Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сребърният фонд без никакви постъпления от началото на годината

6 коментара

През първите четири месеца на година във фонда за подпомагане на държавната пенсионна система, известен като Сребърния фонд, не е постъпила никаква сума, сочи отчетът му, публикуван от Министерството на финансите.

Няма нито вноски от бюджета, нито приходи от лихви по сметката в БНБ на фонда.

Към края на април в Сребърния фонд има налични 1776.7 млн. лв.

По закон в Сребърния фонд трябва да влизат приходите от приватизация, концесионни такси, парите от бюджетния излишък.

През последните години парите в Сребърния фонд почти не търпят промяна заради замрялата приватизация и липсата на бюджетен излишък, коментира "Капитал". Същевременно правителството създаде Държавна консолидационна компания, чрез която да се приватизират големи предприятия, което всъщност ще отклонява приходите от приватизация.

През май в Сребърния фонд трябва да постъпят около 300 млн. лв. от приватизацията през есента на "Булгартабак холдинг", както и тези от борсовата продажба на държавните дялове в "ЕВН България електроразпределение" и "ЕВН България електроснабдяване".

Засега е замряла идеята на вицепремиера Симеон Дянков да промени инвестирането на средствата от Сребърния фонд в ДЦК, макар правителството да одобри промени в закона в тази насока. Идеята обаче срещна силно негативната реакция на всички неправителствени организации, както на БНБ, КФН и получи отрицателна оценка и от Европейската комисия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #6

    Учете гръцки, щото това ви чака

  2. Анонимен
    #5

    Точно през тези 4 месеца никой не се е пенсионирал, сиреч няма нови пенсионери и разходи по тях. Значи е крадено ама много яко. Ето от къде хер Флик е намерил пари за вдигане тавана на не осигурявани търтеи пенсии над 700.

  3. Анонимен
    #4

    Ubivate horata ,ubivate sobstvenata si drjava. ZAShtO??? ne se li naiadhote veche ,che posigaate na fonda.? Horata umirat. Vijte i ako nosite dusha ,no edva li pmognete,a ne sasipvaite...................

  4. Анонимен
    #3

    Е да де. После ще се чудим де зимуват раците.

  5. Анонимен
    #2

    Данков е взел парите от инвестирането на фонда и ги е раздал на ГЕРБ-арстите като бонуси

  6. Анонимен
    #1

    А къде са средствата от "инвестирането" на парите на Фонда? По закон има седем инструмента за инвестиране, а Дянков си е "чесъл носа" (това е негова лексика) през всичките години като министър на финансите и трябва да си понесе заслуженото...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.