Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Случаят на полиомиелит в България е първият в Европа от 1998 г., алармира Световната здравна организация

0 коментара

Откритият полиомиелит в неимунизирано бебе в България е първият случай в Европа от 1998 г., съобщи Световната здравна организация днес, като уточни, че вирусът е внесен от Индия.

Добрият контрол от страна на местните власти е позволил бързо да се реагира на този случай, заяви д-р Стивън Василак, координатор на програмата за изкореняване на детския паралич, цитиран от АП.

На 17 април българските здравни власти идентифицират вируса у 13-месечно ромско бебе в Бургас. Незабавно са ваксинирани останалите бебета в ромската общност. СЗО е уведомена шест дни по-късно, припомня агенцията.

Лабораториите в Париж, Рим и Атланта /Джорджия, САЩ/ чрез генетичен анализ са идентифицирали вируса като тип 1, проследявайки го до северна Индия, се казва в комюнике на европейския регионален щаб на СЗО в датската столица.

"Фактът, че вирусът е внесен от Индия, показва колко са важни световните кампании за ваксинация", подчертава в комюникето говорителят на СЗО Джордж Облапенко.

Това е първият случай на полиомиелит, регистриран в Европа след ноември 1998 г, когато вирусът е открит в турска провинция покрай границата с Иран.

Полиомиелитът е изкоренен в 155 страни, включително цяла Северна и Южна Америка, Китай и Австралия, но дори децата в страните, чисти от вируса, трябва да бъдат имунизирани, защото заразени пътници лесно могат да разпространят инфекцията, посочва АП.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.