Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Соломон Паси: Ако имахме български кардинал, можехме да очакваме и български папа

83 коментара
Соломон Паси: Ако имахме български кардинал, можехме да очакваме и български папа

Един български кардинал би бил голям жест и към България, и към славянството и това трябва да е приоритет в отношенията с Ватикана. Това коментира председателят на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси в понеделник, след като папа Бенедикт XVI обяви, че се оттегля.

Паси бе приет по-рано този месец от Бенедикт XVI във Ватикана. След срещата от Атлантическия клуб съобщиха, че папата е приел покана да гостува в България, но Светият престол не потвърди новината.

"Вярно е, че нашата католическа общност не е толкова голяма като испанската, италианската или германската, или латиноамериканската, но смятам, че един български кардинал би бил един голям жест и към България, и към славянството изобщо, и смятам, че това трябва да бъде един основен приоритет в отношенията между България и Ватикана занапред, защото, ако ние днес имахме български кардинал, можехме да очакваме след следващия конклав да имаме и български папа", заяви Соломон Паси пред БНР. Той съобщи, че още през 2002 година е апелирал папа Йоан-Павел Втори да ръкоположи българин за кардинал.

Соломон Паси коментира още, че е "шокиран" от оттеглянето на Бенедикт XVI "не по-малко от премиера на Италия Марио Монти, след като само преди няколко дни се видяхме с папата".

"Наистина, нашата идея беше да повторим онова ноу-хау, което имахме с папа Йоан-Павел Втори, от покана на Атлантическия клуб към папата да преминем към общодържавна покана и дори бяхме започнали да работим в този дух. Но веднага искам да кажа, че поканата, която ние сме отправили към папа Бенедикт XVI, си остава в сила и ще се радваме той да ни посети, когато пожелае и в каквото и да бъде бъдещо качество. Наистина, той е един уважаван световен лидер и ще бъде чест и за България, и за Атлантическия клуб, разбира се", заяви Паси.

В знак на благодарност към прекрасната визита, която организирахме в България, папа Йоан-Павел Втори подари на България една великолепна църква в центъра на Рим, на фонтана "Ди Треви", която Българската православна църква трябва да стопанисва, а българската държава и българското правителство трябва да защитава, каза бившият външен министър.

"За съжаление, отношенията, които напоследък сегашното българско правителство демонстрират с Ватикана, не изпращайки посланик вече толкова време там, доведоха до това, че тази църква, тази огромна национална придобивка започна да се изпарява и да преминава в чужди ръце", посочи Соломон Паси без да става ясно какво точно има предвид.

Ватикана отхвърли предложения от България за посланик Кирил Маричков – син, като по неофициална информация това се дължи на гей сцена в негов роман. Скандалът придоби публичност през август миналата година. България все още не е предложила нов кандидат за посланик на мястото на Маричков.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

83 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #83

    "...защото, ако ние днес имахме български кардинал, можехме да очакваме след следващия конклав да имаме и български папа" Да бе, колкото ти стана шеф на НАТО! Не ти ли стига, че тогава станахме за смях, ами сега и при католиците си пъхаш носа.

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #82
  3. Анонимен
    #81

    Пасивния отново на линия, не знам колко е компетентен за да де изказва по религиозни въпроси. Едва ли неговото мнение заслужава внимание.

  4. Анонимен
    #80

    Не ми е интересно това.Не го и четах.Постингите обаче са за четене.Не знам защо намесвате христианство?Сега има и много атеисти вече.Кой век сме?Ти как го виждаш Соломон Исаков в някоя синагога?Понеже може и да не го приемат там като атеист.Виж като посетител може.Аз лично веднъж влезах в една руска синагога.Не се и наложи даже да обяснявам,че като турист-зяпач влизам.Те,вътре хората,които беха,повечето от тях беха толкова русокоси,че повече на скандинавци приличаха.Показаха ми много неща.И наче

  5. Анонимен
    #79

    За да не бъде напълно забравен,Паси изтърсва от време на време по някоя глупост. Остава да стане католик за да се самопредложи за папа....

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #78
  7. Анонимен
    #77

    Голям патриот! Навсякъде се вре, навсякъде го гонят и през прозореца влиза пак! Иска български папа с 25000 католици- яко! Соломон гледа да изкара някоя пара, но ще ни скара с католиците. Ако искаха досега да са издигнали кардинал, но след като са достатъчно внимателни и не го правят,защото ще се сметне за враждебен акт от страна на нашата църква, по- добре да не си вре носа в католическите дела.

  8. Анонимен
    #76

    Нямаме нужда ни от кардинал, нито от папа, защото Господ е българин. Та какъв ли друг би могъл да бъде, оснен българин, след като си е оставил ръцете, докато е правил този калпав свят...

  9. Анонимен
    #75

    До 71. Точно така е искал да се представи Паси с тези изказвания - за голям патриот, какъвто не е. Да казваш на папата какъв кардинал да се избира, още повече когато дори не си от християнското изповедание е най-малкото проява на лош вкус, да не кажем на наглост. Това към което Паси се стреми е власт, връзки и интриги, което няма нищо общо с Бога. А Ватикана е много повече от място където да се фукаш колко си важен, че си приет. Но Паси това няма как да му е ясно. Той служи на властимащите и на парите, а не на Бога.

  10. Анонимен
    #74

    Мони, Как успя да го убедиш да се разкара бе?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.