Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Скандалните научни проекти няма да бъдат спрени, парите вече се харчат

Учени искат оставката на Игнатов, защото прикривал корупцията в научния фонд

71 коментара
Мирослава Кортенска и Руслан Костов, сн. БГНЕС

Скандалната конкурсна сесия на фонд “Научни изследвания“ няма да бъде отменена, а парите за отделните проекти вече се превеждат и харчат, стана ясно в петък. Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов заяви, че няма никакви основания за анулиране на конкурсната сесия като по-късно същата позиция беше изразена и от председателя на фонда Рангел Гюров, който потвърди, че вече се изплащат средства на одобрените проекти. Нито той, нито управителят на фонда Христо Петров обаче успяха да кажат за колко проекта и колко пари са преведени.

Същевременно учени обявиха, че скандалът с финансирането на научните изследвания е стигнал до Европейската комисия, която е запозната със сигналите за нередности и ще ги проучи. Те настояват за оставката на Игнатов и продължават да искат анулиране на конкурсната сесия, въпреки че при започнало превеждане на парите, шансовете за това са малки. Учени обмислят и дали да не излязат на протест в знак на несъгласие с начина, по който се разпределят парите за наука.

Отстранената от фонда проф. Мирослава Кортенска, която първа сигнализира за нередности във фонда, а впоследствие беше обвинена от Игнатов и Гюров в злоупотреби, в петък обвини министъра, че прикрива корупцията в научния фонд.

“Не говорим за случайни грешки, които могат да бъдат допуснати, а за системни нарушения и корупция“, каза Кортенска. Още в началото на септември тя е написала писмо до Сергей Игнатов, за да го информира какво се случва във фонда и че има административни и финансови нарушения.

“Той не ми отговори, въобще не реагира, заради което смятам, че прикрива всички тези неща“, посочи Кортенска. В началото на октомври тя пише второ писмо до Игнатов, за да го уведоми, че от 1200 проекта най-малко 600 не са одобрени от управителя Христо Петров.

Игнатов: Ако учените знаеха част от това, което аз знам, ще се почувстват неудобно

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов заяви в петък, че няма никакви основания за анулиране на последната конкурсна сесия на фонд "Научни изследвания".

 

Според Игнатов над 1200-та учени, които са се подписали за отмяна на конкурсната сесия, са подведени. "Те, ако знаеха само една малка част от това, което аз зная, но не мога сега да кажа, защото нещата са в прокуратурата, ще се почувстват неудобно", коментира Игнатов.

 

Той допълни, че "учените са подведени от човек, който хвърля думи и охулвания в пространството, които нямат никаква подплата". Според него е "започнала една клюкарска кампания“ заради наближаващите избори.

 

Игнатов заяви, че отстранената от фонда проф. Мирослава Кортенска, която изрази несъгласие с класирането на проектите, “има четири дела, заведени срещу нея и е сезираната Благоевградската прокуратура“. По думите му “става дума за много кокошкарски неща". Още

“Срещу мен застана един обръч от ченгета, които решиха да се разправят с мен като ме окалят с това, че аз съм взела първо 7000, после 20 000 и накрая 30 000 лева. Всичко това е познато на нашата общественост като начин на репресия. Когато един човек го слагат на земята, арестуват го, казват, че той е виновен и е за затвора и след две години, когато е загубил време, нерви и авторитета си, се оказва, че той е невинен“, заяви Кортенска.

Самият Гюров коментира, че всички сигнали на Кортенска за нарушения са били подадени, след като е разбрала, че срещу нея тече проверка за нарушения.

“Министър Игнатов си разреши да нарича научната общност и нейните мнения оперета, радиопиеса. Фактът, че един министър в 2012 година работи с обръч от ченгета, некомпетентни хора и хвърля кал върху учени, каквито и да са те, без доказателства, показва, че ние не се намираме в правова държава“, коментира още Кортенска.

“Смятах, че Игнатов ще реагира по цивилизован начин и поне ще ми покаже на мен или на моя адвокат номерата на преписките, които са заведени до някакви прокуратури срещу мен. Това не се е случило до момента. Той продължава да стои като стена и да твърди, че няма проблеми в българската научна общност“, коментира още Кортенска. “С тези глупави обвинения срещу мен отвличат вниманието от корупцията във фонда“, допълни тя.

“Аз съм демократ и съм застъпник на ГЕРБ. Въпросът не е политически. Аз не съм комунистка и не съм от старото време. Аз съм човек, който иска да се изпълняват обещанията за прозрачност, разсипване на мафията и нито едно ченге на позиция, от която нещо зависи“, каза още Кортенска.

Кортенска обяви, че спира своята гладна стачка, защото смята, че е безсмислена “срещу такива хора“ и изрази възмущението си, че Гюров е казал по неин адрес: “Мира имаше нужда да отслабне малко“.

Христо Лафчиев от Института за ядрени изследвания на БАН коментира, че основният проблем е с липсата на прозрачност при класирането на конкурсите. “Гюров е обвинен, че не е геолог на място, че е агент на ДС, че не е професор и т.н. При това положение, ако един човек става директор на фонд и този фонд разпределя много пари, той трябва да организира своите действия по такъв начин, че всичко, което прави да бъде прозрачно и да е извън подозрение. Трябва да изградиш толкова прозрачна система, че никой да не може да каже копче срещу нея. Става въпрос за система за оценяване, система за точкуване на проекти и т.н. Именно това се очаква от един председател на фонд. Ако има такава система, каквито и да са личните качества на г-н Гюров в миналото или когато и да било, никой не може да му каже нищо. Проблемът е че такава система няма“, коментира Лафчиев.

“Тези 14 млн. лева, които се разпределят от фонда са много малко пари. По време на изключително критикуваната тройна коалиция, в критиките срещу която лично аз съм участвал, в последния бюджет на тройната коалиция имаше 360 млн. лева за наука. Във фонда имаше 114 млн. лева, от които 43 млн. лева се разпределяха в една сесия. В момента има само 14 млн. лева, въпреки, че правителството декларира, че науката е приоритет“, допълни още той.

“Два проекта са спечелили в НБУ в групата на г-н Гюров общо 600 000 лева. Той като си тръгне от фонда ще се върне да работи там по тези проекти. Когато станеш директор на фонда и изведнъж твоята група започне да получава много проекти, а има огромно количество кандидатстващи за малко пари, първото подозрение веднага е налице. Дори да беше прозрачна процедурата, съмнение пак щеше да има, а тя е напълно на тъмно“, каза Лафчиев. “Дори да спечелиш такъв опорочен конкурс честно, няма начин да не излезеш окалян“, допълни той.

Руслан Костов, преподавател в Минногеоложкия университет пък постави под съмнение научния капацитет на Гюров, който е работил в същия университет и е бил помощник-ректор.

По думите му по брой на научните публикации Гюров не отговарял дори за доцент и дори не можел да оформи технологично правилно своята библиографска справка.

“Като се прочетат статиите му излиза, че той е специалист по геоархеология, геофизика, геодинамика, геосемиотика, минералогоия, културология, геология, биогеохимия, полезни изкопаеми, екология, климатология, минерални технологии, антарктически изследвания и геоетика“, коментира Костов. Той дори постави задача на присъстващия на пресконференцията Гюров да назове името на минерал, който му показва, но председателят на научния фонд не отговори.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

71 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #71

    69, пенсионирания милционер. Може и да си работил в БАН парнаджия или пожарникар. Ако все пак си бил от учените, то си попълвал неизбежните проценти на подлеците, нагаждачите, клюкарите, интригантите, завистниците и далавераджиите, без които объркани хора просто никое българско дело не бива, отвека.

  2. Анонимен
    #70

    Игнатов да си вземе под мишница (мощна, боксьорска) г-жата Кортенска, и да се омитат двамина! И без тях имаме достатъчно проблеми (големи, научни и истински, екзистенциални). Нямаме далавера от тези воденични камъни (ако щеш, Инатов, наречи ги - стели) на шията -> ти, Инатов -- представителя на фалшивите началници на всички науки (от Сталин до Бойко) и представителката на мафиите на фалшивата наука (Кортенска). Къш, иж оттука!!

  3. Анонимен
    #69

    Пенсионирах се в БАН преди петнайсетина години. Още тогава всичко миришеше. Преди промените шефовете на идеологическите институти всички работеха в ЦК на партията.Сега ще гледам как всичко се опръсква като се хвърли къмък в блатото. Парите са много, да не реват толкова. Ако не се раздаваха толкова пари за всякакви проекти, повечето нефелни, в БАН нямаше да има криза и да е застрашен от спиране на ток, парно и пр.Всичко се прави нарочно, за да изстискат повече пари.

  4. Анонимен
    #68

    BLUE: Този е рекордьор-само отрицателни мнения-няма ли да се махнеш, бе зеленчук!

  5. Анонимен
    #67

    Сер и Гей Игнатов е най-добрият боксьор между египтолозите и най-добър египтолог между боксьорите.Създател на видинската мисловна школа

  6. Анонимен
    #66

    Другари! Ние трябва да подложим на другарска критиката другара Игнатьиев и сие! Те, както и целокупният ГЕРБ, макар че всичкитe идат от БКП и ДС, не са от най-истинските комунисти!! Те не оправдават доверието на Партията! Трябва да се обединим под крилото на истинските комунисти - БСП!! Спомням си как преди 4-5 години другара Станишев правилно подчерта, че другарите академици на БАН "строят" неуморно българската "наука", определи ги като "Народни Избранници" и ги сложи на доживотно храникалка с по 4-5,000/мес!! Да живеят сичките БьиеКаПьета-та по Земните Кълбета!! Венсеремос !!!

  7. Анонимен
    #65

    Браво на Руслан Костов!!

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #64
  9. Анонимен
    #63

    Протест на учените на 5.12.12 от 11ч пред МОМН! Нека всеки, който счита, че се подиграват с труда му, интелекта му да осмисля информацията да го подкрепи! Иначе не знам на какво се надяваме!Иначе другата година - същото!!!!

  10. Анонимен
    #62

    Игнатов просто пренесе практики пробирани в НБУ на по-широко поле. След като има изсмукани от пръстите специалности, защо да няма и такива преподаватели и да не се разработват и такива проекти. Важното е като едно време да си наш човек, за да гушнеш парите. Е, има и една новост. Във време на пазарна икономика, благодарностите се материализират с финикийски знаци, а не с насрещна услуга, както при реалния социализъм.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.