Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сивата икономика се ограничава със стимули на бизнеса, а не с наказания

2 коментара

Делът на сивата икономика ще се ограничи с позитивни (стимулиращи) мерки за бизнеса, а не с наказания. Това е едно от заключенията в последната публикация на Центъра за изследване на демокрацията – "Динамика на скритата икономика в България по време на криза", изготвена с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт".

Равнището на неспазване на регулациите в българската икономика е толкова голямо, че прилагането на наказателни мерки води до разпиляване на усилията на контролните органи, повторяемост на нарушенията, засилване на корупционния натиск върху икономическите субекти и повишаване на стимулите за укриване на икономическата дейност, смятат анализаторите.

Скритата икономика в България е между 20 и 30 процента, а най-засегнатите сектори са строителството, търговията на дребно, ресторантьорството, търговията с горива и здравеопазването, се казва в анализа на ЦИД.

През 2011 г. Министерството на финансите публикува анализ, в който отбелязва, че делът на сивата икономика в България, измерен по метода на потреблението на енергия, е около 20% от БВП след 2000 г., припомня докладът.

Започналото съживяване на официалната икономическа дейност през април 2010 г. доведе до леко покачване на равнището на скритата икономика, се посочва в публикацията. Тази тенденция продължава през 2011 г., като очакванията са да се върне към дългосрочния тренд на спад едва през 2012 г.

Анализът на мерките за нейното ограничаване, предприети от българското правителство през последните пет години, дават основание на експертите на центъра да препоръчат, че е необходимо да бъде възприета официална оценка на размера и проявленията на скритата икономика, която да послужи за коригиране на макроикономическите и фискалните показатели на правителството на национално равнище и пред партньорите на страната в ЕС.

На тази основа правителството трябва да представи адекватни мерки за ограничаване на негативните ефекти от скритата икономика в 3-годишна рамка.

Според експертите на центъра административно-контролните мерки могат да имат само временен и ограничен възпиращ ефект. Много по-голямо влияние върху скритата икономика имат бизнес конюнктурата и структурните характеристики на националното стопанство.

Затова от центъра препоръчват да се търси по-широко въвеждане на финансово-икономически лостове за въздействие. Например увеличаването на акцизните ставки за цигарите през 2010 г. на практика обезсмисли действията по затягане на контрола върху контрабандните канали в страната, като повиши неимоверно икономическата мотивация за нелегална търговия с този акцизен продукт, се посочва в публикацията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #2

    Ми тогава да стимулираме и престъпниците с някоя и друга сума, за да ни оставят на мира...

  2. Анонимен
    #1

    Ако сивата икономика бъде стимулирана,това ще означава,1/ще се увеличи размера на богатствата на олигарсите2/ще се появат нови олигарси 3/в никакъв случай няма да се увеличи брутния вътрешен продукт/за това е необходима икономика-производство на стоки,работни места ,пазари/,защото олигарсите няма да инвестират в такива начинания , защото не умеят да управляват производствен бизнес /иначе нямаше да са олигарси/,второ защото "икономика"за тях значи "финанси".От "икономика"се интересуват дотолкова,доколкото

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.