Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Скандал в кабинета за приватизацията на студиата "";Орфей" и "Време"",N

0 коментара

Огромен публичен скандал се надига заради приватизацията на две държавни филмови и видео - студиа - "Орфей" и "Време". Министерството на културата не желае продажбата им, а Агенцията за приватизация вече е обявила процедурата в Държавен вестник.

Целият конфликт е заради апетитната недвижима собственост на "Орфей" и "Време", които притежават имоти не само в София, но и по Черноморието. Аудиовидео "Орфей" ЕАД разполага със 18 дка земя на стойност три милиона лева в близост до търговския център Интерпред в София, а "Време" - четириетажна сграда на улица "Дондуков". Двете студиа освен това разполагат и с богати количество филмов архив, чиято стойност като авторски права е няколко пъти по-висока от наличната кино и телевизионна техника.

Аудиовидео "Орфей" ЕАД е подготвило 24 касети с български игрални филми, но засега спира издаването им заради опитите за приватизация на дружеството, съобщи днес на пресконференция изпълнителният директор Николай Лазаров. Между заглавията са "Боянският майстор", "Бон шанс, инспекторе", "Бариерата", "Закъде пътувате", "Иконостасът", "Тютюн", "Осъдени души", "Рицар без броня". Филмите се разпространяват по договор с Националния филмов център от юни миналата година.

Заради предстоящата приватизация е спряна и работата по 26 куклени филма, копродукция със САЩ, защото американците виждали гаранции за успешната си работа у нас в държавната собственост върху дружеството, смята Георги Наков - председателят на съвета на директорите на "Орфей".

Миналата седмица Министерството на културата съобщи, че вицепремиерът Николай Василев заявил, че "Орфей" ЕАД и "Време" ЕООД няма да се приватизират, а Агенцията за приватизация подготвя раздържавяването им. В Държавен вестник е публикувана обява за приватизацията на "Орфей" и в дружеството получават писма от АП да съдействат при този процес.

Във филмовите среди вече се говори, че на няколко пъти са засичани хора, които оглеждали имотите до Интерпред и обсъждали възможностите там да се построят автокъщи и автоборси, разказаха запознати.

"Орфей" води дела за земята си - над 18 дка, предоставена от предишната областна управа на частна фабрика за бирени капачки, подчерта Георги Наков. По думите му с този акт са нарушени постановления на правителството. Министърът на културата Божидар Абрашев е изпратил писмо до новия областен управител преди седем-осем месеца, но засега няма отговор, допълни Наков.

Мотивите за запазването на държавната собственост върху "Орфей" и "Време" са, че двете дружества са изключително важни центрове за осъществяване на културната политика на културното министерство и за производство на български филми, каза отново днес зам.-министърът на културата Анда Палиева.

"Орфей" е печеливша фирма, няма никакви задължения и кредити, казаха нейните шефовете. Те представиха пред журналисти работа на дружеството, в чиито студиа се снимат много клипове, телевизионни предавания -външни продукции като "Море от любов", "Фатално привличане", "Сладко отмъщение", "Клуб НЛО".

В архива на дружеството са 1200 заглавия, около 300 от които български - игрални и документални филми, телевизионни програми, театрални спектакли, архивни записи и други. "Орфей" спонсорира и оказва творческа и техническа помощ на културни прояви с национално значение като Фестивала на изкуствата "Аполония", театралните награди "Аскеер", на театрални постановки, музеи и галерии. Театър 4хС репетира в студиата на дружеството. Техническата база се използва за практически занимания на студенти от киноспециалностите в НАТФИЗ, Нов български университет, Софийския и Югозападния университет.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.