Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съюзът на съдиите в България спечели наградата "Човек на година"

8 коментара

Съюзът на съдиите в България бе отличен с голямата награда "Човек на годината" за 2011 година, учредена от Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към защитата правата на човека. Двете втори награди бяха присъдени на Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда и на журналиста от "Дневник" Петя Владимирова.

"Съюзът на съдиите води изключителна борба. Тези съдии с превъзходно достойнство се борят срещу държавата за собствената си възможност да осъществят нашето право на правосъдие. Борят се за независимостта си от примитивно агресивната спрямо върховенството на закона изпълнителна власт, за да имаме ние, гражданите, достъп до законност. Борят се срещу покварените лобита в съдебната власт, чийто епитом е Висшият съдебен съвет", каза при награждаването адв. Маргарита Илиева, заместник-председател на БХК и председател на журито на "Човек на годината".

Като "революционна" позиция бе посочена поисканата от съдийския съюз оставка на Висшия съдебен съвет. ССБ се реши на този ход след поредния скандал с кадруването на съвета, който доведе до оставките на Капка Костова и Галина Захарова, членове на ВСС от съдебната квота.

"Тази година ССБ направи революционната крачка да поиска оставката на ВСС, за да бъде ремонтиран самият модел на този пределно отиквял, незаздравим орган. Сега ВСС мисли да злоупотреби тежко и с дисциплинарната си власт, като я използва за репресия срещу съдиите реформатори", добави Илиева.

По думите ѝ ВСС "би искал да уплаши и да спре съпротивата" на съдиите срещу "блатото", но те "не биха се уплашили".

Другият отличен - Антоанета Цонева, е председател на Управителния съвет на неправителствената организация Институт за развитие на публичната среда. Тя беше наградена заради "изключителната си работа в защита на избирателните права на гражданите, за борбата си за честен и свободен изборен процес".

Сред дейностите на института са да идентифицира общини в риск от купуване на гласове и манипулация на вота, превенцията на такива практики, водене на кампании срещу купуване на гласове, както и да сигнализира за случаи на опорочаване на изборния процес.

Журналистът от "Дневник" Петя Владимирова бе отличена за "упоритата си и безкомпромисна работа да изобличава проблемите с човешките права и свободи в България, за статиите си, които се отличават с феноменален професионализъм, открояват се с брилянтен анализ, обективност и висока журналистическа етика".

Членовете на журито на "Човек на годината" 2011, които работят в "Икономедия", се въздържаха от глас при разглеждането на тази номинaция, се казва в съобщението на БХК.

Програма "Достъп до информация" взе приза за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България.

Димитър Димитров беше обявен за "Активист на годината". "Той е един от най-силните и видими активисти за правата на лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални хора в България, с изключително голям принос за популяризацията и отстояването на каузата. Tази година обаче той се отличи най-вече с необикновената си правозащитна солидарност, като поде инициативата "Цвете за свободна България" в подкрепа на българските мюсюлмани след нападението на джамията в София. За часове стотици хора се отзоваха на неговия призив за общност и човечност в опозиция на расизма и омразата", заявяват от БХК.

"Наградата на публиката" присъдена на д-р Мила Бобадова, която събра най-много гласове при онлайн гласуването на сайта humanoftheyear.org. Тя бе отличена заради водената от нея изключителна и успешна кампания за инкриминиране на жестокостта към животните. За месец гласуване нейната номинация събра близо 3000 гласа.

Награждаването на д-р Бобадова стана възможно, след като от 2011 година журито разшири критериите за наградата, като реши да допуска и номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека, и чиято дейност е в съзвучие с духа на наградата.

Наградите "Човек на годината" са морални и нямат финансово изражение.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #8

    Хайде да покажем част от съдите от ССБ, борци за върховенството на закона: Батанова, Неделчева; Икономов, Урумов, Генков, Й.Иванов, ген.В.Пенгезов; Митева, Рушанова, Михова; Крънчева, Ангелова, Дончева, Магдалинчева, М.Тодорова,Коев, Ушев; Ал.Йорданова, Ченалова; Цветкова, Ат.Вълков;Солакова, Марковска и т.н. Стигат ли като начало?!

  2. Анонимен
    #7

    Слава Боге, че имаме действаща Конституция!Ако не беше тях независимата съдебна власт отдавна да беше смелена в мелничката на управляващите.Съдебната система като цяло е единствената държавна институция, която отстоява демократичните промени и икономическия просперитет на държавата срещу мафиотското правителство.Издръжте, а след това свършете прецизно своята работа.Щастлива Нова Година!

  3. И.Иванов, Швеция
    #6

    НА АНОНИМЕН (ОТ СЪСЕДНА ГАЛАКТИКА) """ Анонимен 21:29 | 09.12.2011 ... кой е човека? """ В Съюза на съдиите в България Човеци има бол ! Например лицето пред хората на Съюза на съдиите в България е Човекът Нели Куцкова !

  4. И.Иванов, Швеция
    #5


    ЧУДЕСЕН ИЗБОР НА БХК !

    "Съюзът на съдиите в България бе отличен с голямата награда "Човек на годината" за 2011 година, учредена от Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към защитата правата на човека. Двете втори награди бяха присъдени на Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда и на журналиста от "Дневник" Петя Владимирова."

    Преценките на БХК са повече от убедителни и наградите му са повече от заслужени от избранниците му !

    Съюзът на съдиите действително не се поколебава

  5. Анонимен
    #4

    кой е човека?

  6. Анонимен
    #3

    Съюзът на съдиите заслужава единствено наградата Корупция на годината.

  7. Анонимен
    #2

    Напълно подкрепям наградите! :)

  8. Анонимен
    #1

    Колко щеше да е адски смешно, ако не беше толкова абсурдно!!! Корумпираните съдии са "човек на годината"!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.