Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдии отказват да гледат вече решените дела на Мирослава Тодорова

Владимира Янева решила да преразпределя след консултации

17 коментара
Съдии отказват да гледат вече решените дела на Мирослава Тодорова

Двама съдии от Софийския градски съд са си направили отвод по разпределените им дела на уволнената Мирослава Тодорова, съобщи в четвъртък сайтът "Правен свят".

Скандалът избухна преди две седмица, когато с разпореждане на председателя на Наказателното отделение на съда Петя Крънчева 20 вече решени второинстанционни дела на съдия Тодорова бяха вкарани в системата за ново разпределение.

Това предизвика острата реакция на председателя на Съюза на съдиите в България, която изпрати писмо до Върховния касационен съд, в което предупреждаваше, че ръководството на СГС нарушава закона, защото праща за ново решаване вече решени дела. Мирослава Тодорова обясни, че по тези казуси съдебният състав вече е взел решение, което е удостоверено с подписите на неговите трима членове. Единствено не са написани мотивите, което трябва да бъде направено от останалите двама съдии заради уволнението на съдия Тодорова.

В четвъртък стана ясно, че съдиите от градския съд Весислава Иванова и Владимир Астарджиев са си направили отвод по преразпределените им за ново решаване дела на своята бивша колежка.

Весислава Иванова обяснява в своите мотиви, че "пререшаването на делата е абсолютно незаконна дейност", в която тя отказва да участва. "Административният ръководител, респективно заместникът му, няма никаква власт върху работата на съдията, защото в правораздавателна си дейност последният е подчинен само и единствено на закона. Намирам, че ще наруша грубо своите служебни задължения, ако участвам в пререшаването на съдебно дело, което вече е било решено от законен съдебен състав", пише в разпореждането си съдия Иванова.

Тя припомня, че има вече други съдебни актове на въззивния състав (разглеждащ дела като втора инстанция), в който е била съдия Тодорова и които са обявени с два подписа.

"Съдията никога не следва да взема участие в съдебен процес, действайки със съзнанието, че същият ще е опорочен и че ще се допусне съществено нарушение на закона", добавя съдия Иванова. Тя изпраща копие от разпореждането си за отвод на Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане за проверка на случая. Според магистрата трябва да се прецени дали няма основания да се сезира прокуратурата за "противозаконно упражняване на власт от административния ръководител спрямо съдиите".

"Взехме решението за преразпределяне на въззивните дела, които бяха на доклад на съдия Мирослава Тодорова, след като се консултирахме с председателя на Наказателното отделение на Върховния касационен съд Гроздан Илиев и с четирима-петима колеги от Софийския апелативен съд и от Софийския градски съд", коментира председателят на Софийския градски съд Владимира Янева.

"Да, вярно, има тълкувателно решение, но при положение че делата не са написани, аз считам, че не е редно в момента да ѝ ги давате, след като тя вече не е съдия, да ги пише. По-добре ги преразпределете". И затова постъпихме така. Не е имало никакво желание за някаква вътрешна конфронтация между нас и нея. Съветвахме се и тъй като така ни посъветваха по-голямата част от колегите и председателят на Наказателното отделение на ВКС, взехме това решение. Става дума за 20 въззивни дела. При нашите обеми, с които работим, ще ви кажа, че с 20-25 въззивни дела влизаме във всяко едно съдебно заседание. При нас обемите са толкова големи, че може би на вас бройката ви се вижда голяма, а при нас е всъщност нещо обичайно", обясни Владимира Янева.

В същото време съдия Ралица Манолова, която е един от другите двама съдии в състава на Мирослава Тодорова, е поискала от Петя Крънчева да върне иззетите дела. Съдия Манолова настоява на това, за да може заедно с другия член на състава да изпълнят законовите си задължения.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #17

    А какво стана с другарката ,която оправда убиеца от Перник?Навремето обслужваше по "френски" покойния "прожфесор"-шумкар-комуняга бай Вътьо Цонев.Така по "устен" път се сдоби с диплома от Юрид.факултет на СУ "Св.Кл.Охридски".После Партията я направи Окръжен прокурор на Стара Загора,после я назначи за съдия в СГС и от провинцията пак дойде в София.Ей затова няма да има никога правосъдие в България-всички са навързани като свински черва,а съдебната власт е като масонската ложа ПИ 2.Трябва да се разформирова и да се изгради изцяло наново от ЕК.

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #16
  3. Анонимен
    #15

    даите ги на Цветанов, да си напише аргументите. Вече всияко останало сте си дали...

  4. Анонимен
    #14

    Абе Н:1 случаино да си серт чи..дж.я.Я ходи при ония 2-мката. Може и да получиш нещо от което да се уригва дълго време. Не завиждай!!! 13и ти си са6тиа.

  5. Анонимен
    #13

    Това да не е концерт по желание или частна фирма за да отказват? Който откаже без причини да ходи да работи като адвокат.

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #12
  7. Анонимен
    #11

    Другарю Номер 5 - Ами царо и ВИФ не беше завършил, пък как добре си вършеше работата. Превъртя външния дълг и го направи с 30 % по-голям. Оправи си имотите, назначи си приятелите и сключи сделка с комунистите. Батаците в съдебната система и корупцията са от негово време. За какво му е диплома като ги умее тия неща.

  8. Анонимен
    #10

    №1 ти си неграмотен и не си никакъв юрист.Впрочем вероятно си от школата в Симеоново.Те там се мислят за юристи.Някои даже шефове на съдилища стават.

  9. Анонимен
    #9

    В Българийката Гарван гарвану е защитник.Това е истината.Ние сме малка общност,кажи-речи роднини.И по-малка ще ставаме.

  10. Анонимен
    #8

    Не ви дава сън Мирослава Тодорова. Бръкна много дълбоко в неразбориите в държавата ни. Оправяйте се сега с абсурда за се преразглежат решети дела.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.