Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Токсичната комбинация от авторитаризъм, аматьорщина и популизъм съсипа Унгария

Виктор Орбан загуби "войната", която сам обяви

29 коментара
Виктор Орбан

Унгария се върна 15 години назад и преоткри едно отдавна забравено чувство: държавният ти дълг да не е от инвестиционна категория. Вотът на недоверие, подпечатан от агенцията за кредитен рейтинг Moody’s е всичко, но не и изненада. Валутните пазари вече бяха отразили очакванията си преди няколко седмици, а конкретната стъпка миналия петък дори не доведе до чувствителна обезценка на форинта (в сравнение с 25% спад за последните близо 3 месеца).

Нека не става грешка: Унгария на теория е далеч от безпомощното състояние на Гърция, със силната си експортно-ориентирана икономика и значителен, но напълно управляем външен дълг. Въпреки всичко най-вероятният сценарий включва намеса на МВФ, която трудно би минала без съществени промени в правителството.

Управляващите дясноцентристи от Фидес взеха властта през 2010 година с безпрецедентно мнозинство, но опитите им за управление на кризата и за реформа в крайна сметка доведоха до сегашната трудна ситуация. Какво предизвика този крах? Какво стана с Унгария, държавата-символ на успешно европейско догонване, която от регионален лидер през 90-те се превърна в откъсващ се към пропастта "болен човек” на Централна Европа?

След едно десетилетие на неубедително и изпълнено със скандали управление на социалистите, надеждите за Фидес бяха огромни. За жалост, непредсказуемостта на настоящото правителство остана единственият предвидим елемент в унгарската политика. Безспорният лидер на Фидес, министър-председателят Виктор Орбан, обяви началото на "освободителна война” срещу многообразни вътрешни и външни врагове, която, изглежда, вече загуби. В самото начало на мандата си отказа категорично да преговаря с МВФ за ново предпазно споразумение; въведе допълнителни данъци срещу напечелилите се вече мултинационални корпорации; обвини банките в съглашение срещу народа; национализира частните пенсионни фондове; надяна усмирителна риза на медиите; заподозря сп. "Икономист" (The Economist), че са ретуширали негова снимка, за да изглежда зъл...

Но тази есен фронтът бе пробит от международните финансови пазари, запращайки в отбранителна позиция не само националната валута, но и огромното множество от домакинства с кредити, деноминирани в швейцарски франкове. Правителството се опита като за последно да деморализира врага с изненадващи новини за възстановяване на взаимоотношенията си с МВФ – типично обявено първо чрез медиите и без съгласуване със самия МВФ. После Moody’s обяви безспорната капитулация.

Към петък следобед се чуваха само откъслечни престрелки: явно не всички бяха разбрали за края на войната. Янош Лазар, един от младите "борци за свобода", даде специална пресконференция, за да сподели, че в бъдеще сметките за ток няма нужда да се плащат и да му мислят "поробителите" – мултинационалните енергийни компании.

"Войната” свърши, но новите журналистически клишета за "Путинизацията на Унгария” и "Чавес Орбан” няма да изчезнат скоро.

Фидес и Орбан губят войната, които самите те обявиха – но междувременно дестабилизираха Унгария в момент, когато самата европейска икономика е в трудно положение.

В такива моменти е важно да си припомним вълната от оптимизъм, когато Фидес буквално отвя социалистите и спечели 2/3 парламентарно мнозинство след изборите през пролетта на 2010 година. Орбан заложи на карта, която нямаше как да не спечели: дясноцентристки отпор срещу 8 години безпринципна клептокрация, наложена от бившите комунисти. Под примамливата опаковка обаче получихме една токсична комбинация от авторитарно управление, аматьорщина и див популизъм.

Сега електоралната подкрепа за Фидес е наполовина в сравнение с преди 2 години, а 80% от населението смята, че Унгария върви в неправилна посока. Възможно ли е немислимото – Фидес сами да докарат обратно именно тези, от които обещаха да отърват държавата? Главоломният успех на уж дясната Фидес погълна или алиенира електората на традиционните консервативни партии. Ако социалистите и/или неофашистите Йобик вземат властта, това ще е комбинация от провала на Фидес и липсата на легитимна дясна партия.

Жолт Гал, професор по политология в университета Comenius в Братислава търси "трагедията на Унгария” във факта, че алтернативата на бившите комунисти не е нормална консервативна партия, а банда войнстващи популисти.

Централна и Източна Европа се дели на две групи: Полша, Словакия и Чехия, които преминаха през тази странна фаза и си отгледаха истински десни партии и сега се движат напред по пътя на конвергенцията към Европейския съюз. В другата група са Унгария, България и Румъния, където това все още не се е случило. Имайки пред себе си проблемите на Унгария, втората група по-добре да компенсира изоставането час по-скоро.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #29

    Жална ни майка!

  2. Анонимен
    #28

    "Токсичната комбинация от авторитаризъм, аматьорщина и популизъм съсипа Унгария" Токсичната комбинация от авторитаризъм, аматьорщина и популизъм съсипва България. Да видим до кога ще издържим.

  3. Анонимен
    #27

    Нека българи не коментират с подигравателен тон Унгария, защото вървим по същия път. Всъщност въпросният Виктор Димитров не дава никаква алтернатива за мерките предприемани от адаша му в Будапеща, само седи отстрани и от позиция, каквато НЕ заема, се подиграва на унгарското правителство.

  4. Анонимен
    #26

    Сходството наистина е огромно. След лошо правителство на бял кон идва популист представящ се за дясно-центрист. Всъщност спасителя е неграмотен болен за власта авторитарист, който се упражнява да управлява държава на гърба на хората. Разликата е че, в България това е гарнирано с ужасяващо глупав Министър на вътрешните работи, който досъсипа съдебната система и посдлушва и следи половината държава. Сиреч Орбан има какво още да научи от батя си Бойко.

  5. Анонимен
    #25

    Май точно на такава токсична комбинация сега е изложена и България?

  6. Роси
    #24

    Ами сходството е ясно... Въпросът ми е само към така наречената Европейска народна партия - наистина ли заради няколко евродепутата и за да запази крехкото си мнозинство в Европарламента си струваше да насади на пачи яйца толкова държави...

  7. Анонимен
    #23

    И тук Б.Б. почна да дели инвеститорите на лоши и добри... Нещо ми напомня Унгария, а това не е на добре... Че сериозната дясна партия предстои това е ясно- с фидоски и цецки и цецовци и разни шофьори и вифаджии няма да стигнем далеч...

  8. Анонимен
    #22

    Ние сме следващите с такава съдба!

  9. Анонимен
    #21

    #20 - Хич не е просто, барчед, това дето го пишеш. Баш си е сложничко и такива юначни патриоти като този тука Виктор пазаря ги предавква и изплюва - ако не за нула време, то не за много далго. Лошото е, че много хора гласуват за такива и после почват жалбите и мизерията. Т.е. тя мизерията продалжава, както си му е реда в Унгариа през последните 150-200 години.

  10. Анонимен
    #20

    "В самото начало на мандата си отказа категорично да преговаря с МВФ за ново предпазно споразумение; въведе допълнителни данъци срещу напечелилите се вече мултинационални корпорации; обвини банките в съглашение срещу народа; национализира частните пенсионни фондове." Ясно е защо Унгария е изпаднала в тази ситуация. Просто премиера им се е опитал да се противопостави на международния финансов картел и да отскубне страната си от хватката му, а той не прощава на бунтовниците.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.