Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съгласни ли сте да дадете свои пари за АЕЦ "Белене”?

141 коментара

Ако има референдум по повод строежа на АЕЦ "Белене", всъщност въпросът трябва да е "съгласни ли сте да дадете лични средства за построяването на АЕЦ "Белене” и ако "да” – колко?”

Преди време бившият министър-председателят г-н Симеон Сакскобурготски беше казал: "Хубаво ще бъде да си имаме още една АЕЦ”. Защо – не обясни. От къде ще се вземат пари и какво ще я правим след като я имаме – също. Сега същото прави г-н Сергей Станишев с няколко свои колеги по партия и кабинет.

 

Сигурно си спомняте, че първият забърка кашата около възстановяването на проекта за АЕЦ "Белене”. БСП я досвариха – има площадка, за която според тях всички сме платили – има, няма около 1.5 милиарда лева. Между другото, плащането е през сметките за ток и данъците. И сега трябва, пак според тях, ние другите да дадем още 20 милиарда, за да може някой друг да разполага с, да управлява и да продава на нас самите електричеството от АЕЦ "Белене”. Това било нужно, за да остане България в най-престижния клуб на държавите с ядрена енергетика.

 

Не Ви ли прилича на вица за циганина, копчето и балтона – имам копче, искам да му пришият балтон? Държави като Австрия, Италия, Полша, вече и Германия, които се отказаха от ядрената енергетика и без са членове на ядрения клуб вървят напред и гражданите им живеят по-добре от нас. Ние, гордият член на този клуб от още 1972 г. сме най-бедната страна в Европа и ако продължаваме с такава неразумна политика, няма изгледи да се откъснем скоро от дъното. Още повече, ако дадем допълнително още 20 милиарда за нещо, което не ни е нужно даже след 2025 г. Доказаха го HSBC, ние от ИПИ и други сериозни анализатори и правителството спря изграждането на централата. Спря го, но не съвсем. Защото не обърна внимание именно на обстоятелството, че нови реактори не са нужни нито на площадката в Белене, нито на тази в "Козлодуй” до 2025 г.

 

БСП иска строителството да бъде подновено и продължено. Иска го не с аргументи, а с референдум, и то на принципа "Вярвайте ни”. От как свят светува, най-ясният аргумент в полза на мнението, че нещо трябва да се случи, е да го финансираш със собствени средства. Когато давате ваши пари, вие най-вероятно ще поискате известни доказателства, че те не ще отидат отново на вятъра и че ще имате полза от цялото начинание.

 

Ако някой все пак подкрепи подписката на БСП за възобновяване или не на АЕЦ "Белене”, ето защо не трябва да им се вярва:

  1. Токът без АЕЦ "Белене” цял да поскъпне с една трета – кога и защо, след като от новата АЕЦ ще струва над 22 стотинки за киловатчас, а сега средната изкупна цена от електроцентралите е под 10 стотинки.

  2. Ако ние не построим АЕЦ "Белене”, казват, друг (има се предвид Турция) ще построи АЕЦ и ще ни продава ток, вместо ние на нея.Ние (т.е. фирмите износителки на ток, свързани с БСП) вече 10 години продаваме ток на Турция на цена, по-ниска от тази за вътрешността на страната. Нито ние станахме богати, нито Турция обедня. Даже влезе в десетката на най-бързо развиващите се страни в света.

  1. Защото АЕЦ "Белене” е ключът към ВЕИ на приемлива цена и към развитието на "зелена икономика”. Това откритие явно не го знаят в Германия, защото решиха да спрат техните АЕЦ за сметка на развитието на ВЕИ. А сега – сериозно: развитието на технологиите ще изравни цената на електроенергията от ВЕИ с предполагаемата цена от АЕЦ "Белене” още през 2015 г., след което ще е по-ниска, докато от АЕЦ ще расте поради непрекъснатите изисквания за повишаване на сигурността.

  2. Най-съвременната АЕЦ "Белене” щяла да създаде у нас "съвременни” работни места (колко – не се казва); всъщност, погледнато сериозно, в съвременните АЕЦ с такава мощност 200, най-много 500 специалисти.

  3. С АЕЦ "Белене” българската енергетика щяла да бъде модерен отрасъл, а без нея ще бъ­де доведена до мизерно съществуване. Точно обратното. И сега, и в бъдеще – даже и след 2025 г., България (съответните фирми) ще изнася от наличните мощности и ВЕИ до 10 милиарда киловатчаса електроенергия и без АЕЦ "Белене”. А модерната енергетика, според тенденциите в развития свят, днес се основава на енергийната ефективност и възобновяемите източници.

  4. Твърди се, че АЕЦ "Белене”, като всяка такава централа допринасяла за повече сигурност – да се твърди това след Чернобил и Фукушима е, меко казано, издевателство. А след като доставките на горива са само от Русия – национално предателство.

     

Списъкът на твърденията без потвърждения може да бъде продължен.

 

Че всичко около АЕЦ "Белене” произтича от БСП в съдружие с остатъците от ВМРО и АТАКА е закономерно – ретроградна партия – ретроградни идеи. Тежко и горко на българския народ, ако им повярва.

 

И накрая нека кажем, че г-н Р. Овчаров е прав, че с повишаването на цената на електроенергията правителството спасява НЕК от фалит, но поради неразумните и неправомерни разходи за АЕЦ "Белене” (направени при управлението на БСП).

 

Питаме: кой ще спасява България след изхарчването на вятъра на още 20 милиарда лева за построяване на централата? А дали искането за референдум не е опит на бившите управляващи да се спасят от наказателно преследване, каквото би трябвало прокуратурата да повдигне, предвид закононарушения­та, извършени от тях по АЕЦ „Белене”?

 

Затова твърдо НЕ на референдум за АЕЦ "Белене”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

141 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #141

    НЕ ЖЕЛАЯ НОВ ЧЕРНОБИЛ

  2. Анонимен
    #140

    БЕЛЯ-НЕ!!!

  3. Анонимен
    #139

    НЕ НА БЕЛЕНЕ!!!!!!!!!

  4. Анонимен
    #138

    Самият Кр. Станчев е нещо като АЕЦ - кой знае колко данъкоплатци е завлякъл...но както и да е - думите "могъл - направил го" не са на Андрешко само

  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #137
  6. Анонимен
    #136

    134-твоите глупости са манипулация.За АВЦ Белене имаше западен инвеститор,който беше изгонен от ГЕРБ.В последствие имаше още кандидат-инвеститори,но и те бяха прогонени.Имаше и банка,която да осигури финансирането на българския дял.И тя си замина.Манипулации са вашите бръщолевеници,че българинът ще плаща цената на централата.Тя ще започне да се изплаща,когато влезе в експлоатация и започне да произвежда ток,който ще продава.Само че тези неща не ви изнасят и не ги споменавате.

  7. Анонимен
    #135

    А какво представлява този ИПИ,каква е ролята му за развитието на страната и кой го финансира?И какво е направила тази пъпчива гнус Красен Станчев за България?!

  8. Анонимен
    #134

    до 125: и софийското метро и магистралите се строят с БЕЗВЪЗМЕЗДНИ средства по еврофондовете на ЕС. участието на националния и общински бюджет е в рамките на 15% съфинансиране тези разходи които общо възлизат под 1 млрд. за 7 год на европрограмите са несъпоставими със сумата 10 млрд. която на всичкото отгоре НЯМАМЕ да се сравнява едното с другото си е чиста манипулация, както и всичко останало в подкрепа на АЕЦ Белене !!!

  9. Анонимен
    #133

    "Красен Станчев е почтен човек, а не като Станишев, Овчаров и съмишленици, служители на руски интереси..." Ега си неосведомения народ! Именно Красен Станчев е служител, получаващ заплата от чужбина. Праведен - дръжки.

  10. Анонимен
    #132

    131-некомпетентен си ти.1.Първо не си в час точно колко от парите за магистралите са действително европейски и колко са от опоскания фискален резерв.2.Губеща АЕЦ в света няма.3.Референдум може да се прави по всички спорни въпроси.Да не би ББ,който еднолично спря проекта да е компетентен или пък тоя шаран Красен Станчев да е атомен физик?4.Защо не беше публикуван доклада на английската банка-защото е положителен.5.АЕЦ се правят в Турция,Румъния,Чехия,САЩ,Великобритания,Франция,Китай,Индия,Финландия,които според теб са западнали страни.6.Като си влизал под 5-ти и 6-ти блок колко ядрени аварии са станали там?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.