Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Тази година полупроводници...

56 коментара
Тази година полупроводници...

Триумфалното американско турне на президента г-н Плевнелиев донесе похвала от Барак Обама. Истинската новина обаче дойде покрай официалното анонсиране на проекта за Софийския технологичен парк. Освен че ще се състои от три сгради и ще има музей на името на Джон Атанасов, "София Тек“ ще бъде и моторът на бъдещия прогрес на родната икономика. Разбираме също, че проектът ще бъде развит по модела на прочутата Силициева долина в Калифорния.

Всичко това звучи гордо и патриотично: България като център на ИТ индустрията на Балканите и Европа. България ще има исторически шанс да даде началото на следващите Apple, Google и Facebook...

Преди да се отдадем на мечти, нека се опитаме да разберем защо Силициевата долина превръща иновативни технологии в успешни бизнес модели. Каква е магията, и достатъчно ли е да си я пожелаем, за да я имаме и ние?

Силициевата долина обединява ИТ специалисти, инженери, предприемачи и инвеститори. В относително малко географско пространство са събрани необходимите умения и познания, които да превърнат една добра и иновативна идея в успешен глобален бизнес. Натрупаната с години критична маса продължава да привлича като магнит амбициозни предприемачи от цял свят. Но докато вестниците са пълни с истории за креативни гении и серийни предприемачи, под повърхността остава сериозният институционален капацитет, без който Силициевата долина не би могла да функционира. Въпреки че този елемент е по-скучен и неподходящ за медийни изяви, г-н Плевнелиев би трябвало да го има предвид, докато "моделира“ "София Тек".

На първо място Силициевата долина разчита на университети, които са калибрирани към нуждите на бизнеса. Безусловната защита на интелектуалната собственост пък е неизбежен компонент за всяка държава, която желае иновации. Ключов елемент за средата е и наличният капитал: финансирането идва заедно с огромната полза от партнирането с опитни инвеститори. Един предприемач – независимо колко е гениален – няма как да изгради голям бизнес без подходящите партньори. За да проработи тази схема, обаче, е необходимо миноритарните акционери да са защитени, а стандартите на корпоративно управление да предпазват инвеститорите от евентуални злодеяния на партньора.

От огромно значение е и наличието на ефективна, ликвидна и неманипулируема фондова борса; тя дава шанс предприемачът и инвеститорите да осребрят усилията си през годините. Накрая, безпристрастният съд гарантира, че правилата ще са едни и същи за всички, ако всичко останало се продъни.

В Америка г-н Плевнелиев вероятно е бил посъветван, че успехът на "София Тек" минава през качеството на основните институции. Вероятно строителството им ще започне след като офис площите и музея са готови.

След вълненията покрай "София Тек" остава известно чувство, че част от управленските приоритети в нашата държава са сбъркани. Може ли президентът да промени това? В крайна сметка, държавният глава е огледален образ на обществото, а българското все още се колебае между две крайности, що се касае до оптималното му функциониране. От една страна е средновековното стопанско устройство – рентиерски капитализъм, поддържан от автократичен елит и упоени маси. От другата страна е модерността – напредък чрез знание, с основна роля на пазарните механизми, солидната демокрация и законността.

След толкова усилия и в двете посоки, България все още не може да намери себе си. Настъпването на ново Средновековие е невъзможно, докато имаме наченки на общество; а модерността е далечна цел, докато не изградим нужната институционална инфраструктура. Докато чакаме отговора, държавата ни ще продължи да стагнира, а родната Силициева долина ще остане три блока и един музей.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

56 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #56

    Абе кавал недодялан, каква е тая разлика дето я правиш между хардуер който бил хаитек и софтуер който бил лов тек!? И от къде става ясно за какво конкретно става дума в идеята за тоя технологичен парк. Там бизнеса е който има идея идва и прави нещо , никoй няма да спира хардуера за сметка на софтурера или обратно. Изобщо тая разлика етакава идиочтина... Ти колко хай-тек компании си ръководилти ти дето се види по идеите ти че си обрулен пенсионер по птник дето шляпа карти пред блока!? Всяка компания

  2. Анонимен
    #55

    Do 54# : Не говорим за това, нито кое е по-по -най висока технолгия..А има ли бизнес смисъл (извън СМР) да се строят сгради на Цариградско шосе, и да им се лепи етикета'високи технолгии' , 'Силициева долина' , и т.н...Казвам че това е за пушилка за масите , и че не се прави така ...Иначе за 'жълтите нации' пак говорим на база литеартрурни впечатления..Имаш ли клинети или бизнес партньори -производители от там, че да ги познаваш??.Добри са в манифактурата, и това е.. Освен WALKMEN-A, да ми кажеш какво друго са измислили чак толкова ? ...последното ти изречение е вярно...т.е. не са 'building intensive' ;-)

  3. Анонимен
    #54

    Пазар до 52

    "Бизнесмене", двете неща не могат едно без друго: хардуер и софтуер.

    Иначе ще трябва да програмираш на машинен език, опитвайки се да рекламираш и продаваш първия в историята на човечеството елекронен компютър.

    Ако е за "общи съображения", японции и прочее жълти народи са най-добри за производство на миниатюрна електроника.
    Така е било досега, а как ще е в бъдеще е отворен въпрос.

    Високите технологии са "knowledge intensive",
    натъпкани с know-how, интелектуална собственост, експертиза.

    Това

  4. Анонимен
    #53

    Упоени маси Синдром ли бе да го опишеш Стохолм ли бе да го обикнеш... Москвички е Синдром синдромът. "От една страна е средновековното стопанско устройство – рентиерски капитализъм, поддържан от автократичен елит и упоени маси. От другата страна е модерността – напредък чрез знание, с основна роля на пазарните механизми, солидната демокрация и законността" Чудесен цитат! Гласувайте отново за непросветени физкултурници и руски продажници!

  5. Анонимен
    #52

    #49: Като за лаик, верни са ти приказките.Предполагам не си създал, или управлявал досега ниито една хigh-tech комания и представите ти бизнеса са от сферата на литературата и вестниците.Защо ли:1)Кое е хай-тек:ми помисли,кое е първото,което определя продукта: микрочипа, или софтуера за него? ако го няма хардуера,софтуетрно можеш да само виртуална любов да правиш;-)2) кое е първото- заплатите или работните места(==инвестиция от предприемача-инфраструктура, бизес)?Заплатите обикновенно са вторичен

  6. Поздравления за автора.Много точен анализ, който дава отговор защо построяването на 3-4 сгради няма нищо общо с модерността,институционалния фундамент и философията на американския модел и защо ще си останем само с полупроводници...

  7. Анонимен
    #49

    41-ви, чудя се защо те взех на сериозно ... като почне някои д ами обяснянва колко е скъпо в София и м ехваща караколоивите. Глеи са мой човек
    1. Калиофрния винаги винаги е била по-скъпа от останалите щати!
    2. Къде колко е скъпо се определя от нивото на заплатите предимно, А ( а те с асе определят от нивото н ацените на имотите , като е скъпо хората искат по-високи заплати) а фактите са че в България програмистите получават по-малко от индистите в Индия дори и в тоя смисъл България и София са

  8. Анонимен
    #48

    Ще кажа само, че леля Пенка и чичо Мичо от квартал Младост разбраха тази статия та я обясниха и на децата.

  9. BLM
    #47

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.