Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Украйна планира реверсивен режим на газопреносната система за доставка на газ от Европа

2 коментара

"Нафтогаз Украйна" планира да подпише с германската компания RWE краткосрочен договор за доставка на закупен в Европа газ за Украйна по тръбопроводи на Словакия. Това може да стане в близко време, пише украинското издание "Зеркало недели", цитирано от ИТАР-ТАСС.

Вестникът разполага с проект на рамковото споразумение и договорите, предназначени да осигурят сделка на "Нафтогаз" с RWE.

Вариант на реверсивно използване на част от газопреносната система ще позволи да се внася в страната "синьо гориво" по газопроводи не само от Русия, но и от Евросъюза. Такива мерки според Киев ще позволят да бъде понижена цената на вносния газ на вътрешния пазар.

"Нафтогаз" възнамерява да внася от Европа около 3 милиона кубични метра газ на ден. Украинските власти са на мнение, че самото реверсивно използване на газопреносната система може да окаже решаващо влияние върху по-нататъшните позиции на Украйна в преговорния процес с "Газпром".

Според информация на изданието представители на Украйна са водили преговори с Турция и България за използване на един от турските терминали, за да организират доставка на газ по газопреносната система на България за Украйна. Твърди се, че нито Турция, нито България не възразяват, отбелязва ИТАР-ТАСС.

България в последно време модернизира газопреносната си система и положи паралелно експортни газопроводни тръби, които ще позволят да се транспортира газ в реверсивно направление до Румъния, припомня агенцията. Така че ако Украйна се договори с Румъния, преносът на газ и в това направление технически ще бъде възможен, отбелязва "Зеркало недели".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #2

    Дори и Украйна търси начин да се спаси от задушаващата газова прегръдка на руската мечка, само България нехае по въпроса и не предприема нищо, по точно предприема но с обратен знак, саботира всякакви опити за разчупване на Газпромовския монопол у нас. Вече забранихме шистовия газ, сега следва да забраним със закон и всякакви реверсивни връзки със съседните страни, което ще гарантира на България 100% газова зависимост от Русия за вечни времена.

  2. Анонимен
    #1

    Хубаво е да имат различни доставчици, но нещо ми звучи неправдоподобно - все едно да пътуваш от София за Перник, но да минеш през Русе.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.