Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Узаконяват се стари лифтове без документи

5 коментара
Узаконяват се стари лифтове без документи

Съществуващи ски лифтове и влекове без документи, но обявени за търпими по смисъла на Закона за устройство на територията (строени преди 1987 г.), ще могат да се узаконят със строително разрешително, което ще важи 20 години. Земята под съоръженията няма да се вади от горския фонд. Това предвижда преработеният от ГЕРБ Закон за горите, който бе приет на първо четене от парламентарната комисия по земеделие и гори в четвъртък почти без никакво обсъждане.

Текстът за старите лифтове влезна по настояване на природозащитни организации и дава възможност да се сменят старите лифтове на Витоша, които нямат строителни книжа. Това бе и една от причините собственикът им “Витоша ски” да поиска картбланш за строителство в планината. Инвеститорът обаче не се съгласи с предложението право на строеж да се издава само за старите лифтове, тъй като при смяната с нови стълбовете и границите на съоръженията можело да не съвпаднат и пак щели да ги обвинят в нарушение. Екозащитниците заподозряха зад отказа на “Витоша ски” да се приеме компромис само за старите лифтове желание в планината да се строи безразборно.

 

Въпереки решението за лифтовете над София "Витоша ски" отказва да ги пусне, а нейни представители на няколко пъти обявиха, че и следващия сезон съоръженията няма да работят.

“Подчертаваме, че спирането на лифтовете не е по наша вина и се наложи единствено заради последствията от приетия през 2011 г. закон, под диктовката на същите самообявили се “природозащитници”, се казва в съобщение на "Витоша ски" от четвъртък. Жителите и гостите на столицата не заслужават днешното абсурдно положение, за което не носим отговорност и което искаме да разрешим съвместно с държавата и общината в духа на закона и в интерес на гражданите. Като собственици, от една страна, и жители на столицата, от друга, ние сме последните, които бихме желали съоръженията на Витоша да не работят. Абсурдно е да се смята, че за нас е човешки поносимо и икономически изгодно да гледаме как вече година съоръженията не работят, а персоналът ни бездейства”, се казва в съобщението.

"Еколозите не защитават екологични, а икономически интереси. Защо – защото искат да бъде намален горския фонд, от него да се изключват територии, които да се урбанизират и Витоша да се застрои, или да не се случва нищо. Това вече е неоспорим факт, който всеки трезвомислещ човек може да види, се казва в становище на “Витоша ски”, заявяват инвеститорите.

 

Танева уточни в началото, че спорните промени в чл. 54, които предвиждаха облекчен режим за изграждане на спортни съоръжения на публични терени, са отпаднали от законопроекта. “Когато настъпи моментът, в който ще има готовност от всички страни за някакво решение, то винаги може да бъде облечено в законова форма”, каза Танева. “Не е само отпадането на чл. 54, някои други текстове също са коригирани, съгласно споразуменията, които постигнахме с неправителствените организации”, допълни тя.

"Кое е притеснителното тук? Спомнете си закона за генно-модифицираните организми, решението за шистовия газ, решението и поведението на правителството за АКТА, сега – Закона за горите, как махалото на държавното управление минава от единия край на другия", коментира след заседанието на земеделската комисия депутатът от Коалиция за България Георги Божинов.

"Видяхте с каква охота днес те отхвърлиха законопроекта на Министерски съвет, който до вчера защитаваха яростно и безалтернативно. Това е управление без фундамент – те приемат безкритично задания, които получават отвън, били те от финансови, олигархични кръгове или от други фактори на световната сцена. Когато решенията им бъдат оспорени от обществото – махалото заминава в друга посока. Стратегията на управляващите е една - да оцелеят на всяка цена”, каза Божинов.

Друга важна промяна в преработения закон е, че изработването на горскостопанските планове на частни гори до 2 хектара ще е за сметка на държавния бюджет. Върнатият от президента Росен Плевнелиев закон предвиждаше плановете за малките частни гори да отпаднат въобще.

 

“След като проведохме дебатите, се разбрахме, че такива горскостопански програми пак ще бъдат изготвени, но ще се правят заедно с програмите и за горите – държавна собственост, тоест за сметка на държавния бюджет. Ако вече тези физически лица желаят те да си изготвят, ще си го финансират сами. Тук проблемът беше за това, че около 8% от горския фонд е собственост на физически лица. Част от него е възстановен с реституцията, огромна част от тези хора са хора с ниски доходи. Това създаваше разходи. В същото време притеснението на природозащитниците беше рискът от изсичане, от гола сеч на тези терени, така че стигнахме до консенсус, който приеха двете страни и го внасяме изменен в този вид”, обясни Танева.

 

Горите в корекциите на реките ще продължат да се третират като такива, предвижда преработеният закон. “Само за сервитутите на хидромелиоративните съоръжения (диги и т.н.) няма да се третират като гори”, обясни Десислава Танева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #5
  2. Анонимен
    #4

    Тоя пък сега с лифтовете ли се зае?!Плевнелиевчувал ли е за приоритети някога?Има толкова важни въпроси за разрешаване, а той най-спокойно се занимава с глупости.И това ми било президент.Да ама не.

  3. Анонимен
    #3

    Към №1: Как искаш да се угоди като този измислен президент не може да вземе едно свястно решение, не може и да мисли от свое име, ако изобщо има с какво да мисли.Как можахме вместо президент да изберем пионка.

  4. Анонимен
    #2

    № 1, апропо, не смяташ ли, че тези, които говорят от името на народа и на които уж трябвало да се угоди, нямат нищо общо с народа?

  5. Анонимен
    #1

    На нашия мъдър всезнаещ и всеразбиращ народ - като се почне от политика, икономика, футбол, гасене на пожари и всичко за което се сетите не може да се угоди.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.