Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Суаповите споразумения на Гърция са били с 15 компании

5 коментара
Суаповите споразумения на Гърция са били с 15 компании

Гърция е сключила суапови споразумения с около 15 компании, включително плащания от банки, които може да са ѝ помогнали да укрие реалния си дефицит, заяви източник, запознат с контрактите и цитиран от агенция "Блумбърг".

Суаповите сделки, които са позволили на Гърция да получи авансови плащания, са отпреди 2008 г., когато регулаторните органи на ЕС промениха правилата, за да ограничат използването на контрактите, твърди източникът.

Вероятно най-голямата сделка е с "Голдман Сакск груп", която е предоставила на Гърция около 1 млрд. долара чрез суап през 2002 година.

Миналата седмица ЕК поиска от Атина да предостави информация за сделките. Страната е разследвана дали е използвала деривати, за да укрие размера на бюджетния си дефицит, както и дали други държави са прибягвали до подобни схеми.

Предназначението на този тип суапови операции е страните да бъдат подпомогнати в управлението на дълга, обяснява Сезаре Конти, професор от университета "Бокони" в Милано.

Такива преки плащания не водят непременно до укриване на дълг, заявява той пред "Блумбърг". "Ако суаповите сделки се използват за управление на задълженията, а не за тяхното нарастване, ефектът е положителен", посочва той.

Въпросът дали Гърция ще е в състояние да финансира дефицита и дълга си тревожи финансовите пазари, откакто правителството на страната разкри, че миналата година бюджетният дефицит е стигнал 12.7%, което е четири пъти над позволения лимит за страна от еврозоната.

Петнайсетте банки, които са имали суапови договори с Гърция, сега са сред т. нар. първични дилъри на дългосрочните облигации, емитирани от страната. Миналата година Гърция е имала 21 дилъри, включително "Ситигруп", "Барклис", "Морган Стенли", според гръцката централна банка.

Говорител на "Голдман Сакс" в Ню Йорк и на "Морган Стенли" в Лондон отказаха да коментират разкритията. Представители на "Барклис" и "Ситигруп" в Лондон също не са пожелали да говорят.

Проф. Конти пояснява, че правителствата обикновено търсят повече партньори по такива сделки.

Гръцкото правителство засега също се въздържа от коментари. Миналата седмица финансовият министър Георгиус Папаконстантину каза, че по времето, когато са правени, тези сделки са били "легални". Сега правителството не ползва суаповите схеми, увери той.

Чрез такива сделки гръцкото правителство е отлагало лихвените плащания за бъдещ период, като по този начин е причинило "дългосрочна вреда" на страната. В края на 2009 г. външният дълг на Гърция възлиза на 298.5 млрд. евро.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви на 18 февруари, че ще е "скандално", ако банките помогнат на Гърция да "манипулира" бюджета си. Френският финансов министър коментира по същото време, че дори суаповете да са законни, те са допринесли за дестабилизацията на страната.

Цената на държавните облигации на Гърция се срина миналата седмица след изказаните съмнения, че страната няма да овладее бюджетния си дефицит и след като ЕС обеща да помага, но не уточни под каква форма.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. stefan, us
    #6

    за всички вместо да се правите на интересни. може би "суап" не трябва да се преведе в случая като "размяна", но поне си направете труда ВИНАГИ да сложите кратка дефиниция на жаргона. Иначе какво внушавате - икономиката не е за всеки. Суаповете са размяна на бъдещи парични потоци между участници в сделка. (вместо размяна на истински пари и стоки). Толкова ли ще ви заболи да го напишете или се страхувате да не намалите авторитета на специалистите-жреци.

  2. Ами за
    #5

    Това пък какво е!

  3. Джони
    #3

    Прав си 47.Целта на "промените" бе ликдивацията на БГ и нейната икономика. Така се "договориха" през 1989 година човекът с белега на черепа (Горбачов) и еврейчето Буш (старши). Днес БГ е една пустинна територия, управлявана от типове като ББ и съпричастните му мутренски босове, а умните, младите и можещите българи работят в други държави пак за същите типове, които разориха България.

  4. дефицита
    #2

    .

  5. 47
    #1

    "В края на 2009 г. външният дълг на Гърция възлиза на 298.5 млрд. евро."В края на 1989 г. външния дълг на НР България беше около 10 млрд.$US към тъй наречените кап.страни и около 18 млрд. $US към страните от СИВ. Поне така твърдяха тогавашните СДС лидери и се втурнаха да правят пазарна икономика и в България, като всеки от тях си получаваше комисионните %, други рекетираха, трети прихватизираха и така до пълното ликвидиране на продуктивното селско стопанство, промишлеността колабира, защото "съюзните"конкуренти

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.