Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Тънка червена линия раздели Първанов и Станишев в “Красно село”

Двамата се събраха за първи път заедно срещу общия им враг Борисов, но не се чуха

78 коментара
Сергей Станишев обяснява на Първанов, че няма да може да чуе словото му БГНЕС

Месец преди конгреса на БСП двамата основни претенденти за лидер на партията - настоящият Сергей Станишев и предишният Георги Първанов се събраха за първи път на едно място по време на отчетно-изборно партийно събрание и дори по другарски си побъбриха. Това стана в културния дом “Красно село” , където едноименната столичната организация на социалистите се събра да избере делегати за конгреса.

 

Появата им предизвика голям партиен и медиен интерес, защото през последните месеци двамата си размениха задочно обвинения в стил кой е по-по-най социалист. Станишев и Първанов избягваха да се засичат на изборните събрания на партийните организации.

 

В културния дом в Красно село двамата обаче седнаха един до друг на първия ред. Във видимо добро настроение дори си размениха реплики. В почивката обаче Станишев напусна сбирката и отиде да се поклони пред паметта на актьора Наум Шопов. Така идеите на Първанов за “не просто победа, а убедителна изборна победа над ГЕРБ” останаха нечути от Станишев. “Признавам, че предпочитах да направя своето изказване в присъствието на председателя на партията”, отбеляза Първанов.

 

Като на концерт на големи звезди публиката беше подгрята от председателя на районния съвет на БСП в Красно село Петър Апостолов. Той атакува Първанов с опита му “да създаде квазиполитическа структура АБВ”, която сериозно смутила членовете на БСП. Отношението му към Бойко Борисов пък определи, че са минали през последната година от фазата на “добри до открита непримиримост”. Съществената разлика между Първанов и Станишев е, че последният е президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и неговото лидерство в БСП има подкрепата на социалистите в демократична Европа, каза Апостолов. Изказването му беше последвано от ръкопляскания.

Станишев: Нямам амбицията просто да седя на председателския стол

“Нямам амбицията просто да седя на стола на председателя на БСП. Имам амбицията да продължим промяната, да излезем с ясна политика и с ангажименти, да бъдем силата, която отхвърля порочния модел на ГЕРБ, силата, която печели доверие с ясни и категорични позиции и която работи за измъкването на България от сегашната тиня”, каза Станишев, който говори пред социалистите преди Първанов.

 

“На всички трябва да е ясно – наследството на ГЕРБ ще бъде опустошително”, каза Станишев. Според него ще са необходими огромни усилия и мобилизация за извличане на България от кризата.

 

БСП има уникален шанс да се отърси от своите грешки и слабости на прехода и да формулираме политика, която е постпреходна и дава нова перспектива на България, каза Станишев. Стъпките според него са – излизане от кризата, догонващо развитие на Европа, реиндустриализация, модерно земеделие и възраждане на социалната държава. “Това ще бъде огромна мисия на БСП. Това е наша отговорност пред държавата”, каза Станишев.

 

За пореден път той повтори, че никога не е водил и няма намерение да води войни със съпартийци, в това число и с президента Първанов.

 

Станишев призна, че има разминаване във виждането за съдържанието на политиката и организационните въпроси, които трябва да се решават в партията. Но това не е драматично, защото в една партия трябва да има дебати, но те трябва да са коректни, взаимноуважителни, да засилват БСП като партия и като алтернатива на ГЕРБ, каза Станишев.

 

Станишев призова младежката структура на БСП да подкрепи две силни инициативи на ПЕС - борбата с младежката безработица чрез създаването на нови работни места и битката срещу АСТА.

 

Станишев подчерта, че не бива партията да се дели на генерации, както и че не трябва младежката структура да се превръща в каста.

 

Станишев определи парламентарните избори през 2013 г. като “съдбовни за България”. Той заяви, че още четири години управление на ГЕРБ ще бъдат трагедия за страната.

 

В словото си Станишев нито веднъж не засегна Първанов. На въпрос все още ли смята, че президента разделя партията, Станишев заяви, че вече е заявил ясно позицията си и няма нужда да коментира повече.

 

Първанов: Не моята фамилия има договори с ГЕРБ

“Не приемам от хора, които са в икономически отношения с правителството на ГЕРБ да ми правят подобни подмятания. Не съм аз, не е моята фамилия тази, която има договори с правителството на ГЕРБ. Не искайте повече от мен да коментирам остро тази тема, макар че сигурно в партията тя трябва да бъде предмет на дебат”, отговори Георги Първанов на нападките на Петър Апостолов.

 

Първанов визира договорите, които има с министерства приятелката на Станишев Моника Йосифова за медийно обслужване.

 

Първанов нарече проекта АВБ “лаборатория за идеи”, която замразили заради съмнения за разпиляване на гласове. “От това не спечелихме, гласовете ни останаха 600 000”, каза Първанов. Той обясни, че е напуснал БСП докато е бил президент, защото държавния глава е на всички българи.

 

На упреците, че има неясни отношения с Борисов, Първанов припомни “тежките” му дебати по импийчмънта, които са натежали на отношенията между институциите като цяло, за което в определена степен съжалявал.

 

Първанов нарече “груба партенка и поредна димка, част от черния ПР”, вървящ от години срещу него твърдението на лидера на РЗС Янев Янев, че с пари на Националната разузнавателна служба са плащани негови ловни пътувания. Преди два дни премиерът освободи бившия шеф на службата Кирчо Киров, който беше негов съветник, заради съмнения за злоупотреби с държавни пари.

 

“Отклонявам този опит (б.р. изказването на Апостолов) да се прокарват изкуствени разделителни линии в партията в тази посока..... Това са тебеширени линии. На никой не може да му мине през ум, че ще правим коалиция с ГЕРБ, които вече имат такова тежко политическо наследство, с техните кадри, политика и цялото им компрометиране”, каза Първанов.

 

Според него за да се спечели битката срещу ГЕРБ трябва да се акцентира на Борисов. Причината е, че и на изборите през 2011 г. подкрепата за него е била висока, въпреки че Бойко Борисов докарал страната до “предкатострофално състояние”.

 

“Борисов като слаб премиер е причина за кризата в управлението и в държавата, но Борисов като политик и начина, по който общува с медиите, е факторът, който държи ГЕРБ на голяма дистанция от БСП”, каза Първанов.

 

 

Затова е толкова важна персоналната битка”, допълни Първанов. По думите му другият стълб в ГЕРБ е вътрешният министър Цветан Цветанов. “Това предполага да се намери, ако не личност – екип, който да е в състояние да се противостои с адекватна изборна стратегия и тактика”, смята Първанов.

 

Според него ако иска да спечели изборите левицата трябва да се промени. За съжаление обаче Първанов не виждал визия за промяна. “Като автентична лява партия в състояние ли сме да станем изразители и да оглавим народния протест? На този въпрос отговорът към днешна дата е не”, каза Първанов. Той посочи, че нито една от протестиращите групи не ги търси за нищо, а без синдикатите няма да се мине.

 

“Няма да ни стигнат не един, не два мандата да свалим ГЕРБ от власт, ако качваме по 1, 2, 3 процента на мандат”, каза Първанов. По думите му ако БСП иска да управлява има нужда от победа, но не  символична, а убедителна.

 

На журналистически въпроси Първанов отговори, че не е изненадан от отказа на “Атака” да подкрепи вота на недоверие за АЕЦ “Белене”. Според него партията на Волен Сидеров не е надежден партньор, защото има непоследователна политика. Все пак Първанов не пропусна да захапе Станишев и отбеляза, че “една истински опозиционна партия трябваше не да се мотае 20 дни, а още на следващия ден да извади в 20 града маси и да почне подписка” за защита на проекта АЕЦ “Белене”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

78 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #78
  2. Анонимен
    #77

    Bate Boyko shto li ne gi vzeme vremenno za savetnici v Ministerski savet

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #76
  4. Анонимен
    #75

    На 71 и 72. Безсилието на БСП на Станишев е пълно и не само управляващите, но и ДПС, РЗС и Атака ги подмятат като котка кълбенце. Тя не може да пробута нито парламентарна, нито извънпарламентарна, нито Пиар инициатива,да не говорим за влияние в администрацията, откъдето нейните кадри и симпатизанти са изхвърлени и заменени с хора на управляващите. Изключение може би правят само големите общини, където консенсусът с участието на червените общинари е в интерес на доброто финансово управление /усвояване/. На изборите БСП ще се бори за влизане в Народното събрание.

  5. Анонимен
    #74

    Тънка червена линия раздели... Или фина червена паяжина омота... Тънка или фина...просто "няма лабаво" - както обичаше да се изразява някогашният пръв сред равните "партиен и държавен ръководител" Може да ги раздели; може да ги събере; може Бойко, Цв., и Костов да вкара в играта на "тънката червена линия"...

  6. Анонимен
    #73

    Господин Първанов, не си струва труда да се бори или мори, защото захапалите динозавърския кокал няма да го пуснат и ще го държат на всяка цена. Борбата за БСП е кауза пердута, защото скокне ли в блатото освен, че ще се окаля, ще го натиснат да потъне.

  7. Анонимен
    #72

    ЛУДИЯТ ИДИОТ СИ ТИ АНОНИМНИ ГЛУПАКО ПОД №71 БСП не само ще спечели изборите догодина, но и на такива като тебе ще им разкаже играта...

  8. люк
    #71
  9. Анонимен
    #70

    Напоследък Г.Първанов ми става все по симпатичен.БОРИ СЕ ЧЕСТНО И НАЙ-ВЕЧЕ ОТКРИТО.иЗУМЕНА СЪМ ОТ ПОЧТИ ДЕТСКОТО ГРАНИЧЕЩО С ПРОСТАЩИНА ПОВЕДЕНИЕ НА С.СТАНИШЕВ.Какво ме вълнува,че ако не бъде преизбран щял да загуби европейската длъжност.ОТВРАТИТЕЛНА Е САМОРЕКЛАМАТА МУ.

  10. Анонимен
    #69

    Gen. Augusto Pinochet: Приказките хубави, снимката също, но забележета привържаниците им! До следващите избори половината от тях няма да са живи.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.