Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Тайните контакти между България и САЩ през 1943 г.

24 коментара
Цар Борис Трети приема военен парад на Гергьовден през 40-те години. Снимка: сайт "Изгубената България"

Продължаваме поредицата, посветена на малко известни страници от най-близката историята на България в контекста на общата европейска история. По една или друга причина, обикновено политическа или вътрешно-конюнктурна, тези страници оставаха непрочетени.

Сега предлагаме един прочит на събития, намерили отражение в непубликувани досега документи от архивите.

Известно е, че цар Борис отказва на два пъти влизане на България в Тристранния пакт на Германия-Италия и Япония. Това става чак на 1 март 1941г., когато германската армия вече е започнала навлизането си в България. България обявява война на САЩ и Великобритания, но не и на СССР. От своя страна САЩ обявяват война на България чак през юни 1942г.

Няколко месеца по-късно воюващите страни влизат в контакт. Това са все още непрочетени страници от нашата история.

Предстои публикуването на голям брой документи от американските архиви в книга, която ще хвърли обилна светлина върху бурните събития през 1943-44 г., предрешили съдбата на България за десетилетия напред.

Мисията на Мильо Милев

В началото на 1943г. (от 10 февруари до 18 март) цар Борис изпраща на обиколка в Европа един български дипломат – Мильо Милев. Той е известен с това, че от 1935 г. е бил личен секретар на бившия премиер Георги Кьосеиванов – един от най-добрите български дипломати. По това време Кьосеиванов е изпратен като "резерв” в неутралната Швейцария, където е той посланик на Царство България. Милев посещава при тази обиколка Швейцария, Франция (Виши), Испания и Португалия.

Истинската цел на обиколката му обаче е срещата с бившия му шеф Кьосеиванов. На срещите с него на 15 и 16 февруари и 12 и 13 март, известният с прозорливостта си политик прави анализ на ситуацията и заявява, че германците няма да могат да унищожат живата сила на съветската армия, а върховното усилие, което правят ще ги изтощи напълно и ще ги изправи пред катастрофа. В такъв случай трябва да се очаква болшевизиране на Европа, което САЩ и Великобритания няма да могат да предотвратят.

Кьосеиванов информира Милев, че американците са направили опит за контакт с него чрез Алън Дълес, личен пратеник на президента Рузвелт, а също и на Офиса на Стратегическите служби (ОСС, днес трансформиран в известното ЦРУ). Тогава тази служба се ръководи от полковник Уйлям Донован, известен с посещението си в България, при което е бил приет от цар Борис на 21 януари 1941 г. Кьосеиванов твърди, че е отказал контакта, но препоръчва такива контакти да се осъществяват чрез политически неутрално лице в Швейцария.

Докладът на Милев е от 63 страници и е четен както от цар Борис, така и от премиера Богдан Филов. Нямайки доверие на Филов, Кьосеиванов в продължение на двете години, през които е в Швейцария, не му е изпращал никаква информация. Затова и в разговора с Милев той излага и други хипотези за развоя на ситуацията, които по-скоро целят да създадат камуфлаж за основното послание, което той отправя към царя.

На 11 март 1943 г. в Женева Милев провежда друга много важна среща – с Рене Шарон – бивш комисар на Обществото на народите за България, приятел на цар Борис и твърде близък с Алън Дълес, на когото сътрудничи активно.

Първият въпрос на Шарон е дали България води политически разговори с Турция. Такива преговори – казва той, се водили между Турция и Румъния. Той споменава и за предстояща военна акция на съюзниците на Балканите. Тук Шарон е в противоречие с информацията на Кьосеиванов, че Русия е сложила "вето” на такава операция.

Докладът на Милев е запазен в Държавния архив и е достъпен за проучване. Неговият личен архив обаче, в който може би има повече подробности за мисията му, не е открит. По свидетелство на Евгени Силянов, той е бил предаден от дъщерята на Милев г-жа Барбара Балкански на институт в САЩ, проучващ Втората световна война, но на кой точно, не е известно.

Докладите на Дълес

През 2010 г. бе публикуван сборник с доклади и телеграми, които Алън Дълес е изпращал във Вашингтон (From Hitler's Doorstep. The Wartime Intelligence Reports of Allen Dulles, 1942–1945, Neal H. Petersen). По този начин можем да проследим реакцията на САЩ в този започнал диалог с България.

От тези документи разбираме, че контакти между български политици и Дълес е имало и не само чрез мисията на Милев в Швейцария. На 27 февруари 1943 г. той предава за разговор с Атанас Буров. При този разговор Буров посочва, че армията изцяло стои зад царя, а без нея промяна в политиката на България не би могла да се осъществи. Ето защо той препоръчва да се спрат атаките срещу цар Борис по радио "Лондон”.

На 2 март в телеграмата си Дълес съобщава, че в България може да се образува нов кабинет начело с Кьосеиванов.

На 6 март 1943 г. Дълес пише във Вашингтон, че трябва да се предприемат мерки за откъсване на сателитните държави от Оста. Той споменава Румъния, Унгария, България и донякъде и Хърватия.

Обосновката, която прави, е, че тези държави са влезли в Тристранния пакт под натиск и в резултат на окупация. За да се откъснат от Оста, на тях не трябва да се предлага безусловна капитулация. Такава капитулация трябва да се иска само от основните държави от Оста, но не и от сателитните държави – пише Дълес. Дори той стига дотам да говори за икономическо сътрудничество с тези сателитни държави и подпомагане на възстановяването им след войната. (Милев се връща в България на 18 март 1943 г., т.е. телеграмите на Дълес са изпратени по време на неговата мисия в Швейцария).

Мълчанието на Сфинкса

Основното действащо лице в контактите на цар Борис с представители на САЩ е бил Георги Кьосеиванов. Неговата дейност в Швейцария е била наблюдавана както от германското разузнаване, така и от съветското. Ето защо той не си е позволявал лично да контактува с Алън Дълес. Ограничил контактите си и със София до степен да си спечели прозвището "Сфинксът”.

За това говорят и откритите документи. Посредник между Дълес и Кьосеиванов е бил именно Рене Шарон.

На 4 май 1943 г. според Дълес, Кьосеиванов заявява, че пропускането на германската армия през България в резултат на ултиматум е прецедент, който дава възможност така да се постъпи и със съюзническите войски, ако те имат такива намерения. Очевидно, че Кьосеиванов не е могъл да прави такива заявления, без зад тях да стои позицията на цар Борис.

През май 1943 г. президентът на САЩ Рузвелт нарежда на военните щабове да разгледат възможността за атака на Германия през България и Румъния. В този дух са и желанията на Чърчил.

От документите по тази тема става ясно, че поради недостиг на ресурс е нужно да се разчита на местните сили, които желаят да се сражават на страната на съюзниците.(вж. Студената война на Балканите, Майкъл Бол, София 1999г., стр. 47).

Докладите на Димитър Тошев от Будапеща

Известна светлина за това какво се готви в Югоизточна Европа хвърля един доклад на българския посланик в Будапеща Димитър Тошев (син на бившия премиер и дипломат Андрей Тошев, от когато поема щафетата на посланик в Унгария). В Държавния архив са запазени много негови доклади. От тях може да се научи за трескавите опити за излизане на Унгария от войната. (Същото личи и от телеграмите на Дълес от Швейцария). В Румъния положението е същото.

Докладите на Тошев по темата за излизане на България от войната са били три. За съжаление, е запазен е само последният от тях – от 22 септември 1943г., но и той хвърля достатъчна светлина върху темата. Ето откъс от него, в който се описва положението в Унгария:

"III. Подчертан интерес към образуването на юго-източен блок с Турция. Министърът на външните работи, г. дьо Гици подчерта пред мен, че унгарското правителство още от първия момент е възприело напълно тази идея (спр. рапорти №№ 27 и 46 от 5 IV и 10V т.г., които не са открити в архива - б.а.). Тия дни, говорейки за загубата на Н.В. Цар Борис III, Министър- председателят, г. дьо Калай, многозначително каза: "Голяма е загубата и за нас, защото очаквахме с пълно доверие, че ще ни помогне да реализираме блока.”

Оттук става ясно, че цар Борис е планирал създаването на неутрален блок на Балканите, включващ България, Унгария, Румъния и Турция и е координирал действията на страните за това.

В спомените си Царица Йоанна също намеква за контактите му с румънците по този въпрос. Това обяснява и въпросите на Рене Шарон към Мильо Милев относно преговорите с неутрална Турция и с Румъния.

На 25 юли 1943г. в Италия е свален Мусолини. В швейцарската преса започват да се появяват статии за предстоящ завой и в българската външна политика.

В книгата си "The secret Surrender” (Тайното предаване), Алън Дълес пише:

"Ако ние постигнехме бърза капитулация на германците, съюзническите войски първи биха окупирали Триест – ключа към Адриатика. Ако този план не успее и германците продължават да се сражават на удобни позиции западно от Венеция, в сянката на Алпите, силите на комунистите или съветските войски, преминавайки през Унгария или силите на Тито от Югославия, поддържани от прокомунистически партизани, биха се оказали в Триест, а може би и по-западно преди нас.”

Споменава се и за засечен от германците разговор между Сталин и Тито, в който съветският диктатор е настоявал югославските сили да се подготвят за прехвърляне в Северна Италия – чак до френската граница и съединението им с френските партизани би създало пояс на съветски контрол преминаващ през Южна и Западна Европа, който би могъл да бъде използван като база за последваща комунизация на Франция и Италия. Това не се е харесвало на САЩ и на Великобритания.

Без съмнение това състезания за влияние между съюзниците съществува още преди това. През 1943г. съветските войски са далеч на изток – около Сталинград.

Завоят в политиката на балканските страни е възможен, макар и нежелан от СССР. Те не биха могли да повлияят на евентуална промяна на позициите на Балканите.

Кьосеиванов в София

Моментът за действие настъпва през юли – август 1943г. Кьосеиванов е извикан на консултации в София. На гарата в Берн го изпраща бившият президент на Швейцария, началник на политическия департамент и член на Федералния съвет Марсел Пиле-Гола, негов личен приятел.

Кьосеиванов пристига в България на 4 август 1943 г. Приет е първо от премиера Филов. На него той не му казва нищо особено. Заявява, че вярва в германската победа и прочие. Казал му, че не се среща с американците, но сондажи при тях е правил Пиле-Гола. За тези сондажи на Пиле-Гола споменава, че съюзниците не биха признали териториални придобивки на България, освен Южна Добруджа.

На 6 август Филов докладва на царя за разговорите с Кьосеиванов. Царят демонстрира лошо отношение към Георги Кьосеиванов и настоява той веднага да бъде изпратен обратно. При това още преди да го е приел за доклада, за който го е извикал. Същия ден следобед двамата се срещат лично. За тази среща доскоро нямаше никаква информация и беше една от загадките в нашата история.

(Следва продължение)

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #24

    Глупости на Тошев, който се прави на историк (сигурно е някакъв роднина на Андрей Тошев или нещо подобно). Всеизвестно е, че редица видни личности като Буров, митрополит Стефан, лобисти от средите на индустриалците, са били англо и американофили и затова са били яко следени от двореца. Кьосеиванов е изпъден от Филов в Швейцария и дори е нямал представа какво става там под носа му. Англичаните винаги са имали резиденти в София, които много добре са ги информирали за действията и намеренията на двореца

  2. Анонимен
    #23

    България обявява война на САЩ И Великобритания , но не и на СССР. Е обяснението на това е просто, след като сме влезли в Тристранния пакт ние трябва да правим нещо и обявяването на война на САЩ и Великобритания (символична) е най - доброто решение. Защото от една страна тя е символична. Ние всъщност нищо не правим. Не воюваме със СССР и не им даваме повод да ни окупират. Напротив надяваме се , ако Германия загуби войната, да бъдем окупирани от САЩ и Англия и по такъв начин да избегне съветска окупация

  3. Анонимен
    #22

    Та едно инженерно решение. Оказва се че на село е най евтино да се отоплява на дърва или въглища. Ами правите си камина и имате локално централно отопление. Ако отоплявате 4 стаи вероятно би ви излязло 3000 Kwh топлинна енергия на месец. Има едни термоелектрически преобразуватели с 5% кпд. Едно хибридно отопление би ви дало 2850 Kwh топлина и 150 Kwh електрическа енергия, достатъчно при уреди на газ (готварски печки и котлони) за ел. нужди зимно време. И акумулаторът на един хибриден автомобил на

  4. Анонимен
    #21

    Та е интересно да се коментират някои твърдения. Някои , които са свързани дълбоко с комунистическата идея , твърдят , че съветската армия ни донесла електрификация и че без нея сме щяли да си светим с газени лампи. На фона на дискусиите за АЕЦ Белене виждаме , че такива твърдения са актуални и днес. Съветската армия освен ликвидиране на "фашистите" донесе и национализация , колективизация и обмяна на парите. След тези мероприятия на народната власт за нея беше лесно да извършва големи инвестиции

  5. Анонимен
    #20

    Статията е интересна безспорно и как са били точно нещата надали някога ще стане ясно. Но ако човек е интелигентен и познава историята ще каже , че третото българско царство загива, защото в края на войната за българофилство няма място. Политическите противници на Цар Борис III , подкрепяни от външни сили виждата в управлението на страната само монархизъм и фашизъм. Като под фашизъм се е разбирало нещо подлежащо на ликвидиране. Няма нищо чудно тогава, когато констатираме, че младите хора не искат да се борят с призраци и след като не откриват България тук , си търсят щастието по широкия свят.

  6. Анонимен
    #19

    Статията е ценна. Затова рeякционни мракобесници вдигат пушилка ;) Тук например има няколко изключително важни подробности, които маркс, ленин и сталин винаги са криели от Народа: "Известно е, че цар Борис отказва на два пъти влизане на България в Тристранния пакт на Германия-Италия и Япония. Това става чак на 1 март 1941г., когато германската армия вече е започнала навлизането си в България. България обявява война на САЩ и Великобритания, но не и на СССР. От своя страна САЩ обявяват война на България чак през юни 1942г."

  7. Анонимен
    #18

    Ей, хора, критикувате автора на статията, че не бил историк, ами вие, драги мои? Прочетохте едно познато име - Алън Дълес, и отцепихте натам... Това горе са парчета от ненаписана и непрочетена българска история. Не знам дали г-н Тошев има нещо общо освен фамилията с посланиците ни в Будапеща по онова време, но знам, че един друг известен син депутат е пряк наследник на г-н Кьосеиванов. Така че смирете страстите, четете, то сляпото окато прави...

  8. Анонимен
    #17

    Гицка не си си пил хапчетата - ти въобще нямаше понятие кой е и какъв е цитирания. И не съм го подредил до Кенеди, ами Кенеди го е уволнил, пък други анализатори, стичат че той е замесен в ЗАГОВОРА за убийството му. Въобще приличаш на автора на статията - оттук малко, оттам малко и накрая изводи, които нямат общо с написаното!

  9. Анонимен
    #16

    Гицка Що да пиша като това е всеизвестно /ВСВ и Алън Дълес/, моя теза, към която се присламчи и ти ;) Новината е, че ти подреди Дълес до или против Кенеди, през 1960те години. Анонимен 10:56 до 11 - ами напиши на търсачка АЛЪН ДЪЛЕС - влез в уикипедия е ще прочетеш интересни неща. Аз също го направих и виждам, че точно в тоз ипериод на Втората св.война е бил резидент в БЕРН. Така че ето нещата се подредиха."

  10. Анонимен
    #15

    до 11 - ами напиши на търсачка АЛЪН ДЪЛЕС - влез в уикипедия е ще прочетеш интересни неща. Аз също го направих и виждам, че точно в тоз ипериод на Втората св.война е бил резидент в БЕРН. Така че ето нещата се подредиха. Лично за мен това е интересен епизод, който доказва, че бг политиците са директно зависими от разузнавателните служби на ГОЛЕМИТЕ държави и най-вече на МОСКВА и Вашингтон,както и Берлин и Лондон. А иначе анализа и начина на поднасяне на историческата информация наистина е посредствен и всеки, който малко разбира от история и нейната интерпретация вижда това.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.