Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сивите плащания в здравеопазването са между 50 и 75%

8 коментара

Сивата икономика в здравеопазването е между 50 и 75%, сочат данните от проучване сред работодателите, чиито данни бяха оповестени от Асоциация на индустриалния капитал в България в понеделник.

Плащането на “пари в пликче“ се сочи от изследваните работодатели като една от основните сиви практики в бранша (76 %). Имат се предвид скритите доплащания от пациентите и техните близки. Също така като типични сиви дейности в бранша са посочени даването и получаването на “подкупи” (посочено от 32%). Нерядко “пликчето” се прикрива зад по-приемливи каузи като доброволни дарения, “дребни“ подаръци. Не липсват и случаи на откровени изнудвания. От друга страна, факт е, че има лекари и цели болници, където подобен род практики са невъзможни. Вероятно затова делът на медицинските услуги, при които се налага да се дава “пликче с пари”, е 32%.

Работа на трудов договор за една сума плюс устни договорки за по-голямо заплащане, социално и здравно осигуряване върху по-ниски суми от реално получаваните, нередовно изплащане на трудовите възнаграждения са други сиви практики в бранша. Почти една четвърт от изследваните работодатели споменават като често срещаща се сива практика удълженото работно време без доплащане, а нарушеното право на отдих и отпуск се посочва по-скоро като изключение в бранша.

Друг силно разпространен вид сиви практики в бранша са финансовите нарушения. Това са практиките за нереално отчитане на показателите за финансовата и стопанска дейност. Голяма част от фирмите в бранша са склонни да обявяват по-ниски обороти, по-малки печалби, да не издават финансови документи за част от сделките, да прибягват към разплащащия в брой с цел укриване на обороти.

Повече от 80% от работодателите от бранша отбелязват, че работата в условия на “сиви икономически практики“ е унизителна, а почти 100 % смятат, че сивата икономика съсипва имиджа на съсловието.

Според работодателите от здравеопазването, кризата в най-слаба степен оказва влияние върху обхвата и разпространението на сивата икономика в бранша – тя има своето стагниращо влияние, но не е най-голямата беда за здравеопазването. 64% от работодателите смятат, че за наличието на сиви практики оказва влияние цялостната държавна политика, а 52% са на мнение, че основен фактор са противоречивите и необмислени промени в законодателството.

Експерти от бранша споделят, че в днешни условия здравеопазването е изправено пред редица предизвикателства като недостатъчно финансиране на болниците, намаляване на броя на лекарите и сестрите, наличие на диспропорция във възрастовата структура на персонала на медицинските заведения, ниско заплащане на наетите лица, което в повечето случаи води до искане на “пари под масата” и подаръци от страна на пациентите.

Браншовото изследване сочи още, че трябва да се тръгне от извършването на редица законодателни промени, целящи ограничаването на обхвата на сивите практики в бранша. Преобладаваща част от работодателите (87.5 %) смятат, че осъществяването на по-строг и ефикасен контрол срещу нелоялната конкуренция би спомогнало за по-добрата работа на фирмите в бранша. Не по-маловажно за нормалното функциониране на фирмите е също така намаляването на административните прегради и бюрокрацията (79.2 %). Предприемането на инициативи, свързани с изменения в областта на трудовото законодателство, в това число намаляване на корпоративния данък и вноските на дължимите социални осигуровки за наетите лица се сочат от работодателите като мерки, които биха способствали за намаляване на сивите практики в здравеопазването.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #8

    Здравеопазването го сринахме както всичко друго в страната . Лекарите и стоматолозите искат добро заплащане , но работата им ?!?

  2. Анонимен
    #7

    НЯкой по-долу е написал: "И какво направи демокрацията от здравната система в България?" Не е демокрацията, а съветският комунизъм. До 1970 г. имаше частна практика, т.е. НЕЗАВИСИМОСТ и ествествени механизми за открояване и заплащане на лекаря. След това им забраниха и започнаха да им плащат като на останалия плебс. А лекарската професия е най-отговорната. Е, нататък всеки средно интелигентен ще разбере за какво става дума. ОСвен това и преди 10.11 си плащахме: с връзки, с уиски също намерено с връзки и пр.

  3. Анонимен
    #6

    Истината е, че ако ти се налага по-сложна операция и не си платиш, умираш или в най-добрия случай те осакатяват.

  4. Анонимен
    #5

    Интересно защо само и единствено в България има плащане под масата в болниците.Ако обаче и в други страни е така тогава това май е естествено.Все пак ние не живеем на луната.

  5. Анонимен
    #4

    Ако карам без да давам под масата, трябва със седмици да съм по лекарските чакални, толкова е бездушно всичко!

  6. Анонимен
    #3

    Писнало ми е да избирам между нови ботуши или лекарства! Обаче има хора, които избират между храна , сметки и лекарства!

  7. Анонимен
    #2

    Не подам ли , просто си драсват някаква рецепта със скъпи лекарства и ме отпращат досадно.Обаче подам ли 20лв. стават едни словоохотливи и услужливи и почват да ме гледат в очите! това не може да са коректни отношения, аз работя в частна фирма и никой от никъде не ми подава, на едната заплата съм при това не е висока. Вече съм намразила и лекари и медицина и лекарства, защото ми става лошо майка като ми каже, че пие само половината доза, защото няма пари за всичките!

  8. Анонимен
    #1

    И какво направи демокрацията от здравната система в България? 75% или три четвърти от нея да е свързана със сивия сектор, което е най-убедителното доказателство за това, че през последните 22 години България се превърна в абсолютно бандитска държава-Мутроландия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.