Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдът в Страсбург присъди рекордно обезщетение от над 1 млн. лева

Българските власти с ултиматум да върнат 848.5 декара на собствениците им

38 коментара
Съдът в Страсбург присъди рекордно обезщетение от над 1 млн. лева

Българските власти трябва да върнат до 3 месеца 848 декара земя на законните им собственици или да им изплатят обезщетение от 1.081 млн. лева, постанови Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в поредното изгубено от България дело за неизпълнение на реституционни претенции.

Рекордната щета е нанесена на 8 жалбоподатели, които съдят държавата за дългогодишните откази на администрацията за възстановяването на 846.5 декара земя в землището на село Българчево, което се намира на около 5 км от Благоевград. Земята е оценена на 433 000 евро. Отделно им се присъждат 120 000 евро, ако държавата не им възстанови 2 декара в самия град.

В решението си Европейският съд заявява, че още през 2009 година е намерен системен проблем с реституцията в България и не намира за нужно да проучва казуса отделно от предишните случаи. Земеделското министерство вече е платило 16 100 лева за забавени реституционни процедури на Едип Мутишев, който е един от осемте жалбоподатели.

Разиграването на хората започва през май 2008 година, когато съдът в Благоевград признава техните права над земята. От земеделското министерство искат от съда да поясни своето решение. Магистратите отказват, защото молбата на министерството представлява по същество искане за преразглеждане на окончателно решение.

На 23 март 2010 година министерството взема ново решение и също признава правата на жалбоподателите върху земята им. През август същата година Едип Мутишев изпраща писмо до институцията, питайки кога решенията ще влязат в сила. Той получава отговор, в който се казва, че трябва да попълнят специално искане и да платят такса, за да получат парцелите им в точни граници. Те правят това, но повече от година след това няма никакво развитие на техния случай. Жалбоподателите предлагат на земеделското министерство да бъдат обезщетени с равностойна земя, но не получават отговор и на това искане.

По същия начин те са разигравани и от кмета на Благоевград, въпреки че Благоевградският окръжен съд задължава общината още през 2008 година да им определи парцел от 2 декара. Многобройните напомняния на жалбоподателите не водят до резултат.

Експертните оценки сочат, че земята край село Българчево струва 5.718 милиона лева, тъй като се намира в зона със значителен икономически потенциал заради близостта си до града и до македонската граница. Очаква се през част от тези парцели да премине и магистрала "Струма". Оценката на двата декара земя в Благоевград е за други 408 000 лева. Така, ако правителството не върне до 3 месеца тези парцели на техните собственици, ще трябва да плати обезщетението от над 1 млн. лева, а след това и да им възстанови собствеността.

Правителството безуспешно е оспорило твърденията на жалбоподателите и е заявило, че реституцията на земите е в ход, а и един от жалбоподателите вече е компенсиран с въпросните 16 100 лева. Държавата оспорва и оценката на имотите като "спекулативна и нереалистична".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

38 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #38

    Кога най сетне ПП Десни ще поставят публично "Комунистическите кражби и рушвети" при нарушаване правата на Гражданите по закона на ВНС ЗЗЗеми.Държ.Администрация връща терени при рушвет или обявява незаконни действия като законни ! На всичко отгоре гражданите трябва да плащат по решение на Страсбургския съд обещетиния за нарушения на Държавните служители .

  2. Анонимен
    #37

    Комунистите в този форум са много злобни.Не могат да се примирят,че вече го няма член първи и вече не могат да безчинстват върху народа, както го правеха 45 години.Комунистите, освен ,че са злобни, но и гащите им треперят от страх, да не им се потърси отговорност за многобройните тежки престъпления, които са вършили по време на 45 годищното си безчинстване.Жалки страхливци и безсилни злобари са.Мнозина избиват комплексите си в този форум.Нещастници.

  3. Анонимен
    #36

    Тези един милион лева трябва да се изплатят от членовете на БСП и комунистите.

  4. Анонимен
    #35

    съди Абсурдистан нека стадото бъде заколено всеки който не е заколил прасе не е мъж според бат Боко

  5. Анонимен
    #34

    До 32, 33 Езикът ти е "изискан". Истинска "демократка". На 20 юли 1991 г.Великото народно събрание, под натиска на синята опозицията е решило връщане на имотите в реалните им граници, като се приема това, че собствеността върху тези имоти съществува. Това е първата важна стъпка към раздържавяването в България. Това е факт, с който тогавашната синя опозиция и до ден днешен се гордее. Ако искаш можеш да им отнемеш и тази радост.

  6. Карина
    #33

    Става въпрос за земеделска земя възстановена по ЗСПЗЗ приет през март 91-ва, глави чугунени, и с мнозинството на любимата ви партия. А в случая държавата е осъдена не заради решението на съда, а заради действията на изпълнителната власт, която не е изпълнила решението на съда с което собствеността е възстановена. И това не сте прочели, ни разбрал, ама насрали простотиите си.

  7. Карина
    #32

    Тъпи, комунистически кратуни, знаят само простотии да серат :))) Хората си върнаха имоти, които им бяха незаконно отнети, без значение на политическа принадлежност, вкл. и вашите другари първи хукнаха да връщат, че е да грабят чуждо по стари навици. Върнаха си бащинията заграбена с насилие от престъпната ви власт.

  8. Анонимен
    #31

    До30: Както по всичко личи, ти имаш МНОГО МОЗЪК!! Виновни са съдиите от ЕСПЧ!! А тези, които през 1948 грабеха с пълни шепи, изселваха и убиваха са ......АНГЕЛИ!

  9. Анонимен
    #30

    До 24 НЕ ТИ Е ВИНОВЕН СЪДИЙСКИЯ СЪСТАВ, А ТЕЗИ, ЗА КОИТО СЪС СИГУРНОСТ СИ ГЛАСУВАЛ КАТО ДР.КОСТОВ, ЛУЧНИКОВ, ФИЛИП ДИМИТРОВ - СДС. НЯМАШ ЛИ МОЗЪК В ГЛАВАТА ДА ПОИСКАШ ОТГОВОРНОСТ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ НА СДС, КОИТО ИЗЛЪГАХА ТАКИВА КАТО ТЕБ ДА ГИ ИЗБЕРЕТЕ, А ПОСЛЕ ВИ ТЕГЛИХА ШУТА, А ТЕ СТАНАХА НОВИТЕ БЪЛГАРСКИ БОГАТАШИ.

  10. Анонимен
    #29

    Законът "Лучников" създаде цяла паразитна прослойка от реститути, които трябваше да бъдат компенсирани от държавата, получиха своите имоти и завинаги се превърнаха в десни хардлайнери, за да не забравят никога партията и човекът, който ги обогати с един малък закон, но вреден за държавата закон. В нито една друга бивша т.н.соц страна не беше приет закон за реституцията с толкова антидържавна същност. Но алчността на българина взема все по-голечи размери.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.