Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Симеон Дянков и Аню Ангелов заедно срещу привилегиите за военните

Само една малка група хора била срещу въвеждането на възраст за пенсия

43 коментара
Сн. БГНЕС

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков подкрепи военния министър Аню Ангелов и предложението му за ръст на заплатите в сектора срещу въвеждането на  пенсионна възраст и намаляване на отпуските. Въпреки това той не обяви в какви граници е планирания ръст на доходите за военните.

"Аню Ангелов е един от най-реформаторските министри и е направил много по време на мандата. Трябва да се знае, че една малка група на пенсионна възраст се бори за самата себе си. Те се борят да се пенсионират на 49 години, да вземат 20 заплати плюс пълна пенсия и да се хванат на друга работа. Това е една много малка група, която си пази привилегиите. За всички млади офицери би трябвало да е много явно, че ако направят сметка, предложението, което идва от военното министерство е много по-добро за тях от това на тази малка група хора", заяви Дянков във Велики Преслав, където участва в конференция за историческото наследство.

Дянков посочи, че "Аню Ангелов най-искрено се опитва да вдигне колкото може заплатите в неговото министерство", но отбеляза, че конкретният размер на увеличението на заплатите ще стане ясен, когато бъде готов бюджетът.

Единствената професионална организация в армията - Българската офицерска легия "Раковски" - обяви в неделя, че смята да проведе шествие в подкрепа на военните. Това бе разтълкувано като протест заради планирането отнемане на привилегии на военните и замразените вече три години заплати в сектора. Те обявиха, че не приемат предложението на министър Ангелов за ръст на заплатите с 8 до 10 процент за сметка на въвеждането на  пенсионна възраст и намаляване на отпуските им и заявиха, че се отказват от него и искат средствата да бъдат пренасочени към пенсионери и майки.

В момента изискването за пенсиониране на военните е да имат стаж 27 години, от които 2/3 в системата, като до миналата година изискването бе за 25 години общ стаж. Според сегашното предложение на Аню Ангелов военните ще могат да напуснат армията при 27 години стаж и да получат 20 заплати обезщетение. Пенсия обаче ще започнат да получават при навършване на съответната възраст за пенсиониране според званията (за сержантите и младшите офицери 52 г., за старши и висши офицери – 54 години; за летци, водолази, парашутисти и други специални категории – съответно 42 г. и 44 г. ).

В същото време министърът няма да може по свое усмотрение да освободи военнослужещ само на основата на 27 г. стаж, без да е навършил съответната възраст за пенсиониране.

При този режим обаче военните, които започват да работят за армията още на 18-20 години, няма да могат да започнат да получават пенсии още на 45 години. Много от тях, след като се пенсионират, продължават да работят в системата и така получават и пенсии, и заплати.

Според новите предложения платеният им отпуск от 40 дни вече ще се брои не като работни, а като календарни дни и това ще доведе до намаляване на отпуските с около 10 дни.

Аню Ангелов: Никого не плаша

 

Водещ: Да не би с военен съд да ги плашите, г-н министър?

 

А. Ангелов: Не, вижте, аз никого не плаша и не съм плашил никого през живота си.

 

Водещ: Е, така звучи.

 

А. Ангелов: Ами, може и да звучи така. Просто трябва да са в рамките на закона. Тази страна е законова и те трябва да са в рамките на закона. Могат да се събират, могат да пушат, могат каквото си искат да правят. Никого не заплашвам, повтарям.

 

Водещ: Само...

 

А. Ангелов: Но те трябва да разберат, те трябва да разберат, че са организация, която не е синдикална организация. Те могат да се сдружават по интереси. Но от тези интереси са изключени бойната подготовка, бойната готовност, личният състав, въоръжението и техниката, с която работят и служат. Всичко това е изключено със закон от техните правомощия да се занимават с тази дейност. Това е легия "Раковски".

 

Водещ: Това май би бил първият път, в който армията би излязла на протест, или поне части от нея.

 

А. Ангелов: Аз съм сигурен, че в армията служат много разумни хора, които много добре разбират и няма да се подведат по тези манипулативни изказвания. Искам още веднъж да кажа следното, ако ще завършваме...

Аню Ангелов се замисля за мерки срещу единствената организация в армията

Ангелов заяви от своя страна в понеделник, че ще си помисли какви стъпки да предприеме към легия "Раковски".

"Това е, ще ви кажа, това е една организация, с която аз работя, за разлика от други министри, аз работя и считам, че имат право на такова сдружаване. Но нека да си погледнат съответния член в Закона за отбраната и въоръжените сили какво могат да коментират те в тяхната дейност. Тази организация не може да се явява като синдикална организация. Доходите са синдикална дейност. Нямат право на такава организация. И аз ще си помисля какви стъпки да предприема към тази организация, която нарушава закона. В България има закони...", заяви Аню Ангелов пред БНТ.

Той припомни, че военнослужещите по закон нямат право на никаква политическа дейност и "нямат право на синдикална дейност, нямат право да формира синдикални организации...".

"Естествено, има си и стъпки чрез съда. Но аз не искам.....не искам въобще да отивам към тази стъпка. Аз затова съм ги извикал, два дни преди да обявя това в петък. Два дни преди това съм извикал ръководството на офицерска легия "Раковски" и съм им разяснил в продължение на един час...", каза още Ангелов.

От военното министерство съобщиха пред Mediapool, че Аню Ангелов oще не е сезирал военната прокуратура и всъщност нямал намерение да съди военни.

От легия "Раковски" обаче отхвърлиха категорично твърденията на Аню Ангелов.

"Легията винаги е спазвала конституцията и законите. Никога не сме се държали като синдикална организация", посочи шефът на легията майор Иван Милов пред Меdiapool.

Той обясни, че организацията е обсъждала и обсъжда в момента само социалните и професионалните права на военните. Милов бе категоричен, че той или друг член на легията не е обявявал никога намерение за протест, а за мирно шествие изцяло според законите и то не "срещу" някой или нещо, а в подкрепа на българската държава и армия.

 "Няма такава армия освен Българската армия"

Аню Ангелов в понеделник коментира още, че в нито една армия военнослужещите не се пенсионират без изискване за възраст.

"Няма такава армия освен Българската армия. Всичко това, това е вече привилегия, да, наистина, това е привилегия, това не е компенсация", заяви министърът.

Така Ангелов стана първият военен министър, който публично започна да говори, че военните имат привилегии, които трябва да бъдат отнети.

Той обаче каза, че решението за въвеждането на пенсионна възраст не е окончателно.

"Аз съм казал, че в момента, когато не видя в бюджета за отбрана реална цифра във фонд "Работна заплата", която ще позволи това повишение на заплатите на всички, на всички, повтарям, не само на офицерите и старшите офицери, а на всички в армията, аз ще оттегля тези предложения и те няма да станат факт", посочи Ангелов.

Той заяви още, че не смята да се среща с военните от легия "Раковски".

Ангелов на няколко пъти в последните месеци казваше, че няма напрежение в армията, но то е видимо най-малко от многобройните групи във Фейсбук. 

Висок бюджет за отбрана или как Аню Ангелов вкара МС и НС в капан

Аню Ангелов каза още, че ще настоява за отбрана следващата година да бъдат отделени минимум 1.5% от Брутния вътрешен продукт, което обаче е малко вероятно да стане предвид коментарите на финансовия министър Симеон Дянков.

Ангелов заложи този процент във всички планове за развитие на въоръжените сили, които минаха през правителството и бяха гласувани и в парламента. Така, ако те не бъдат изпълнени, министрите и депутатите ще се окажат в положение да не изпълняват собствените си решения.

"Аз не съм успял да убедя и правителството, и депутатите, че те трябва да изпълняват своите  решения. Но то произтича от факта, че има решение на Народното събрание, с което утвърждава това, средногодишно, не съм казал  всяка година. Но това е за период до 2020 г. Ще има, ще настане време, когато тази криза ще свърши и ще могат да получат в системата на отбраната 1.8-1.9%, което ще компенсира сегашното 1.42. Все пак не достигаме само с 0.08 до тази сакрална цифра 1.5, която междувпрочем не е измислена, а тя ни дава правото да планираме до 2020 г. каква модернизация трябва да се направи, какви разходи трябва да се направят за това нещо", посочи Ангелов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

43 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #43

    Аню е решил да смачка цялото воинство .Жалко за всички военни. Срам ме е от такъв министър.

  2. Анонимен
    #42

    Тази практика "Танто за танто" в българската политика е много грозна!

  3. Анонимен
    #41

    цвете гергьовче Тук е ясно какво ще стане. В неделя излязоха разни коментари и предложения, но уж от несъществуваща организация на военните. После идеите бяха подети от министъра. Ще видим, но...

  4. Анонимен
    #40

    Гергьовец Привилегии имате само вие, вие сте срещу нас. Ние, които ще плащаме и за увеличението на пенсиите, защото няма друг начин.

  5. Анонимен
    #39

    Аууу Медиапул много сте обективни такова заглавие сте сложили ала Телеграф. Ся не разбрах вие за или против здравия разум сте ?

  6. Анонимен
    #38

    Гергьовден 2012 Заглавието не е точно.Трябва да бъде-" Премиера и министрите на правителството на ГЕРБ- срещу народа". И наистина господа офицери,Вие служите на Родината, а не на партията на Борисов. Помислете за това.

  7. Анонимен
    #37

    Стария кашик
    Господа офицери, не се поддавайте на опитите на Дянков и Ангелов да ви разделят на "млади" и "стари" и да ви настроят едни срещу други. Дянков не разбира значението на силовите структури, а Ангелов се е надупил и единствената му цел е да си доизкара мандата.Така че, от тях разбиране не можете да очаквате. Бъдещето ви е във вашите ръце и минава през единството ви. Не допускайте да се случи онова, което стана през 1991 г. не без помоща на тогавашната легия. Искам да ви кажа, че тези които

  8. Анонимен
    #36

    http://www.surveymonkey.com/s/XD7JXXK

  9. Анонимен
    #35

    Gen. Augusto Pinochet: #34, You want me to write a report to you on where I served and what my duties were? I do not think so. I do not give a dime about the unions in Europe. We, the American taxpayers are paying the biggest portion of the NATO budget. We are paying for your security, so just shut your mouth and follow orders from your superiors.

  10. Анонимен
    #34

    Другарю "Augusto Pinocheт", ама ти пак изби рибата!
    "Служил съм 10 години на самолетоносач"... Като какъв? Събирач на боклук? Най-вероятно. С какво образование? Трето отделение, незавършено... Простотия и болнавост лъхат от всяка твоя фраза. И стига ни хвали твоята "Америка". Тук сме в Европа, където съществува утвърденото в политиката и в правото понятие "гражданин в униформа". Отнася се за всички военнослужещи. В някои европейски страни (Холандия, Унгария и др.) са разрешени ВОЕННИ синдикати.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.