Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдът в Страсбург осъди България за скандална МВР акция на Борисов

Адвокат Михаил Екимджиев призова премиерът и бивш главен секретар да бъде разследван

167 коментара
Останките от къщата на Чакъра. Снимка: Христо Христов, "Правен свят"

Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който през декември 2003 г. почина, след като бе обстрелван с ганатомети от спецполицаи, тъй като се бе барикадирал в собствената си къща в Харманли.

Акцията бе ръководена лично от тогавашния главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов. Последвалото разследване обаче установи, че всъщност Чакъра се самовзривил с ръчна граната.

Делото бе заведено в Страсбург от двамата синове и вдовицата на Димов, на които европейските магистрати присъдиха общо 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им.

"Ако има прокуратура в България, след днешното решение на Страсбург, трябва веднага да започне разследване на Бойко Борисов", обяви пред "Правен свят" един от защитниците им Михаил Екимджиев.

Причина за недвусмисления му коментар е фактът, че това е първото решение на ЕСПЧ, в което премиерът Борисов е споменат поименно, не просто като участник, а като ръководител на скандалната полицейска операция, при която къщата на Димов буквално бе срината. Съдът категорично заключва, че в случая е нарушено основното човешко право – на живот.

Въпросната акция на МВР предизвика шумен скандал заради безумните методи на полицията. Чакъра трябваше да бъде задържан, за да изтърпи 6-месечната си присъда за предоставяне на помощение за сексуални услуги, но отказа да се предаде. Въпреки информацията, че той е сам в къщата си в действието по задържането му участват над 100 служители на МВР, сред които 30 барети.

След първоначалните неуспешни опити за проникване в сградата и няколко престрелки, на мястото пристига лично Борисов, за да поеме ръководството на ситуацията. "Правен свят" цитира част от решението на ЕСПЧ, в която се описва конкретно ролята на тогавашния главен секретар:

"След това полицията прави опит да поднови преговорите. Група от полицаи и първият от жалбоподателите (един от синовете на Тодоров -Добромир, тогава на 22 години – бел.ред.) се приближават на около десет или петнадесет метра от къщата и приканват г-н Тодоров за преговори. Тъй като той не отговаря, полицията дава мегафон на сина, който призова баща си да се предаде: "Татко, моля те, излез без оръжие и се предай, че да приключи всичко това", но отговор няма. В този момент полицията вижда, че в резултат на предходната атака, се е запалила стая на първия етаж и всички се оттеглят.


Около 18:00 ръководителят на спецотряда за борба с тероризма наредил на хората си да пробият дупки в стените на къщата, използвайки гранати. По-късно те свидетелстват, че това е довело до експлозии и кратка престрелка. Според сина Добромир, след 17:00 часа г-н Тодоров не е отговарял, стрелял, нито е реагирал на атаките по друг начин. След това шефът на СОБТ информира министъра на вътрешните работи за последното развитие на нещата, а министърът нарежда спиране на всички действия до пристигането на главния секретар на министерството генерал Б.Б. Междувременно, полицейските коли са били поставени пред къщата, за да осветяват сцената с фаровете си.


Главният секретар пристига между 20.30 и 21:00 и поема командването на операцията. Той нарежда на полицията да взриви дупка в стената на къщата. Според по-късно дадените от главния екретар показания, след първата експлозия е имало втора, идваща от по-горните нива. В резултат на това, покривът се е запалил и бързо е опожарен. Правени са няколко неуспешни опита за влизане в къщата, но не е ясно в какво точно са се състояли.

Междувременно, в полицията отива човек, който преди е работил по къщата, а сега е чул за инцидента по радиото, и казва, че Чакъра го бил предупредил, че къщата е капан.
Около 22:00, по заповед на главния секретар на МВР, е извикан отряд гранична полиция, за да наблюдава къщата и околностите ѝ с устройства за нощно виждане. Наблюдението продължава до следващата сутрин.


По-късно, след обсъждане с други висши офицери, главният секретар нарежда на полицията да използва гранатомет, за да унищожи всякакви възможни капани и да се ускори претърсването на къщата. Командата се подава на отряда за борба с тероризма около 1.30 ч. през нощта на 11 декември 2003 г. Между 2 и 2,30 часа са изстреляни петнадесет снаряда в по-ниските части на къщата и в стая на първия етаж, при което се прави голям пробив с стената. Взема се решение да се изчака дневната светлина, за да се атакува.


Около шест или седем часа сутринта полицейските части образуват плътен кордон около къщата, после влизат вътре и започват проверка на приземния и на първия етаж. Когато с противопожарна стълба стигат до таванския етаж, виждат краката на овъгленото тялото на г-н Тодоров. Операцията е прекратена, къщата е отцепена, а за случая е докладвано на военна прокуратура."

В жалбата на близките на Чакъра е цитирано и интервю на Борисов пред в. "24 часа", в което той категорично заявява: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация , ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз."


"Ако в България има прокуратура, веднага след влизането в сила на днешното решение на съда по правата на човека в Страсбург, наказателното производство за смъртта на Чакъра трябва да бъде възобновено, при което да се разследват точно действията на тогавшния главен секретар на МВР Бойко Борисов. От гледна точка на мотивите на решението на Страсбург той би следвало да е отговорен, ако не в съпричастност към убийството на Тодор Димов, то в злоупотреба с власт и превишаване на правомощия", коментира по този повод пред изданието адвокат Екимджиев.

Към решението има особено мнение на българския съдия по това дело Павлина Панова, която приема, че в случая има нарушение на правото на живот по чл. 2 от Конвенцията за правата на човека в неговия материален аспект, но не и нарушение в процесуалния аспект на този текст. Съдия Панова не приема констатациите на съда, че белег за неадекватност на разследването е и фактът, че не са разпитани членовете на Специализирания отряд за борба срещу тероризма, за да се запази тяхната анонимност.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

167 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #167

    Ако се беше стигнало до тук http://www.vbox7.com/play:9fb723f4, дали държавата щеше да бъде осъдена че не е успяла да защити живота им.

  2. Борето от София
    #166

    Долният постинг се получи неприятно дълъг, но е важно да се припомнят в детайли нещата. Случаят с Чакъра е почти на десет години и много нещо се забравят. Ето например съвсем скоро пак имаше един такъв интересен медиен случай във Върна. Един снимал заспали полицаи, дадоха му преохотно думата по телевизията (шест месеца по-късно?!), после пък той удобно се оказал престъпник, дето трябвало да го съдят за средна телесна повреда и т.н. АБСОЛЮТНО АНАЛОГИЧНО медийно обработване на случая. Съгласете се! Какво ли беше неговото предназначение? Кого или какво трябваше да прикрие този случая от Варна изваден от парафина половин година по-късно?

  3. Анонимен
    #165

    до 152 - симеоновско ченге, плащаш ли си редовно членския внос на герберастите, или кърпиш милиционерската униформа, да си им по симпатичен?

  4. Борето от София
    #164

    Много пъти съм писал в този форум за случая "Чакъра". Това беше първият медийно известен случай, в който МВР премина към терор, за да опази медийната среда удобна на властта.

    !!! Съветвам Ви да прочетете долните цитати от тогавашните новини много внимателно и да се опитате да ги верифицирате през различните медии!!!

    Припомням:
    07.12.2003 (понеделник) Американският посланик Джеймс Пардю критикува българските власти, критикува МВР и лично главният секретар на МВР Бойко Борисов.

    08.12.2003 (вторник)

  5. Анонимен
    #163

    ..."Той нарежда на полицията да взриви дупка в стената на къщата.".... Когато държиш в ръцете си гранатомет, проблемите ти изглаждат като дупка в стената

  6. Анонимен
    #162

    Аз съм Гордия 1 4 2 и да Живеят всички Бойкомети на всички небесни планети, а вий, вий сте Лай....ти!Само Бойбойбойбойко може да ни оправи,със сух хляб и сръбска музика,през почивките.Атака, а Така Бойко наш, Спасителю.

  7. Анонимен
    #161

    Е вече е доказано, че живеем в бойКомунизъма!

  8. Анонимен
    #160

    Като няма български съд, добре поне, че има международни съдилища, които да го осъдят банкянското мутре.

  9. Анонимен
    #159

    С няколко димки, кокошкаря Чакъра е можело да да бъде изкаран навън и като си изстреля патроните да бъде заловен без никакъв риск за 100-те полицая. Но на Боко тогава му е трябвало зрелище, гранатомети, разрушена къща, победа срещу опасен терорист. Глупашки ПР на нивото на мат'ряла, който успешно продължава вече 10 години!

  10. Анонимен
    #158

    В историята ще остане като най-големия некадърник и двуличник,сикаджията ББ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.