Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

СДС предлага закон за десетгодишна лустрация

50 коментара
СДС предлага закон за десетгодишна лустрация

СДС предлага законопроект, с който да се забрани на служителите и сътрудниците на бившата ДС да заемат през следващите 10 години ръководни постове в държавната и общинската администрация. Според лидера на партията Мартин Димитров проектът е написан така, че да не бъде отменен при евентуално сезиране на Конституционния съд (КС).

КС твърдо се противопоставя на всеки опит за въвеждане на каквито и да било ограничения пред щатните и нещатните сътрудници на репресивния апарат на комунистическата партия. Последният пример бе от ноември миналата година, когато съдът отмени промените в Закона за дипломатическата служба, които забраняваха на хората от ДС да заемат определени постове в системата на външното министерство. Целта бе да се отзоват посланиците, работили като агенти на режима преди 1989-та година.

Основният аргумент на съда бе, че негативната обществена оценка за дейността на тайните служби на тоталитарната държава не може да бъде основание за ограничаване на конституционните права на български граждани.

Законопроектът за временно въвеждане на ограничение за заемане на постове в държавната и общинската администрация беше представен в сряда от депутата от СДС Лъчезар Тошев.

В него се предвижда ограниченията да засягат всички щатни или нещатни сътрудници на бившата ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия. Те няма да могат да заемат ръководни служби във Висшия съдебен съвет, в министерствата на отбраната и на вътрешните работи, в съвременните служби за разузнаване, в БНБ, институцията на омбудсмана, както и в ръководните органи на НЕК и Българския енергиен холдинг.

Ограниченията ще важат за заемането на постове и в ръководствата на предприятията с преобладаваща държавна собственост, обясни Тошев.

Мартин Димитров коментира, че едновременно с това СДС започват консултации с останалите политически сили за промяна на конституцията, която да позволи предприемането на лустрационни мерки.

В началото на тази година Румъния прие закон за лустрацията, а подобен законопроект се разглежда и в македонския парламент.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

50 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #50

    До 49. То, такива като теб бая се пръкнаха сле 89 г., същото като след 44 г активни борци, един дол дренки сте. Всички осъществявали истинска антикомунистическа пропаганда и не дали съгласие за съдействие на службите, отдавна са на оня свят. Останалите живи са пощадени защото активно продължават да сътрудничат. Това със подхвърлените улики не е измислено и практикувано само от ДС, това е напълно нормална практика на всички силови служби по целия свят. Ти откри топлата вода. А колкото до жена ти и сега я цакат, но е този дето има мангизи, а ти не си в затвора и само подсмърчаш и обираш огризките.

  2. Анонимен
    #49

    До # 46 : Аз бях хвърлен в затвора през 1984 по обвинение за антикомунистическа пропаганда (член 108 от тогавашния НК). По време на транспортирането ми за Старозагорския затвор трябваше да преспа в етапното на Горна Оряховица. Когато си легнах бях сам в килията, но към 1 часа преа нощта докараха един мъж, който непрекъснато хлипаше до сутринта. На сутринта не издържах и го запитах защо плаче. Половин час не искаше да каже, но като му казах, че съм политически, той се престраши и ми каза, че едно

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #48
  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #47
  5. Анонимен
    #46

    Торнадо, тази вечер пи ли си хапчетата? Бързо и после в леглото. Изнасилвали необезпокоявано жените им, че и дъщерите - абе, ненормален, да се скриваш по-бързо, ако си с някакви комплекси от миналото, просто се лекувай, ако можеш...

  6. Анонимен
    #45

    В Блиц пише, че в проектозакона за лустрация се предлага 5 год. забрана за заемане на ръководни постове. Много малко са 5 години! Трябва поне 10 като начало. Тези ченгета са най-вече изнудвачи, които най-често скалъпяваха процеси срещу невинни хора и ги пращаха в затворите, за да могат да изнасилват необезкоявано жените и дъщерите на затворниците. Поне 99% от тях са нагли крадци, процентът на убийците не ми е известен, но всичките са косвени убийци. Това 5 години е подигравка! Но не ме учудва. Мартин

  7. Анонимен
    #44

    №43: - що, има ги още - мчи Ваньо Костовия, той е от едно време...Ма първо да каже що не я свършиха тая работа "по онова време". Ма не му стиска - че ще спрат да въздишат по него и от сектата Костова.

  8. Анонимен
    #43

    Лустрацията трябваше да стане много отдавна - веднага след началото на т. нар."Преход", докато комунистите не се бяха окопитили. Тогава имаше достойни държавници, които я предлагаха, но нещата се затлачиха, а тези наши политици вече ги няма.

  9. Анонимен
    #42

    Ей гениите, защо не забранихте комунистическата партия преди да се преименува? Стига сте разсмивали Европа.

  10. Анонимен
    #41

    Той,М.Д. вярно е фъфльо и пречи на истинското СДС,а най-вероятно е издигнат с мероприятие на ДС,за да се обезсили СДС...Но все пак"Картаген трябва да бъде разрушен" и трябва да има лустрация и съд за ДС и т.н.!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.