Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Улеснява се поставянето на слънчеви покриви върху къщи

Приоритет стават малките ВЕИ-инсталации и производството на енергия от биомаса

20 коментара
Улеснява се поставянето на слънчеви покриви върху къщи

Изключително ще се облекчи процедурата за поставяне на фотоволтаични панели върху покривите на къщи и блокове и присъединяването на тези съоръжения към електроразпределителната мрежа. Това съобщи в четвъртък зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти по време на дискусия, посветена на използването на зелената енергия и зелените технологии.

По думите му именно малките проекти за производство на енергия от възобновяеми източници и проекти за използване на биомаса ще са приоритетни за правителството.

 

При обсъждането на поправките в Закона за енергията от възобновяеми източници между първо и второ четене в парламента, ще бъде предложено хората да могат да си слагат соларни панели на покривите на къщите и на блоковете с мощност от 5 до 30 киловата, като само уведомяват съответното електроразпределително дружество за намерението си. В едномесечен срок от внасяне на уведомлението ЧЕЗ, ЕВН или Е.ОН ще трябва да предупредят, ако нямат възможност да присъединят съоръжението. Ако няма отговор от тяхна страна, ще се приема, че могат да включат слънчевия покрив в мрежата си.

 

Освен това Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обмисля да даде още по-преференциални цени на изкупувания от такива съоръжения ток, за да се насърчава използването на малки покривни инсталации.

 

За същото настояват и от Българската соларна асоциация, според която именно малките ВЕИ-проекти, в които участват български проектанти, производители и монтажисти, създават брутен вътрешен продукт и помагат за развитието на възобновяемите източници. Така се пестят и разходи за преноса на произведената от големи вятърни или слънчеви централи скъпа енергия, тъй като тя се ползва на място.

 

От асоциацията твърдят още, че инвеститорите в малки соларни инсталации до 30 киловата в населени територии и до 200 кВ в промишлени зони са поставени в неравностойно положение спрямо чуждестранните си колеги, тъй като използват кредитен ресурс с по-висока стойност, преминават през същите административни процедури, каквито и мегаватовите проекти, стойността на експлоатационните им разходи е по-висока на единица произведена продукция, а това не се признава от ДКЕВР при определяне на цените им.

 

Добрев сега коментира, че със законовите поправки ще се даде приоритет именно на проектите до 30 кВ и до 200 кВ, както и на производството на енергия от биомаса. Той посочи, че проектите за биомаса са от най-високоефективните, тъй като засягат региони с голяма безработица и създават работни места, но и оползотворяват дървесината от извършваната санитарна сеч по поддръжка на трасетата на енергийната инфраструктура и др. дейности.

 

"Биомасата ще е новата фотоволтаика", репликира го по време на дискусията Николай Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциацията, коментирайки, че с преференции за този вид енергия страната може да създаде нов балон на инвеститорски интерес както това стана със соларните проекти. Добрев обаче отвърна, че проектите за биомаса ще се стимулират внимателно, тъй като ресурсът на този вид суровина в България е само за инсталирането на мощности от 300 МВ.

 

Общо ВЕИ-проекти за 1200 МВ имат окончателно одобрени договори за присъединяване към енергийната мрежа на страната, което означава, че те могат да влязат в експлоатация още от 1 юли 2012 г. в едногодишен период, каза още зам.-министърът. Списъкът с точните мощности и проекти обаче ще бъде обявен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която трябва да вземе предвид ръста на дела на енергията от възобновяеми източници, за да определи цената на тока за бита и бизнеса от 1 юли 2012 до 30 юни 2013 г.

 

Добрев посочи още, че ВЕИ-инвеститорите ще бъдат лишени от даденото им миналото лято право да могат да сключват договори за продажба на произвежданата енергия веднага след като получат акт 15. Това бе направено, защото акт 16 за завършено строителство се бави от администрацията значително и през това време инвеститорите пропускат ползи. Част от компаниите обаче злоупотребяват с това право, каза зам.-министърът. По думите му фирми се наговаряли с надзорниците, на които плащат, да им подпишат акт 15, много преди проектът да има готовност, само за да хванат високите цени на електроенергията. Затова сега ще се върне положението за изкупуване на тока само при наличие на акт 16, но ще бъде фиксиран едномесечен срок за издаването му от Дирекцията за национален строителен контрол.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #20

    достатъчно е да може електромера да върти на обратно когато соларката връща в мрежата , и ще има доста хора които да си монтират по .5 до 1 кв

  2. шаривари
    #19

    Явно някои от пишещите не са наясно как стоят нещата със соларните панели. Токът, произведен от тях, отива в общата мрежа, притежателят има електромер, който отчита произведеното електричество и то му се заплаща. Не е нужно винаги да грее слънце, дори ако слънцето е много силно, соларките се претоварват и спират да произвеждат тока. На покрива може да се сложи и панел, който се пълни с вода, която се нагрява, вкарва в бойлера и по този начин за топлата вода използуваш по-малко електроенергия. Изплащането им (поне в Германия) става след около 20 години. така, че трябва да си сравнително млад, за да имаш сметка от това.

  3. Анонимен
    #18

    В момента в който се реши икономично проблема с акумулирането на енергия за зимата, всяка друга енергетика става излишна, а България енергонезависима. Годишното потребление на електроенергия от промишлеността и бита може да се покрие от квадрат със страна 15 километра или с 30 квадратни метра фотоволтаик на човек. Ако останалата енергия която потребяваме, газ, въглища, петрол, се замени също с възобновяема ще трябва да добавим още около 10квадратни метра. Или едно четиричленно семейство трябва да

  4. Анонимен
    #17

    Слънчевите централи се изплащат някъде след 7 години . Гарантираният им живот е 20 години, така че calculate ... Иначе скоро време цените им толкова ще паднат, че ще могат да се конкурират с цената на енергията произведена от сегашните конвенционални източници на енергия http://en.wikipedia.org/wiki/Grid_parity (стига цените да не се изкуствено ниски както в БГ, и реално нямат шанс сами по себе си, зашото при пресмятането цената на ел. енергията от АЕЦ и др. се пропускат доста важни неща, като разходи по спиране на централата, складиране на ядреното гориво и тн. ... ама тва да го мисли някой друг след 10-20 години кат му дойде времето ... тикви)

  5. Анонимен
    #16

    До №15. Истината е в енергийния микс където ВЕИ могат да бъдат само АДИТИВ с около 12-15 %. Какъв дял видяхте от соларките оня ден, вчера, днес, утре?? Всичко е покрито със сняг. И въглища трудно се копат тази шибана ситуация така че мястото на АЕЦ- е гарантирано.

  6. Анонимен
    #15

    Истината е,че с бързия напредък на техниката и технологиите, соларните централи ще поевтеняват, а предвид повишените изисквания за ядрена безопасност, ядрените централи ще поскъпват.Бъдещето е не на ядрените, а на соларните и другите възобновяеми цинтрали.

  7. Анонимен
    #14

    Какво разрешение, какви пет лева? Има и елементи, които изобщо не се монтират на покрива, а са си част от лампата. На покрива са инсталациите за топлене на вода, а не за ток. Ако искам, сам ще си сложа панел и никого не питам. И в никаква мрежа няма да го включвам.

  8. Анонимен
    #13

    До предните. Доколкото зная, инсталациите се изплащат чак няколко години преди крайния им експлоятационен срок. Примерно 12-15 години, производители много, инсталации разнообразни. В Бг пристигат с драстично завишена цена и човек не може по никакъв начин да се докопа до евтинийка. Битува мнението, че може да имаш далаверга, ама ако имаш силно твой човек в ЕРП-тата, който да те уреди. Смята се, че с годините нещата се понаместят. Kiriliziraneto e Gozeva izmishljotina.

  9. Анонимен
    #12

    Ь бе тикви що ми изтрихте коментаро

  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #11

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.