Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Турски медии за декларацията на НС: "Историческа стъпка от съседите"

38 коментара

Под заглавия "България призна официално асимилацията" (в. "Миллиет"), "България осъди асимилацията на турците" (в. "Йени шафак"), "Историческа стъпка от съседите" (в. "Тюркийе"), "Българският парламент отхвърли проекторешението за признаване на геноцида над арменците" (в.. "Радикал") и "Двоен жест от България" (в. "Сабах") турските вестници, цитирани от БТА, съобщават за две решения на Народното събрание от сряда - да приеме декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани по време на комунизма, и да отхвърли проекторешението за признаване на геноцида над арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г.

В. "Миллиет" изтъква значението на декларацията, с която българският парламент осъди политиката на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в България,  включително и т. нар. "възродителен процес". Изданието подчертава, че това е първият приет официален документ, признаващ асимилационната политика спрямо турците по това време. "Миллиет" отбелязва, че декларацията е била приета с гласовете на 112 от 115 народни представители, присъстващи в залата, а трима са се въздържали, и че в гласуването не са участвали БСП и "Атака".

Вестниците обръщат внимание и на словото на съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов, вносител на декларацията, който е осъдил кампанията на комунистическия режим, приравнявайки я с етническо прочистване. Цитирано е и изказването на Лютви Местан от ДПС, който посочил, че декларацията има "правна, политическа и морална страна".

"Вчера българският парламент взе две много важни решения от гледна точка на Турция", пише днес и в. "Сабах". Освен върху приетата декларация за осъждане на политиката на асимилация на българските турци, вестникът акцентира и върху отхвърленото проекторешение за признаване на геноцид над арменците в Османската империя.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

38 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #38

    за пореден път се убеждавам че герб и дсб са антибългарски партии. осъждат асимилационната политика над турското население, а не осъждат асимилационната политика над българското население от османската империя. ако това,че над 300 000 турци доброволно напускат България (не видях да ги гони армия, както българското население от източна тракия) се казва етническо прочистване, какво да кажем за това, че през същата 1989г. държавата ни напускат 1 000 000 българи. би трябвало също да е етническо прочистване. и относно арменския геноцид - след като народа ни го осъди и даде убежище на хиляди арменци, тези партии не го осъждат. тези партии не могат да ни ппедставляват.

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #37
  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #36
  4. Анонимен
    #35

    Иванов, вие сте един чистокръвен профан с вестникарски познания. Нямате потенциал да различите наука от пропаганда.

  5. Анонимен
    #34

    #24, и аз ви благодаря за разумните мнения. Вие поставяте един важен, може би най-важния въпрос- как да живеем заедно, хора от различна вяра и етнос, обединени от идеята за доброто на България. Това е много трудно, как да гледаме напред, след като миналото ни е заредено с толкова кръв, омраза и недоверие. Други страни около нас показаха, че не могат да носят такъв товар, и се разделиха с кръв и насилие.
    Аз мисля, че това е най-лошото решение, и трябва да използваме всичката мъдрост, която ни е останала,

  6. Анонимен
    #33

    Само Баташкото клане,жертвите и пожарищата на Илинденското въстание 1903 г., са едни от фактите на това време т.н. "робство". Ниманякои писачи по-долу, ачик си го отричат чрез много интелегенстване. Ами Захари Стоянов, Иван Вазов,Димитър Талев и много други като тях са "националисти" ли, господа? Или няколко милиона арменци ще изколят през 1915г. и никой нищо не може да им каже за това. А наш`те ДЕ-путета прекрачват всякакви граници на издевателство с историята на Бългприя! К`во дв ги прави човек, децата им учат по Сорбоната в Париж и други европейски ВУЗ-ве, а там приемат други декларации. Оти така бе джанам? Жална ни майка с тия "народни" избранници.

  7. Анонимен
    #32

    Най-накрая я измъдриха тази декларация! Дано наистина успее да измие срама от т.н."възродителен процес"!

  8. Анонимен
    #31

    От 24. Благодаря за интелигентните отговори. Интересно е това, за чуждите консули, ще го разгледам. Не знам дали народът го е нарекъл робство, ама си е обидно. Представете си един български мохамеданин как се чувства, като се говори това. Или пък дали е редно владиката да се изтипоса до Първанов на кръщаване на бойните знамена. Значи, иска човека, мюсулманин, българин да служи (може да умре за тази страна) - и сега трябва да се прекръсти ли, като гледа владиката от преди си? Как ги мислим тези работи? Може би върви в народна песен така да се каже за поробване, ама не се връзва това в един съвременен разговор. Обичам България, ама, ей на, хич не съм националист.

  9. И.Иванов, Швеция
    #30
  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #29

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.