Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

С полупразни палати бе открит Пловдивският есенен панаир

Властта отчете ръст на изложителите и се размина с официалните си данни от преди година

30 коментара
С полупразни палати бе открит Пловдивският есенен панаир
  • Палата 6, където преди години излагаха последните тенденции при дограмите и новите технологии в строителния сектор, сега има само трима изложители
  • Преди година положението беше коренно различно и палата 6 беше почти пълна
  • Едва една трета от площите в палата 3 са запълнени с изложители сега
  • Положението е коренно различно преди година в палата 3
  • Изложители няма и на откритите площи на панаира, които са полупразни. Към палата 18 изобщо липсват
  • Самолет с червена звезда е кацнал на една от палатите и е най-голямата атракция за посетители и изложители
  • Премиерът Бойко Борисов реже лентата на Международния технически панаир под доволния поглед на собственика Георги Гергов, който доскоро събираше подписи за референдума на БСП за строеж на АЕЦ “Белене”
  • Бойко Борисов разля менче с вода, за да му върви на панаира

Навръх 120-годишния си юбилей Международният технически панаир в Пловдив беше открит в понеделник с полупразни палати. Това предизвика недоволство сред някои от фирмите, които са били примамвани с обещания, че всичко е запълнено и има голям интерес към есенното изложение. Малко са и посетителите, които се мяркаха пред полупразните щандове, съобщиха читатели на Mediapool и изпратиха снимки.

В същото време официално беше разпространено съобщението, че въпреки кризата тази година изложителите са със 127 повече от миналата година. “Това означава, че пловдивският панаир се управлява добре и предизвиква интереса на фирмите за участие”, каза премиерът Бойко Борисов. Той преряза лентата под погледа на собственика на панаира бизнесмена Георги Гергов, който е областен лидер на БСП в Пловдив, а държавата се съдеше с него за да си върне собствеността върху панаира.

 

В Международния технически панаир тази година участват над 1250 фирми от 43 държави, обединени в 9 браншови изложби. През 2011 г. техният брой е бил 1474 от 44 държави, според официално съобщение на Министерството на икономиката от преди година. Това на практика означава, че изложителите всъщност са намалели с 224 фирми.

 

Според премиера Борисов обаче по-големият брой участници в есенния панаир се дължи на факта, “че България се ползва с уважение в света с фискалната си дисциплина”. Премиерът не пропусна да напомни, че страната ни е една от трите държави в Европа, които спазват Маастрихтските критерии и в същото време имаме най-ниските данъци – 10% плосък данък за облагане на доходите и 20% за ДДС. “Именно фискалната стабилност и подобряването на инфраструктурата, е основната причина все повече инвеститори да идват у нас” каза Борисов.

 

С една трета по-малко изложители

 

Според редовни участници в панаира, изложителите тази година са поне с една трета по-малко спрямо миналата година.

 

В палата 6, където обикновено излагат продукцията си компании от строителния бранш има заети едва 3 щанда. Всичко останало е празно. Палата 3 е пълна на една трета. Подобно е положението и в палата 21, където своята продукция представя хранително-вкусовият бранш. За сравнение през 2011 г. трите палати са били почти пълни.

 

Дори реномираната палата 11, в която преди години се влизаше само с връзки, не е пълна изцяло, твърдят изложители. Подобно е положението и с палата 10. В двете палати своя продукция представят предимно чужди фирми.

 

Откритите площи също са полупразни. Положението е спасила компанията “Евромаркет груп”, която е разположила най-новата си техника за асфалтиране на пътища.

 

Относително добре запълнена е палата 13, където се представя машиностроителният бранш, оцеляващ в кризата благодарение на износа на продукцията си за чужбина..

 

“Машиностроене, енергетика, екология, управление на водите, строителство и информатика са секторите, представени със силни експозиции. Най-голям интерес и тази година има към Автомобилния салон, където могат да се видят 26 премиери на нови автомобили, включително и български”, се казва в официалното съобщение на Пловдивския панаир.

 

Високи цени и лош мениджмънт отблъскват изложителите

 

Прекалено високите цени за наемане на площи и лошото управление на панаира са причината за намалелия брой посетители, смятат изложители. “Плащаме наеми за площите все едно се намираме на първа линия на морето”, възмущаваха се изложители. Други твърдяха, че повече няма да участват с мотива “Аз на Гергов няма да му плащам”.

 

В същото време премиерът Борисов похвали добрия мениджмънт на панаира, за който се грижи бившият вътрешен министър в правителството на Иван Костов – Богомил Бонев. Бонев пък върна жеста на премира като го награди с възпоменателна юбилейна грамота по случай 120-годишнина на изложението.

 

Отделно на специална церемония в присъствието на министър-председателя беше валидирана нова пощенска марка и специален печат "120 години Международен мострен панаир - Пловдив". Марката е нарисувана от художничката Татяна Узунова и е отпечатана в 15 000 тираж.

 

Самолет с червена звезда

 

Най-голямата атракция за малкото, но верни посетители на изложението е самолет с червената звезда. Той е кацнал на една от палатите и предизвиква любопитните погледи и коментари на посетители и изложители.

 

Появяването му засега е мистерия. Някои от изложителите се шегуваха, че може да стои там и от миналата година, но улисани в значително по-големия брой посетители и разглеждането на продукцията на конкуренцията да е останал незабелязан.

 

Хотелиерите вдигнаха тройно цените

 

Не стига, че няма изложители и посетители, ами хотелиерите решиха да вдигнат двойно и тройно цените на нощувките, пише онлайн изданието на пловдивския вестник “Марица”. Двойна стая за шест вечери в 3-звездния пловдивски хотел “Филипополис” по време на панаира струва 1173 лв., докато седмица по-късно цената ѝ пада на 352 лв. Увеличението, което е над три пъти, е най-сериозното в Пловдив. Между 60% и 100% по-скъпи са нощувките в повечето хотели под тепетата.

 

Най-скъпата нощувка тази седмица е в президентския апартамент на “Лайпциг” - 387 лв. на вечер, или 2323 лв. за целия период на изложението. 2112 лв. искат за шест нощи в джуниър студио с две единични легла в новотел “Пловдив”, който е собственост на Гергов . За сравнение, следващата седмица същото помещение струва 1478 лева. “Най-поносимо” е поскъпването в хотелите “Алианс” и SPS. Пакетът от шест нощувки в двойна стая в 4-звездния хотел е поскъпнал от 510 на 686 лв.

 

Не само хотелиерите, но и собственици на апартаменти в близост до панаира предвидливо са вдигнали наемите по време на изложението. Между 110 и 140 лв. на вечер се отдават луксозните жилища, за които хазяите са готови да предоставят фактура. Останалите вървят от 75 до 100 лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #30

    Искат да преместят панаира във София и искат да фалира за да имат повод. Залите са с комунистически привкус. Ремонти не се правят, реклама няма почти . Изложителите намаляват и на посетителите се събира входна такса . Пловдивчани го използват като място за разходки, а входните такси които според мен не са малки отказват голяма част от желаещите .

  2. Анонимен
    #29

    Бе гледа те в очите и те лъже!Официално изложителите са намалели,то ти вика:увеличили са се с намси колкоси благодарение на добрия мениджмънт!Е не му е за сефте!

  3. Анонимен
    #28

    В никакъв случай не може да се сравни Панаира по времето на Тато. Живков беше велик. Всички водещи западни концерни бяха в Пловдив.

  4. Анонимен
    #27

    Благодаря Ви Медиапул, е поне не ви купуват и вас

  5. Анонимен
    #26

    Най-после една единствена медия да каже истината, разсиаха панаира, катастрофа е пълна тази година

  6. Анонимен
    #25

    Отлив има не само от участници в еденното изложение. Гергов отблъсна и много изложигели на селскостопанска техника през зимното изложение АГРА.

  7. Анонимен
    #24

    За пореде път Рапонът лъже най-безобразно. За пореден път медиите преповтарят лъжите му. ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ?

  8. Анонимен
    #23

    Имам фирма и до 95 година участвах на панаира ежегодно. От тогава невиждам смисъл да си давам парите на Геговци и тем подобни некадърници, без да има и най-малка полза от този панаир за фирмата ми. Очевидно не съм само аз. Незнам защо Тиквони реже и там лентата, можеше да прати зам министъра на търговията да го открие тоз селски панир с вартележки и захарни петлета.

  9. Анонимен
    #22

    А защо мутрата от Банкя на откриването каза, че имало 127 изложители повече от миналата година? Какво ли е било тогава?

  10. Анонимен
    #21

    Заради ултраконсервативния финансов фундаментализъм,който се състои от фразата :"Пари не даваме за нищо и за никой,заради финансовата стабилност",не остана бизнес в страната ни.Процъфтяват само тези дето точат ДДС и продават стоки без бандерол,както и контрабандата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.