Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Столичният пазар “Красно село” се обновява с 200 000 лв.

Изчезват сергиите от тротоара по бул.”Гоце Делчев”, ще има нова книжна борса

35 коментара
Столичният пазар “Красно село” се обновява с 200 000 лв.

За празника на детето 1 юни столичният пазар “Красно село” ще смени облика си срещу 200 000 лв. Средствата се осигуряват изцяло от печалбата на “Пазари Юг” и по никакъв начин няма да се отразят на наемите на търговците. Това заяви изпълнителният директор на общинското дружество Николай Попов пред Mediapool.

 

За последно пазарът в “Красно село” е освежаван през 2002 г. Оттогава досега не е пипано нищо. Ремонтът е съобразен изцяло с нуждите на наемателите на маси и павилиони. Тяхното желание е било да се запази сегашната подредба на обектите на пазара. Дори една маса да завъртиш, това означава да изгубиш наемател, обяснява Николай Попов. За това новите маси, преди да бъдат направени, са били тествани от търговците за удобство. Всеки един от тях е дал предложение как да се направят, така че едновременно да са удобни за продавачи и купувачи.

 

Първият етап от ремонта включва подмяна на масите – около 220 на пазара в “Красно село” и още 35 маси на пазара в “Борово”, който е на последната спирка на тролей номер 9. Търговците няма да платят нито стотинка за масите. Те са изцяло инвестиция на пазара, каза Николай Попов.

 

Освен масите ще бъдат подменени и настилките, ще се постави и икономично LED осветление. Последният етап е опъването на допълнителна козирка за тези сергии, които в момента са на открито. Това трябва да се случи до края на октомври.

 

Премахване на масите по тротоара

 

Около тридесетината сергии, които в момента са разположени по тротоара от страната на пазара по бул.”Гоце Делчев”, ще бъдат премахнати. За това са настоявали жителите на квартала. Причината е, че в момента придвижването по тротоара е затруднено. Освен това създават предпоставки за катастрофи. Сутрин или вечер, когато зареждат или прибират стоката, колите спират на булеварда и затрудняват движението.

 

“Даваме си сметка, че това са хора, които хранят семейства. Затова всичко сме съгласували с тях. Те ще се пренесат в съседство до пазара “Красно село” на малкото пазарче “Гоце Делчев”, което се намира срещу автобусната спирка”, обясни Николай Попов. То също ще бъде ремонтирано. Павилионите, в които сега се продават дрехи, ще бъдат обновени, а по средата ще се поставят новите 16 маси за книги и вестници. За наемането им ще се направи търг.

 

Притесненията на търговците, работещи на този пазар, са свързани с това ремонтът да приключи бързо и в срок. Питат Попов дали е съобразено, че през май има много работни дни и наетата фирма дали ще работи тогава. Предвидили сме всичко, максимум за месец ремонтът ще бъде направен, успокоява ги изпълнителният директор.

 

Наемите – от 80 до 1300 лв. на маса

 

Интересът към масите на пазара в “Красно село” е изключително голям. За атрактивните маси на търговете надават по десетина търговци. Така се достига цена до 1200–1300 лв. без ДДС месечно. Очевидно хората печелят добре и досега няма някой да се е отказал, защото успяват да си плащат наема, твърди Попов. Според финансовият отчет на дружеството за 2011 г. обаче има отказали се търговци.

 

Най-евтините маси на “Красно село” се наемат срещу 80 лв. месечно. Дневният наем за свободна маса е 8.40 лв. с ДДС.

 

Бабите обаче са принудени да плащат по 12 лв., за да продават на пазара букетчета, отгледани в собствените им градини, показа проверка на Mediapool. Несправедливо, но такива са общинските наредби и сме длъжни да ги спазваме, обяснява Николай Попов. Сега са на ход общинските съветници да променят наредбите.

 

Онлайн връзка с данъчните

 

В борбата с мургавите търговци, които продават цигари без бандерол, са поставени камери на пазара “Красно село”. Те имат онлайн връзка с Националната агенция за приходите. Така ако данъчните преценят, че ощетяват бюджета, да могат да дойдат и да се намесят. Досега са провели няколко акции, каза Николай Попов.

 

Очевидно камерите не стряскат нелегалните търговци на цигари, които си щъкат из пазара и продължават да пласират стоката си, показа проверка на Mediapool.

 

Пазари Юг” гони печалба от 1.4 млн. лв.

 

Общинското дружество “Пазари Юг” управлява пазарите “Иван Вазов”, “Красно село”, “Гоце Делчев” и “Борово”. То е основано в началото на 2003 г. след решение на Столичния общински съвет за преобразуване на тогавашните няколко пазара. Така “Пазари Юг” става правоприемник на “Пазари Перуника”.

 

В активите на дружеството са 451 маси, 232 павилиона, 35 складови клетки и 54 терени. Постигнатата заетост варира от 56% за складовете до 96% за терените, показва финансовият отчет за 2011 г.

 

В различни банки на депозит “Пазари Юг” държи над 2 млн. лв. Оборотът на дружеството за 2011 г. е бил над 3.1 млн. лв., а печалбата е 775 хил. лв. За 2012 г. печалбата е 850 хил. лв., а през тази планираме тя да нарасне до 1.4 млн. лв., каза Николай Попов.

 

“Пазари Юг” се управлява от тричленен борд на директорите. Ръководството беше сменено през лятото на 2012 г. след проведен конкурс. Тогава бяха освободени Олег Модов, Лозан Такев и Светлана Коева – Каранджулова. Тримата са взели общо 56 хил. лв. за 12 проведени заседания. Така средно за едно събиране в месеца заплатата им е била 1555 лв., показва финансовият отчет на дружеството за 2011 г.

 

В новият директорски борд влизат Ваня Вербовска, бившият общински съветник от ССД Атанас Медникаров и Николай Попов, който е и изпълнителен директор на дружеството. Все още не е ясно, какви възнаграждения те са получавали, защото финансовият отчет за 2012 г. не е публикуван в Търговския регистър.

 

Иначе 37-те работещи в дружеството взимат добро възнаграждение. За 2011 г. средната заплата в “Пазари Юг” е била 1412 лв. съгласно данните във финансовия отчет.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

35 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #35

    Секторът с промишлени стоки ще бъде преместен в друга зона и няма да е непосредствено до зеленчуците. Цветята вече няма да се разполагат на тротоара.???? :))))))))))))))))

  2. Анонимен
    #34

    Разчистването на тротоара на "Гоце Делчев" е много добра инициатива.

  3. Анонимен
    #33

    Браво! А Житница кога ще оправите, че тапата стига до Овча купел сутрин?

  4. Анонимен
    #32

    Идете да копате пък после се сърдете на производителите. Както адвокатът си има цена на труда така и земеделските производители

  5. Анонимен
    #31

    И къде да ходят жителите на Иван Вазов (и Стрелбище) да купуват НЕбио'продукти? Отсреща в Пикадили? Или на Красно село/Женския? Аре нЕма нужда!!! Има достатъчно място да направят "био'зона", за опит ще върви ли или не.

  6. Анонимен
    #30

    По отношение на превръщането на "Иван Вазов", който е един от най-скъпите в София, в биопазар, не мога да разбера производителите, които са готови да си дават продукцията на прекупвачи на безценица, но като им се даде възможност да я пласират директно, надминават и най-алчните търговци-прекупвачи.

  7. Анонимен
    #29

    Наблюденията ми показват, че след всяка "рекнструкция", цените се увеличават, а плъховете се умножават

  8. Анонимен
    #28

    Крайно време му беше за ремонт на този пазар, че в момента си е просто една кочинка.

  9. Анонимен
    #27

    Вместо да се увеличава площта със сергии с 20%, по-добре да се намалят павилионите поне с толкова... А ако вземат и разкарат павилионите от тротоара, ще бъде повече от чудо...

  10. Анонимен
    #26

    Ами защото на бул. Гоце Делчев от две ленти зорлем една се ползва, в другата постоянно някой спира "за 2 минути" на аварийни да си купи домати. Един паяк трябва да има там постоянно циркулиращ, ще си избие парите за 1 месец. От другата страна на Гоце Делчев пък са бакшишите, те също са постоянно окупирали едната лента, та и в тази посока е една свободна. Абе, пълен батак.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.