонимен
    #668

    666, поздравления- където е ДСБ, там е дясното! Агентчетата във форума се правят на умни, но хората разбират от малко!

  3. news
    #667
  4. Анонимен
    #666

    "За кои сини ще гласуваш, бе приятел?" - аз ще гласувам за всякаква конфигурация, включваща ДСБ, защото само те са десни - всичко останало е московски еничар! Последните събития ясно го показаха! На следващите избори, както някой блогер беше писал, изборът е опростен - или гласуваш за България, или гласуваш за Русия - среден път вече няма! Дойде време разделно!

  5. news
    #665
  6. news
    #664
  7. Анонимен
    #663

    За другите не знам, но Мартин Димитров със сигурност трябва да отиде в ДСБ и един ден да наследи Иван Костов, който вече е на години, а Мартин е млад и е достоен да бъде негов наследник. Колкото до СДС те са вече история с този нов дебеловрат кретен, който са си избрали. За ГЕРБ изобщо няма какво да се коментира, те са временно явление, съществуващо единствено благодарение на Бойко Борисов и както при НДСВ, когато той се оттегли партията му ще изчезне и ни трябва силна алтернатива на БСП, когато това се случи.

  8. Анонимен
    #662

    660 - "идеята вече не пали никого" - идентифицирате се със "никого". Вероятно сте това, с което се идентифицирате! Вероятно е комплексиращо! А що се отнася до тази идея, тя продължава да интересува всички, които истински се вълнуваха от нея! Това ще го разберете на следващите избори!

    Програмата на КГБ ГОЛГОТА вече дава фира. Нищо не е вечно! Последните събития осветиха играчите доста контрастно, и вече съмнения не може да има кой, кой е! На следващите избори ще имаме 2 възможности - или да гласуваме

  9. Стоян
    #661

    До 646: Всеки нормално разсъждаващ човек трябва да е наясно, че колкото и да се пънат плазмодии като "демо-то", ДСБ ще влезе в Парламента. Мисълта ми е, че българина е много наивен и няма сетивност от кое и как да се предпази. Липсва ни елементарно чувство за самосъхранение. Цялата жлъч изсипвана от псевдо-българи доведе до морален разпад и безхаберие. С такива симптоми обществото трябва да се бори много дълго време, а мисля, че все още не сме започнали истински да се борим. Това е тъжното - иначе ние никога няма да се откажем и това вбесява комуноидите-"демократи". А на "доморасляка" нямам какво повече да му кажа - забавлявай се, докато се задавиш в злобата си!

  10. Анонимен
    #660

    Радвам се че все по-трудно се лъже народа.Хората бяха готови да простят комунистичееското минало на Костовта ,но не и да продължава да го лъже.Ако честно беше си казал защо изгони най близките си министри и съратници,сега България щеше да е съвсем друга!А сега е твърде късно-идеята вече не пали никого.Хората се чувстват излъгани и не вярват на никого.Много трудно ще тръгнат отново след някого.Не познавам Кабаиванов,но не му завиждам!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.