Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сивата икономика у нас намаляла, но пак е сред най-високите в ЕС

2 коментара

Делът на сенчестия бизнес в България е намалял през 2011 г., след като фирмите и работниците все повече спазват правилата за легална дейност, но и при това положение сивата икономика у нас и в северната ни съседка Румъния остава най-висока в сравнение с останалите страни-членки на Европейския съюз. Това сочат представени в понеделник данни на Националния център "Икономиката на светло".

Индексът на сивота икономика, който центърът прави, се увеличава от 63.97 пункта за 2010 г. на 67.40 пункта за 2011 г., каза пред журналисти днес Милена Ангелова, ръководител на проекта и главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), цитирана от БТА.

Грубо казано индексът показва процента на легално произвеждания у нас Брутен вътрешен продукт, посочиха експертите от центъра.

Според техните наблюдения се подобряват почти всички компоненти на индекса. Влошаване има само при събирането на ДДС и при търговията с други страни от ЕС. Тези показатели обаче не са окончателни, защото данните за тях излизат от НСИ през есента, каза Стефан Петранов, член на екипа.

Съществено подобрение през 2011 година има при събирането на акциза от цигари и алкохол. Влияние за изсветляване на икономиката оказва и свързването на касовите апарати на търговците с НАП, както и проверките на Агенцията по заетостта за фиктивни трудови договори.

Сивата икономика в България и в Румъния е на най-високо ниво в ЕС - над 30 процента, отчетоха от Национален център "Икономиката на светло". Средната за ЕС по данни на Европейската комисия е между 15 и 17 процента, като в Германия, Дания и Австрия тя е в порядъка на 10 - 12 процента, а в Гърция и Италия в рамките на 30 процента от БВП.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #2

    Дано, ама надали. Дебилократи за Сива България залязва. "Сивата икономика у нас намаляла..."

  2. Анонимен
    #1

    Сивата икономика у нас намаляла, но се е увеличила сенчестата икономика

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.