Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Станишев: Всички партии да кажат отсега дали ще се коалират с ГЕРБ

"Бойко Борисов не е от калибъра на ПЕС. Това е все едно да сравняваш куче със слон"

78 коментара
Сергей Станишев заяви, че Бойко Борисов не е от калибъра на ПЕС. Снимка БГНЕС

Докато аз съм председател на БСП, няма да има коалиция с ГЕРБ, заяви председателят на социалистите Сергей Станишев и призова останалите партии да кажат ясно отсега дали са готови да правят коалиции с ГЕРБ. "Това е най-важният политически въпрос в България. Хората трябва да знаят кой какво ще прави след изборите. Да го кажат ясно, а не да шикалкавят", призова Станишев в неделя по време на посещение в Русе.

Той декларира, че партията му няма да се коалира с ГЕРБ нито преди, нито след изборите догодина. "Не може да се коалираме с хора, които са готови да манипулират вота, за да останат на власт на всяка цена", уточни той.

Преди ден вицепремиерът и зам.-председател на управляващата партия Цветан Цветанов коментира отново в Русе, че ГЕРБ няма да наруши принципите си и ще се яви самостоятелно на парламентарните избори догодина. Българските граждани обаче са тези, които ще определят как партията ще участва в следващото управление, допълни той. По думите му "тези избори ще бъдат на омраза и противопоставяне, ГЕРБ обаче ще заложи на това, което е направила за хората. За 20 години демокрация, кажете ми някой друг правил ли е толкова много за три години управление и то в условията на тежка финансова икономическа криза?", запита реторично Цветанов.

Бойко Борисов не е от калибъра на ПЕС

По повод заканите на премиера Борисов, че ще бие целия ПЕС (Партия на европейските социалисти) в България, Станишев, който е лидер на европейските социалисти, коментира в неделя: "Бойко Борисов не е от калибъра на ПЕС. Това е все едно да сравняваш куче със слон".

Станишев каза, че като президент на ПЕС ще работи най-вече за България и ще подкрепя правителството в политиките, свързани с еврофондовете и Шенген.

"Единственото, за което не може да има компромис, това е начинът, по който се правят избори", допълни той.

"Партия ГЕРБ е готова да манипулира, фалшифицира и купи следващите парламентарни избори. Това бе направено и на президентските избори. Това е единственият им шанс, след като се провалиха като управляващи", заяви Станишев и добави: "Няма как с тях да бъдем заедно, защото това означава да станем част от това статукво, част от тази политика, която срина малкия и среден бизнес. Нямаме пазарна икономика, защото нямаме конкуренция. Всичко се решава горе и ако не си от ГЕРБ, и ако не им правиш услуги, и ако не им отделяш, ти пращат НАП, Икономическа полиция и прочее. Това демокрация ли е?! На каква база да правим коалиция с ГЕРБ?!".

По думите на лидера Станишев подобна коалиция ще означава "да спасяваме с ГЕРБ страната от ГЕРБ".

"За хората трябва да е ясно предварително, дали Яне Янев, Марешки, Кунева, Костов биха направили правителство след изборите, заедно с Бойко Борисов", каза още Сергей Станишев.

Премиерът може да си мери магистралите, но раждаемостта пада

"Г-н Борисов може да си мери метрите магистрали, но статистиката за раждаемостта в момента е убийствена. В един момент може да има България, но населението ѝ да не е от българи", каза Станишев по време на кръгла маса в крайдунавския град за младежката безработица. Близо една трета от безработните у нас са млади хора, като България е в челната тройка по ръст на младежите без работа след Испания и Гърция. "Борисов препоръчва на младите да ходят да работят като овчари, но не съм забелязал напоследък да се търсят овчари", заяви още Станишев.


Пред младите социалисти от страната той очерта трите политики за младежта, по които БСП ще работи активно преди и след изборите, които се надява да спечели. Те са свързани с образованието, където трябва да се наблегне на средното професионално образование, на заетостта и на политиките за младите семейства.

Дори и на младежки форум, обаче, лидерът на левицата не забрави и пенсионерите.

Той каза, че едно от първите неща обаче, което ще направи БСП, ако участва в следващото управление на страната, е свързано с пенсионната реформа.

"Не може пенсионната реформа в България да не отчита продължителността на живот в страната. Те имат счетоводителски подходи, гледат да икономисват, икономисват от хората. Това ще променим и ще дадем също така възможност на хора, които са в предпенсионна възраст, не могат да си намерят работа в последните години, да могат да се пенсионират по-рано. Тогава ще има промяна в тази т. нар. реформа на Дянков", закани се Станишев.

По думите му изходът от изборите догодина ще се реши в България и той, за разлика от Борисов, който апелира за помощ от европейската десница, няма да търси помощ от Партията на европейските социалисти. Според Станишев изборите ще се гледат много внимателно от цяла Европа.

"Европа олевява, политиката на консерваторите банкрутира в европейски мащаб, ще има много повече социалисти в управлението, така ще е и в България“, прогнозира бодро Станишев.

В Русе той участва в честването на 100 години от създаването на Младежкото социалистическо движение в България. Програмата предвиждаше да бъде открита премахнатата преди време паметна плоча. Проблемът обаче е, че поставянето ѝ няма да е законно, тъй като трябва да има схема по реда на закона за устройството на територията и решение на Общинския съвет. "Трябва да има всички законни изисквания за поставянето ѝ и аз като бивш кмет разбирам това", каза председателят на общинското ръководство на БСП и бивш кмет на Русе Божидар Йотов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

78 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #78
  2. Анонимен
    #77

    Станишев говореше по същият начин през 2005 г. и за С.Сакскобурготски... Закани- съд, отнемане на имоти и т.н. Мисля, че хората се интересуват не по-малко и от отговора на въпроса- Ще се коалира ли БСП с Ахмед Доган?

  3. Анонимен
    #76

    Първанов не казва истината
    "Не може да кажеш, че Кольо е бил страхлив, че се е предал. Ако в българския преход има проявено политическо мъжество, това е на Николай Добрев." Така отвърна екс президентът Георги Първанов на обвиненията на Жан Виденов, че Добрев бил страхливец.

    нашият коментар

    Политически погледнато, от края на декември 1996 г. Николай Добрев и Георги Първанов са като сиамски близнаци. Каквато е оценката на действията на единия, в случая на Добрев, точно такава е тя и за другия, т.

  4. Анонимен
    #75

    kakva rajdaem.da ima v bg.kato nama pari mladite sem.jivejat v msiseria ne kato na mutrite novobogataschite dezata i rodite gerb pak sche napravat taka tsche uj isborite sa totschni sega se setil drugara boiko da hrani starzite ot startscheskija dom s agneta a posle s trizi kakvo stava s pensiite na nasche maiki i baschi koito sa rabotili i ot jivkov i zk na bkp sa maltschali sa da ne gi iselat ako kasvat kolko loscho jivejat toi boiko e bil sad garba na jivkov i dobre sa go hraneli a zwaka zezo

  5. Анонимен
    #74

    Хубаво говори др.Станишев когато е в опозиция, но когато е управляващ върши същото което и ГЕРБ. Най големия удар дребния бизнес получи по времето на Станишев с плоския данък БЕЗ необлагаем минимум и с намаляне границата за регистрация по ДДС и така ги натовари да плащат и за счетоводители. Така че да не се пише света вода ненапита, от същата закваска са.

  6. Анонимен
    #73

    абе то и царя отричаше категорично

  7. Анонимен
    #72

    тиквокрация тикватура

  8. Анонимен
    #71

    Всички партии да кажат отсега дали ще се коалират с БСП Всички партии да кажат отсега дали ще се коалират с ДПС

  9. Анонимен
    #70

    Станишко, млъквай най-накрая с глупостите си и коментирай слчуая в Кърджали с ДПС и ген. Делов?! Все пак са ти бивши коалиционни партньори на които ще разчиташ и в бъдеще! Ама май решението на общинските съветници в Кърджали ти харесва, а?!?

  10. Анонимен
    #69

    А ти охлюве, кажи ще се "кооперира" ли с ДПС!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.