Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Станишев: Ситуацията е трагична, министрите са в шок

283 коментара
Сн. БГНЕС

"Ситуацията е трагична. Това, което чувам от новоназначените министри, всички са в шок и казват, че ситуацията е много по-зле, отколкото са очаквали." Това обяви в петък лидерът на БСП Сергей Станишев. Отговорността според него е на бившите управляващи.

"Близо 3 години живяха от фискалния резерв, който им оставихме - беше 8 милиарда и 200 милиона, стана 4 милиарда. Ето, 4 милиарда бяха потрошени от фискалния резерв. Дългът, държавният дълг нарасна с близо 5 милиарда. Какво говорим?", каза Станишев пред Нова телевизия, за да отблъсне упрека, че с обвиненията си действа точно като ГЕРБ след изборите през 2009-та.

Лидерът на партията, с чийто мандат бе излъчено правителството, допълни, че прогнозите на приходните агенции са за с 1 милиард лева по-малка събираемост от планираната за годината, а до март дупката в бюджета е била 800 милиона.

Според него обаче това няма да застраши обещанията за увеличение на парите за майките, на енергийните помощи за хората в тежко социално положение и за подкрепа на хората, които пращат децата си в първи клас.

"Това не са велики мерки, те също изискват ресурс и при това не малък. Хората трябва най-малкото да почувстват, че отношението на държавата, на правителството към техния живот, към тяхното ежедневие започва да се променя, че това как живеят и как се борят с трудностите има значение. Това е, което искаме да покажем, разбира се, наред със стабилизирането на самата държава", каза Станишев.

Той лично се надявал, че правителството би намерило ресурс за увеличение на майчинските от 1 юли, въпреки внесения от самия него законопроект за 1 октомври.

"Очевидно ще трябва много сериозно усилие, първо, да се навакса изоставането в събираемостта на приходите, второ, да се преструктурират допълнително разходите. Но когато говорим за наследството на Борисов, ще трябва да бъдем честни и ясни. И тук не става дума за сравнение с това, което той обвиняваше тройната коалиция. Фактите трябва да говорят. Давам ви следния факт. За последния месец от работата на кабинета "Борисов" са взети 22 постановления на Министерския съвет, които са похарчили 300 милиона, единствения резерв в бюджета. И това е безкрайно безотговорно към държавата и към хората", допълни обвиненията си лидерът на БСП.

Той подчерта, че последните препоръки и докладът на Европейската комисия в 80 процента съвпада с ангажиментите, които са залегнали в управленските приоритети на Орешарски и неговия кабинет. Разминаването по отношение на нарастването на възрастта за пенсиониране Станишев обясни с българската ситуация – "качваш прага за пенсиониране и отдолу младите хора не могат да намерят работа, освен че много хора на възраст, на които им липсва малко стаж за пенсия, не могат да получат пенсия". Освен това трябвало да се отчита продължителността на живота.

"Едно е да вдигнеш, и при това в Германия както се прави, плавно, с план 15 години, стъпка по стъпка, предсказуемо. Какво направиха Борисов и Дянков? Прас, прас, прас, всяко полугодие едва ли не. Не става така. Цялата цел на тази реформа, в кавички, беше да се плаща на пенсионерите колкото се може по-малко време", добави Станишев.

Без да посочва име, той каза, че кандидатурата на Орешарски за втори вицепремиер е много силна – "знак към гражданската, към стопанската инициатива на хората". Той щял да се занимава с цялостната бизнес среда, да наблюдава банката за развитие, Агенцията за чуждестранни инвестиции, да отговаря за административната реформа.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

283 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #283

    Сергей Станишев и неговата "социалистическа" партия БСП, преименуваната от тях БКП, ще управляват отново България.
    Комунистите управляваха България 45 години. Приемниците социалисти управляваха два пъти чрез Луканов. Контролираха Беровото правителство. Бяха на власт при Виденов. Имаха министри в кабинета „Сакскобургготски”. Командваха парада в тройната коалиция. През това време стигнахме дъното на Европа и все още не можем да се отлепим от там.
    Ние по-възрастните помним Чернобил и как "Другарите"

  2. Анонимен
    #282

    281 похвално, че четеш и програмата Орешарски, но май не правиш разлика между мерки и състояние на нещата. Айде сега тези дето подкрепят герберите да си затегнат коланите щото на мен ми писна да затягам моя. Щом ги подкрепяш значи си се офайдосал от тяхната власт.

  3. Анонимен
    #281

    СТИГА С ПРЕДИЗБОРНАТА ПРОАГАНДА СЕРГЕЕФ! НА 23 май 2013 ТИ КАЗА, ЧЕ ИМАТЕ:
    Пакет от мерки ще бъде представен днес на Нацьонален съвет на БСП и ще бъде предложен за дебати с партии, представители на бизнеса и неправителствени организации!

    Мерки в плана Орешарски

    - Изплащането на забавения ДДС на бизнеса
    - Облекчени кредити за бизнеса
    - Увеличаване на еднократната помощ за учениците до 310 лв.
    - Вдигане на майчинските за втората година на гледане на дете.
    - Нулева ставка за подоходния данък на работещите

  4. Анонимен
    #280

    Всички, които са в шок, да вървят в шокова зала и да бягат от правителството! Всички, които са в трагедия, да тичат на психиатър! Разкарайте се ВЕДНАГА, утайки!

  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #279
  6. Анонимен
    #278

    Скрий се бе хамстер.Смешник,точно ти ли ще се обаждаш, подлога-руска. Тоя дори не е българин,разкарай се в посока Москва, при твоя началник-злобното ченге Путин.

  7. Анонимен
    #277

    Не съм срещал по-непочтен човек от това мазно лице....Първо - свалиха от власт по абсолютно престъпен начин и с помоща на чужди тайни служби, законно правителство;Второ - този самият падна от власт заради тотална корупция и спрени еврофондове;Трето - тройната коалиция на този беше окрала държавата до дупка; Четвърто- енергийната мафия на този и сега краде по 2-3 милиарда годишно от джоба на българите;
    Пето - в момента България е една от най-стабилните финасово и като кредтен рейтинг, и като доверие

  8. Анонимен
    #276

    към 265: по решение на тройната коалиция всяка година: 2006, 2007, 2008, 2009, от 1-ви юли се даваше 10% увеличение на пенсиите. Всъщност ББ парадира, че е изплащал последното увеличение от 1-ви юли 2009, но той просто нямаше как да не изпълни това решение на Станишев. Единственото увеличение, което ББ даде, беше предизборно - от 1-ви април 2013.

  9. Анонимен
    #275

    Защо не спрете с това отричане.А имена,като Бойко ,Симеон,Цветан,Искра,Цецка и т.н. като не са руски какво направиха?Толкова много сме добре,че дори работещи с едно и две висши образования,с работа и в почивните дни - да садим картофи и др.толкова сме добре,че не можахме да си купим на по 6 апартамента, а дори само по на един не можем да изплащаме.

  10. Анонимен
    #274

    Сергей, Ако беше пич трябваше да станеш министър-председател, а не да се криеш зад разни сламени личности. Много удобно е ако Орешарси успее да се биеш в гърдите, ако се провали - ами изгоря човека - аз съм целия в бяло.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам