Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдия Сотир Цацаров поиска промяна в правилата за избор на главен прокурор

45 коментара
Сотир Цацаров

Фаворитът за главен прокурор на ГЕРБ и мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) Сотир Цацаров поиска във вторник да се премахнат всички съмнения около процедурните правила за избор на ръководител на държавното обвинение. В писмо до правосъдния министър той настоя за промяна на поредността на гласуването на издигнатите кандидати.

Имиджовият ход на Цацаров е необясним предвид факта, че на този етап той е единственият кандидат за позицията. Членовете на ВСС имат време до четвъртък да се организират и да издигнат негов конкурент. Най-често споменаваното име е на заместник-главния прокурор Галина Тонева.

В очакването тя да бъде издигната, мнозинството във ВСС създаде скандал, като обърна наопаки утвърдената с годините процедура за избор на хора за високите постове в системата. Общото впечатление бе, че това се прави в услуга на Цацаров, а действията на членове на съвета веднага след злополучното заседание потвърдиха тези съмнения.

Досега ВСС гласуваше с бюлетини за високите позиции в система. Това гарантираше пълна анонимност на вота и известна защита от натиск върху членовете из коридорите на съвета.

Новите правила на ВСС обаче са за гласуване с електронната система на ВСС, която не може да подсигури защита на анонимния вот в същата степен. Освен това ВСС прие, че кандидатите ще бъдат подложени на гласуване по реда на постъпване на предложенията за издигането им, а не по азбучен ред, както беше допреди това. За да бъде осигурено правото на първо гласуване за Цацаров, седем членове на съвета внесоха на секундата след края на заседанието неговата кандидатура.

Правилата поставят и много неизвестни дали името на евентуалния негов конкурент изобщо ще бъде поставено на гласуване.

В писмото си до правосъдния министър Цацаров предлага проблемът да бъде решен с промяна на процедурата, като поредността на гласуването за кандидатите да се определи с жребий.

"Трябва да се избегнат и най-малките съмнения в публичното пространство за фаворизиране на който и да било от кандидатите, като същевременно не бъдат засегнати сроковете и предпоставките за допускане на кандидатите по обявената вече процедура", заявява Цацаров.

Позовавайки се на критиките в медиите срещу така нагласените правила, шефът на Пловдивския окръжен съд заявява: "Провеждането на честен избор по процедура, която не предизвиква каквито и да е съмнения, е обща цел – както на всички членове на Висшия съдебен съвет, така и на всеки от кандидатите”.

Министър Диана Ковачева е препратила писмото на Цацаров до ВСС с предложение то да бъде разгледано на редовното заседание в четвъртък.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

45 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #45

    Имотна свиня масон - герберасткия Андрей Юрианович Вишински!

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #44
  3. Анонимен
    #43

    След като се установи, че съпругата на Цацаров е лъгала с оценки на имоти, предстои развод и Цаци ще се вземне с Фидоска. Тогава всичко ще е чисто и свинско.

  4. Анонимен
    #42

    Е това е нагло! Единственият кандидат иска жребий!? За каква поредност на гласуването става дума тук? Много смело от негова страна. Стана ясно, че ако не сложат проформа кандидат състезанието е с един кон.

  5. Анонимен
    #41

    Гусина да вземе да обясни няколко факта от миналото си, които поставят под съмнение внезапния му ентусиазъм за прозрачност: 1. Похода на Цацаров от провинцията към големия град започва с протекцията на Радка Петрова - виден бранител на магистратската омерта. 2. Скандал от 2006-та: Цацаров предлага на ВСС да направи без конкурс младшия следовател Милена Георгиева младши съдия. Отказва коментар. 3. Подслушването по пропадналото дело срещу "абсолютния престъпник" разрешено неясно защо от Цацаров, а не от софийски магистрат. 4. Пловдив можеше да номинира 9 човека за ВСС, но праща само един кандидат - Галя Георгиева, протеже на Цацаров, която "се разбира с МВР".

  6. Анонимен
    #40

    Айде, че на тебе чакаме, Сотирчо, да ни отървеш от мафията!

  7. Анонимен
    #39

    Тука един е написАл: "Състезание с един кон..." Това е нелепо, колега, по-верно да кажеш "с един глиган", "хипопотам", "слон" и така нататъка.

  8. Анонимен
    #38

    Грух-грух, искам да съм свободен дух!

  9. Анонимен
    #37

    Всички прасета - на мезета, ми хареса отначало, но после ми се стори марко жестоко. По-добре ще е всяко прасе да го вземем за мезе! Тогава издигащите прасета може и да разберат че ги вземат за мезе, и да срат да ни будалкат.

  10. Анонимен
    #36

    Очевидното не може да се замаже- дебеловрата мутра от младшия червен ешелон! Долу ГРОБ/БСП/ДПС/Атака?НДСВ!Долу дублажните им келемета Кунева, Ярешки,К. Дал, С. Бинев! Два метра под земята след изборите!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.