Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Семейството на Галя Гугушева със сериозни интереси на имотния пазар

Ръководствата на 10 фирми преплитат следи в Търговския регистър през два адреса

153 коментара
Лидерът на СДС Емил Кабаиванов представя Галя Гугушева. Сн.: СДС

Семейството на издигнатата в петък за член на Конституционния съд (КС) зам.-шефка на Апелативната спецпрокуратура Галя Гугушева има солидни интереси в разнообразни видове финансови операции и в бизнеса с недвижими имоти, става ясно от справка на Mediapool в Търговския регистър.

Освен няколкото дарения, които тя и съпругът ѝ получават през последните години (къща с двор, апартамент от 65 кв. метра в София и 95 000 евро – бел.ред.), се оказва, че големият им син има солидна биография като търговски адвокат, който още на 23 години става законодателен сътрудник в 39-то Народно събрание.

Впоследствие кариерата му се развива шеметно, преминавайки последователно през няколко адвокатски кантори, преди да основе своя собствена през 2006 г. Междувременно Гугушев-син завършва "Право" в СУ "Св. Климент Охридски" и взима дипломи от Международната адвокатска колегия в Лондон и Юридическия колеж на Англия и Уелс, модул "Сливания и Продобивания" (2005). Преминава и курсове по Американско право и Американско бизнес право.

 

Видно от декларациите на Галя Гугушева пред Сметната палата именно синът ѝ Стефан е осигурил чрез дарение от 95 000 евро финансовия баланс на семейството, след като майка му натрупва само за няколко години задължения за над 200 000 евро от частната фирма "Лигъл партнърс" ЕООД, собственост на Тотка Ахчийска.

Любопитна подробност е, че през 2008 г., преди дълговете ѝ към въпросната фирма да станат толкова големи, предложената за конституционна съдийка прокурорка получава заедно с мъжа си апартамент като дарение в столичния кв. "Гео Милев". На същия този адрес обаче е регистрирано и седалището на "Лигъл партнърс". Както и офисът на фирмата за недвижими имоти "Викториан пропъртис", чийто едноличен собственик отново е Тотка Ахчийска. На същия адрес в "Гео Милев" по лична карта пък живее големият син на Гугушева – адвокат Стефан Гугушев.

Стефан Гугушев е собственик и основател на адвокатската кантора "Гугушев партнърс", показва справка в Търговския регистър. По-малкият му брат Виктор Гугушев пък е посочен като управител, макар че в официалния сайт на кантората е упоменат с далеч по-непретенциозната позиция "стажант".

Именно "Гугушев партнерс" е единствена пряка връзка между семействата на Ахчийска и Гугушева, проследима в Търговския регистър. Видно от сайта на кантората, като счетоводител в екипа на Стефан Гугушев работи Теодора Ахчийска.

 

Успоредно с това тя е съсобственик на фирмата "Аспен Голф Разлог", в която пряко участие има "Лигъл партнърс", собственост на Тотка Ахчийска, от която Галя Гугушева взима нееднократно големи заеми. Очевидно Тотка и Теодора Ахчийски имат роднинска връзка, но предвид посочената във фирмените регистри възраст (първата е родена през 1941 г., а втората – през 1984 г.), те биха могли да бъдат майка и дъщеря, баба и внучка, леля и племенница и т.н.

 

От своя страна "Лигъл партнърс" притежава и "Аспен Голф Оунърс Асоусиейшън", управлявано от Владимир Вълчев, Никълъс О Нийл и Дарина Върбанова. Последната пък е управител и на "Рентхаус" ЕООД, собственост на Стефан Гугушев. Тази фирма, подобно на "Лигъл партнърс" и "Викториан пропъртис", притежавани от Тотка Ахчийска, е регистрирала седалището си на адреса на апартамента на Галя и Марко Гугушеви, получен безвъзмездно от тях през 2008 г.

 

Интересното е, че освен въпросното жилище в кв. "Гео Милев", очевидно семейство Гугушеви и сие ползват само още един адрес за най-разнообразните си бизнесначинания в лицето на по-големия син Стефан. Той е част от управата на още 6 фирми, всичките с едно и също седалище – това на "Гугушев партнърс", което по случайност се намира буквално на метри от централата на СДС (ул. "Раковски" 134) – на ул. "Раковски" 130.

 

Става въпрос за компаниите "Гугушев файнънс енд акаунтинг" ООД, "Фючърс Кепитал" АД, "Дениа Груп" АД, "Макантъни Риалти Интернешънъл Кънстръкшън 4" (прекратила дейността си) и "Макантъни Риалти Интернешънъл Кънстръкшън 5" (прекратила дейността си) и "Алфа България" АД.

 

Общото между всички тези компании, в чието ръководство влизат близки до семействата на Ахчийска и Гугушеви е, че те без изключение се занимават с продажба и отдаване под наем на недвижими имоти, туроператорска дейност, счетоводни и юридически услуги, както и с доста други дейности.

 

"Алфа България" АД например е с доста сериозни амбиции в няколко области, включително и енергетика, което беше декларирано от самия Гугушев-син още през 2010 г. след качването на дружеството на столичната борса.

 

В интервю за "Дневник" юристът, специализирал в банково, финансово, корпоративно и търговско право, както и в сливания, придобивания, приватизация и недвижими имоти, разказва, че зад "Алфа България" АД стои създаден през 2004 г. инвестиционен фонд в Лондон, който разчита на инвеститори от Близкия и Далечния изток като Дубай, ОАЕ, Китай, Хонконг, Пакистан и др.

"Средствата на фонда ще бъдат насочени към няколко области - енергетика, главно в областта на възобновяемите източници като фотоволатичните проекти, сконтирани сделки с недвижими имоти, т.е. изкупуване на активи на компании, които са в затруднено положение, следим и телекомуникациите и по-специално лицензите за 3G операторите", обяснява тогава адвокат Гугушев.

По думите му и по време на криза пазарът на недвижими имоти в България дава сериозни възможности за добри сделки и "дори при ваканционните имоти могат да се постигнат уникални покупни ценови нива".

"Така например имотите в Банско и Разлог в момента се считат за аутсайдери, но там има много добре управлявани обекти, които носят добри доходи на собствениците им. Заради кризата във Великобритания и Ирландия обаче част от инвеститорите в тези комплекси искат да излязат от вложенията си в тях, за да си решат проблемите навън. Това е много добре за нашия фонд, защото придобиването им би представлявало инвестиция в активи, които вече генерират приходи. Банско, Разлог и Пампорово например тази година (2010 г. - бел. ред.) достигнаха пика в привличането на туристи", коментира още адв. Стефан Гугушев преди две години.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

153 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #153

    Нугушеви.Тези хора ни срам, ни насита имат.

  2. Анонимен
    #152

    Ае 151 да изтеглиш заем не е търговска дейност :-)

  3. Анонимен
    #151

    Това съдийка и адвокат ли са ,защото и двамата нямат право да извършват търговска дейност

  4. Анонимен
    #150

    Излиза, че всичко явно беше поредния опит да очерни един достоен човек в България. Яне и Костов вън от парламента.

  5. Анонимен
    #149

    MEDIAPOOL СА ДОЛНИ КОНСПИРАТОРИ: http://www.focus-news.net/?id=n1724561

  6. Анонимен
    #148

    Хахаха за всички завистливи драскачи, май нещата не са така както Mediapool ги изкарва а ??? Аз ако съм на мястото на Гугушева ще съдя цялата медия: http://dnes.dir.bg/news/sds-krastopat-galja-gugusheva-12542311?nt=9

  7. Анонимен
    #147

    И при Марковска, и при Гугушева има странни и многобройни дарения - при нашите съдии и прокурори изглежда това е форма за разплащане с клиентелата им

  8. Анонимен
    #146

    Тотка Ахчийска не е ли майката на госпожата?

  9. Анонимен
    #145

    до 144 Ами, застреляй се, де! Един мазник по- малко!

  10. Анонимен
    #144

    Евала на жената. Работила, постигнала - тя и семейството й. Дай Боже повече такива хора и по-малко завистници като повечете, където пишете коментари тука. Моя съвет е по-малко да драскате по форумите и повече да работите, защото като гледам завистливите ви коментари, ми идва да се застрелям !!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.